Мъж или мечка?

• 10 488
  • 338
  •   1
Отговори
# 300
  • France
... И Дебора, и много други жени получиха огромна обществена подкрепа и съчувствие.
И слава Богу. Това ни дава надежда, въпреки съдебната система.
Цитат
И аз написах, че именно възпитанието е от значение, и сега и двете как ми възразявате със същото Simple Smile Все едно говоря с чатбот. Няма смисъл...
Пак прочетох твоето мнение и не виждам противоречие. Просто не смятам, че мнозинството от мъже са лоши, а че не знаят и не разбират. И да - трябва да се "тропа с крак" и да се действа по този въпрос.

Оф, ЧС, никой не се интересува от мечката. Това е просто предтекст за размисъл и дискусия. Защото как да променим нещо ако не говорим за него?

# 301
  • София
Добре, само не разбрах нито как да "тропаме с крак", нито кое е това нещо, дето ще го променим, говорейки - насилието ли, лошото възпитание ли, законодателството или как. И на практика не знам като ми свирне някой църен каскаджия от строежа, какво да правя. Да се разкрача по средата на улицата и да му изкрещя "Не съм обект!"? Или да викам за помощ минувачи от двата пола с надежда веднага да го шеймнат като в Туитър? Почвам също така да мисля дали груповите беседи на тема "от кой сантиметър над коляното погледът се превръща в насилие" реално помага на някоя жена, системо пребивана като круша от оскотелия си мъж, или пък на жертва на изнасилване, чието дело се търкаля от 5 години между експертизи и постановления. Тоест аз съм с две ръце "за" всяка борба с насилието, но тази "борба" по нелепо поставения тук начин е някакъв тюрлюгювеч. Мъже и мечки, изнасилвания и поглед по задника се обсъждат на една нога, някакви изисквания се поставят към съдебна система, общество, някои/всички мъже, някои/всички жени, самата природа. На мен до един момент ми беше интересно да дискутираме, но дискусия вече няма, настоява се от мен да приема някаква гледна точка, но дори не разбирам каква е, честно.

# 302
  • France
Добре, само не разбрах нито как да "тропаме с крак"...
Говорейки, обсъждайки, давайки гласност. Не случайно me too се превърна във феномен.
Цитат
нито кое е това нещо, дето ще го променим, говорейки - насилието ли, лошото възпитание ли, законодателството или как.
Целта е и трите. Лошото възпитание с уроци в училище, законодателството със закони и тези двете трябва да се отразят на насилието.
Цитат
Почвам също така да мисля дали груповите беседи на тема "от кой сантиметър над коляното погледът се превръща в насилие" реално помага на някоя жена, системо пребивана като круша от оскотелия си мъж, или пък на жертва на изнасилване, чието дело се търкаля от 5 години между експертизи и постановления. Тоест аз съм с две ръце "за" всяка борба с насилието, но тази "борба" по нелепо поставения тук начин е някакъв тюрлюгювеч. Мъже и мечки, изнасилвания и поглед по задника се обсъждат на една нога, някакви изисквания се поставят към съдебна система, общество, някои/всички мъже, някои/всички жени, самата природа. На мен до един момент ми беше интересно да дискутираме, но дискусия вече няма, настоява се от мен да приема някаква гледна точка, но дори не разбирам каква е, честно.
Не е необходимо да имаш гледна точка ако не разбираш нещо.
Аз пък не разбирам защо трябва да се противопоставят различните видове насилие? Те са познати, индетифицирани и йерархизиряни в НК. Да се каже, че по-слабият вид насилие е неприятен не означава, че не се борим срещу по-тежкия вид. Все едно да се сърдим на лекарите, че не лекуват само тежките болести, а си губят времето и с по-леките. Звучи странно нали

# 303
Не можем да принудим мъжете да са такива, каквито ги искаме, нито да ги накараме (как?) да се "осъзнаят".
Защо да не може? Ето в скандинавските как са успели. Хващат момченцата от детската градина и започват да подтискат проявите на това, което им идва отвътре, а при момиченцата да поощряват това което не им идва отвътре. След това като пораснат мъжете вече не предприемат първата стъпка, а чакат от жените да направят това и те го правят.

Последна редакция: пн, 13 май 2024, 12:54 от The_Third

# 304
Насилие е имало, има и ще има за напред. Досега никой не го е изкоренил и няма и да успее, защото не сме машини. Това което може да се направи е да се запознаем с него и да знаем как да се предпазим. Насилниците рядко са непознати, обикновено са хора от близкия ни кръг и именно затова трябва да знаем как да не ги допускаме там (за справка с Дебора и тн).

# 305
  • София
Аз пък мисля, че "говорейки, обсъждайки и давайки гласност" на погледи и свиркания са обезценяване и замазване на къде по-жестоки и по-добре прикривани проблеми. И феноменът Me too доведе до скандални уволнения на тоя и монетизиране на залязващата слава на оня в някакви висши класи и с нищичко не подобри съдбата на жените, принудени от бедност, необразованост, липса на семейство да търпят издевателствата на съпрузи, шефове, колеги и кой ли не в оня свят, дето се намира извън балона ни. В сравнение с тяхната безнадежност, кахърите за рокли и погледи граничат с цинизма. А по въпроса за това колко лесно е от "обсъждаме, за да решим проблем" да скочим в "обсъждаме, за да подхранваме страховете си и да се чувстваме жертви" бях постнала един хубав цитат, но на някого не се е харесала моята доста умерена гледна точка и е минала метлата.

# 306
  • France
Когато се даде гласност на случая с Дебора се оказа, че е имало и други случаи на насилие извършено от Георги и от неговите приятели. Просто не толкова мащабно. Надявам се си давате сметка, че ако не беше пренебрегнато, Дебора нямаше да е поредната жертва.
По същият начин за да се избегнат големите инциденти по пътя се почва от "малките" проблеми: телефон, колан, надвишаване на скоростта.
Нещата са взаимно свързани, а не противопоставени.

# 307
И мен адски много вече ме дразни как топката НЕПРЕКЪСНАТО се прехвърля към жената.
Когато Дебора я наразаха с макетен нож БРУТАЛНО, много хора включително жени като латерна повтаряха - а какво е правила при женен мъж? А той дори е е женен, направил е дете на друга жена. Защо никой не попита - какво прави при 18 годишна, вместо да си гледа детето?
Когато онзи кмет Иван изнасилили 16годишна, всички пишеха - а какво е правила при него? Тя дори НЕ беше пълнолетна, а той да, тези нормални ли са???
Ужасно, ужасно племе.

Възпитанието Е от огромно значение. Насилниците са от проблемни, токсични семейства.

Бях казала, че повече няма да пиша, но това тук засяга един основен въпрос - защо се смесва вината с анализа на ситуацията? Понеже темата е за мечки, нека говорим за тях.  Та значи туристи отиват на палатка в национален парк, както хиляди други. Но посред нощ ги напада мечка и ги разкъсва. И сега идват двата въпроса:
- Кой е виновен? Мечката и ще си го отнесе. Най-вероятно ще я застрелят, защото е опасна стръвница. Или ще я осъдят на доживотен затвор в някой зоопарк.
- А щеше ли да се случи това, ако туристите бяха спазвали правилата за къмпингуване и не бяха оставили остатъци от храна около палатката си? Ми най-вероятно нямаше и смело може да се каже, че сами са допринесли за случката с необмисленото си поведение.

И докато шансът да те срещне мечка стръвница е божа работа, да провокираш ситуацията си е лично твоя работа. Когато бях ученичка и студентка се знаеше за доста такива премълчани изнасилвания.  Да де, ама нито едно не се беше случило в гората или на тъмна уличка, а в квартири, на купони, от разни лоши момчета и компании. И на никоя от по-внимателните и подбиращи компанията и не се случи. Това не оневинява насилниците, но е урок за момичетата и майките - онези не може да ги променим, но да внимаваме какво правим можем.

Аха, тоест ако си достатъчно внимателен, няма да те изнасилят. Темата не просто удари дъното, ами вече дълбае под него.

# 308
  • France
Да. Показаха се на яве основните съставки на проблема. Разочароващо е най малкото.

# 309
Затова и спрях да пиша. Тъжно ми стана много.

# 310
Всъщност, да си внимателен е много важно. Ще дам един много прост пример от ежедневието и модата при младите. Даже можете да разгледате темата за любовни романи, за да добиете представа за какви книги става въпрос.

Значи, често съм в книжарницата. Непрекъснато виждам как майки купуват на дъщерите си книги от жанра dark romance, който обикновено се свързва с изнасилване, трафик на хора, малтретиране, всичко това от мъже към жени. И забележете, тези мъже са и любовния интерес. По принцип съществуват всякакви книги и аз не съм за цензурата, но това е модата. Модата е да те бият. Модата е да е лошо момче. Едно дете естествено, че ще започне да романтизира подобни отношения. И винги ще има мъже, които с радоста да предложат такова отношение.

Не прехвърлям вината към жените, а искам да има някакъв баланс. Мъжете и жените живеят заедно на този свят и колкото и да не искате да си го признаете - има много кофти жени, които отглеждат тези мъже. Има такива, които не дават пример на дъщерите си.

Никой не е застрахован. Но това не означава, че всеки не е отговорен за промяната.

# 311
  • France
Аз вярвам в комуникацията и добрите аргументи. Както и в добрата воля
Естествено, има поколенческа бездна, която няма как да бъде запълнена, но това е хубавото на времето, минава.

# 312
Когато се даде гласност на случая с Дебора се оказа, че е имало и други случаи на насилие извършено от Георги и от неговите приятели. Просто не толкова мащабно. Надявам се си давате сметка, че ако не беше пренебрегнато, Дебора нямаше да е поредната жертва.
По същият начин за да се избегнат големите инциденти по пътя се почва от "малките" проблеми: телефон, колан, надвишаване на скоростта.
Нещата са взаимно свързани, а не противопоставени.
Аз си признавам с ръка на сърцето, че докато не видя Георги и подобни надлежно опандизени и със справедливи присъди, нямам намерение да спра да зяпам приятните за окото задни части. Вземете мерки, преди някоя заблудена туристка да се е оплакала, че ме е срещнала вместо мечка.

# 313
Аха, тоест ако си достатъчно внимателен, няма да те изнасилят. Темата не просто удари дъното, ами вече дълбае под него.

Да, шансът намалява многократно. И макар моето съпричастие да не намалява вината на изнасилвача, аз предпочитам да не се стига изобщо до там. А най-доброто предпазване е превенцията. Защото с извинение много девойчета си го търсят - навират се при мутрите, дрогират се с тях, ходят им в домовете и после не били искали...
Ами защото сами са се наврели в устата на мечката. У дома си слагате блиндирана врата, ключалки, СОТ въпреки, че крадците нарушават закона. Защо го правите? Защото предпочитате да не се стига до обир, а не после крадците да бъдат съдени.
В примера ми по-горе с изядените туристи. Ще излезе главният лесничей на една пресконференция и ще каже:
- Ние застреляхме мечката за да не се повтори, но предупреждавам отново туристите да не оставят храна на открито, защото така сами провокират животните.
Ми и с хората е същото. И не, не ми говорете за ходене по улицата с къса пола, не за това става дума. Няколко реда нагоре писах за какво говоря.

# 314
Четох някъде статистика, че 1:8 изнасилвания са от непознат, т.е. 7:8 са от хора, които са ти близки или поне познати. Това е страшно. Сега било много на мода да ти пуснат нещо в питието и си дотам, пълна безпомощност. Не трябвало да си оставяш питието дори за да идеш до тоалетна, ако си на среща. Също така статистически май само към 10% от изнасилванията стигат до жалба в полицията, останалите са скрити.

Иначе това "на мен не може да ми се случи, защото съм много умна, предпазлива и т.н." си е психологически похват за намаляване на тревожността, даже не мога да му се връзвам.

Последна редакция: пн, 13 май 2024, 14:54 от наивница на средна възраст

Общи условия

Активация на акаунт