Мъж или мечка?

• 10 482
  • 338
  •   1
Отговори
# 285
Не знам дали е рядко срещано явление, но аз лично съм попадала не малко пъти на статии за такива случаи. Може да е чисто съвпадение, разбира се. Но не е било веднъж само да съм чела как мъж излежава присъда с години и "жертвата" решава да си признае, че всъщност е излъгала. За мен в една такава ситуация "жертвата" трябва директно да отиде зад решетките.

# 286
Ами дайте поне 5 примера това да се е случвало в българската съдебна практика и мъжът да е лежал с години в затвора. Не се сещам дори и за един.

# 287
Абсурд е мъж да бъде пратен в затвора само защото жена твърди,че била изнасилена от него. Дори в САЩ в "случая Уайнстайн" трябва да е имало някакво веществено доказателство и свидетелства на неутрални хора,за да го осъдят на затвор. Но не казват какви,за да внушават ужас у плебса и страх от всесилната държава.

# 288
Докато има жени, които се впечатляват от пощипвания, подсвирквания и намигвания, ще има и такива мъже. Няма логика да спират с тактика, която работи. Няма нужда си обясняваме, че спортен клин и такъв с шев на дупето, за да се впива по-добре, са две различни неща? Grinning И да не се изкарва, че това е разрешение за изнасилване. Не е, естествено, но е желание за привличане на мръснишки погледи. Та, тая страна монетата няма много смисъл да се обсъжда.

Смятам, че България е една безопасна страна, когато говорим за улицата и градовете. Големият ни проблем е концентриран в домашното насилие, а не в случайни минувачи, както е в много страни. Домашното насилие трябва да се изкорени и съм съгласна, че е хубаво, като за начало, да се спре с тъпи шеги за това кой си бие жената.

Тоест, тази тема с мечките е по-валидна за Конго, а не за България. Нека правим разлика между масови и случайни изнасилвания по улицата и домашно насилие. Лесно е да се провери, че има две абсолютно отделни класации за двете, като присъстват и различни страни в процентно съотношение.

*Франция влиза в тези класации, само казвам.

# 289
  • France
Това, че има статии за нещо си не означава, че е често срещано, а дори напротив - понеже е куриоз, журналистите му отдават голямо внимание.
Има много статистически проучвания по този въпрос. И всеки път се вадят наяве, когато има по-шумен обществен случай. Последно четох много интересен доклад, който проучваше реакцията на политиците обвинени в сексуално насилие. Независимо дали са оневинени или не.
И да не забравяме, дори и съдът да не може да осъди някого, поради липса на доказателства, това не означава, че престъплението не се е случило.

Не харесвам как топката постоянно се прехвърля към жените. Не мъжете трябва да се променят (осъзнаят или принудят), а жените трябвало да престанат да се впечатляват Rolling Eyes Каквото и да става все накрая отговорността пада при нас. Дори и за държането на пълнолетни индивиди.

Ако се осланям на моите преживявания, тези на моите приятелки и роднини (счупена скула, шевове след нападение с нож...) не бих сложила България при сигурните държави. Да, по-добре е от Индия и Колумбия, но не е безопасна.

# 290
Да живееш във Франция точно и да смяташ, че в България е опасно...да, добре.
И никъде не съм казала, че в България са били случаите, за които съм чела.

# 291
И аз съм малко изумена, харесвам Франция и имам доста познати, които отидоха да учат, а след това и да живеят  там, но никой не твърди, че там е по-безопасно, напротив. Ясно, че е въпрос на свикване, но в случая - статистиките говорят много. Франция присъства в почти всяка негативна класация, която може да съществува, и това не е защото някой я мрази.

Чакайте сега, пак отивате от едното към другото. Нямам нито една позната, която да е пребита на улицата. Както и не е като всеки ден да има такива новини. Има обири, кражби, но те не е задължително да са от мъже, даже смея да твърдя, че джебчийките са далеч по-умели и отдавна ги няма тия дето се опитват да ти свалят синджира от врата.

Нали темата е сексуалният тормоз и насилие, а не традиционно насилие, кражби и цялостна агресия?

# 292
  • София
Не харесвам как топката постоянно се прехвърля към жените. Не мъжете трябва да се променят (осъзнаят или принудят), а жените трябвало да престанат да се впечатляват Rolling Eyes Каквото и да става все накрая отговорността пада при нас. Дори и за държането на пълнолетни индивиди.

Не можем да принудим мъжете да са такива, каквито ги искаме, нито да ги накараме (как?) да се "осъзнаят". Говоря за огромния океан от мъже в цялост. Това, което зависи от нас, е да изберем добър партньор, баща и пример за децата ни, т.е. да се съсредоточим върху това, което зависи от нас. Например да се противопоставяме на насилието, когато и където го видим, но и да не бъркаме липсата на възпитание с насилие и да равняваме всичко по собствените си представи за комфорт. Моите разсъждения са чисто практични: не мога да тропам с крак и да се оплаквам, че 4 милиарда мъже не са до един джентълмени. Иска ми се, но нека сме реалисти! То и тях ако ги питаш, сигурно искат да сме до една манекенки, готвачки и чехлите да им носим, ма не става. Затова гледам мъжа си, сина, дъщерите и се старая на тях да внуша кое е редно и красиво в отношенията с другия пол. Пък дано успея (още са малки да се каже). От държавата и обществото искам адекватни закони срещу посегателство и тормоз, бързо и ефективно производство, сигурна (колкото може) среда. Тук и французи, и българи ще има от какво да се оплачат, и все пак в първия свят сме, има къде по-лоши места. А възпитанието на пълнолетни индивиди не е нито моя, нито държавна работа, никому не съм вменявала такава отговорност, камо ли на жените в цялост.

# 293
  • France
Напротив, възпитанието оказва огромно влияние. Ако беше само въпрос на природа, всички мъже щяха да са така. А те не са. И трябва да се концентрираме в една определена възраст, когато можем да въздействаме.
Не вярвам, че мъжете са изначало лоши. Смятам, че в повечето случаи не си дават сметка какво точно правят. Ето - и потребителите в тази тема го доказват. Не случайно говорим за култура на изнасилване. Има много интересни предавания с интервюирани тийнейджъри и млади възрастни. Разликата между възприятията е огромна. Мъжете си мислят, че НЕ казано с усмивка е ДА и просто жената кокетира и трябва да се продължи. Жените казват, че не е НЕ, но понеже искат да са любезни (синдромът на доброто момиче) го казват с усмивка. Имаше едно момиче, което беше изживяло първия си път като изнасилване, защото не беше съумяло да каже не. Когато по-късно говорило с момчето, то се почувствало ужасно и се извинило.
Убедена съм, че за тези неща трябва да се говори. Добър знак е, че в момента има такива часове в училище. Беседвайки, много неща могат да бъдат научени.
Навремето имаше организирани беседи от червения кръст само за момичета. Сигурно е имало и за момчета. Съветваха ни винаги да си носим презерватив. Дори И да нямаме намерение за секс. И ако ни се случи случка да се опитаме да накараме мъжа да си го сложи. И да не се съпротивляваме много за да мине възможно най-леко. Confused

Франция е 60 милиона, България е 6. Нормално е да се случват повече престъпления. Не съм казала, че е толкова сигурна, че да не внимавам къде бягам. Напротив. Но в сравнение с малкото време, което съм прекарала в България имам много по-малко лоши случки.
От раз се сещам за 4 приятелки с тежки нападения. Първата се прибира от урок вечерта и е нападната почти в центъра на града. Просто блокът ù се намира в недобре осветена уличка. Счупена скула и синьо с месеци око.
Втората я нападнаха двама до НДК. На метри от оживените булеварди. Бяха я били и завлекли в някакви храсти. Няма идея как се отскубнала и побягнала с разкъсани дрехи.
Третата се е прибирала от изпит в Студентски град. На място, където е минавала 1000 пъти. Просто точно тогава нямало никой. Не видяла въобще нападателя, защото ù скочил отзад с юмруци, които я събарят. Сяда върху нея и продължава да я бие. Спасява я групичка минувачи. Беше цялата синя. Направо се разплаках като я видях. Не бях виждала такова нещо. Това момиче, което беше толкова слабо и фино се остави да надебелее до затлъстяване.
Последната е нападната равно сутрин, докато се връща след приспиване при приятелка. С нож. Имаше белези навсякъде по двете ръце. Бяхме 11 клас.

# 294
И мен адски много вече ме дразни как топката НЕПРЕКЪСНАТО се прехвърля към жената.
Когато Дебора я наразаха с макетен нож БРУТАЛНО, много хора включително жени като латерна повтаряха - а какво е правила при женен мъж? А той дори е е женен, направил е дете на друга жена. Защо никой не попита - какво прави при 18 годишна, вместо да си гледа детето?
Когато онзи кмет Иван изнасилили 16годишна, всички пишеха - а какво е правила при него? Тя дори НЕ беше пълнолетна, а той да, тези нормални ли са???
Ужасно, ужасно племе.

Възпитанието Е от огромно значение. Насилниците са от проблемни, токсични семейства.

Последна редакция: пн, 13 май 2024, 11:14 от Velma125

# 295
Съгласен съм с вас, но погледнете и от гледната точка на изнасилвачите и насилниците: Ако много ти се прави секс с дадена личност, но те не го желаят, как по друг начин, освен с насилие би постигнал това?

# 296
  • София
Изобщо не е вярно, Велма. И Дебора, и много други жени получиха огромна обществена подкрепа и съчувствие. Ако не беше така, изобщо нямаше да ги обсъждаме и даваме за пример, нали? Повечето хора бяха с основание възмутени. Да, определени индивиди може да са склонни да "обвиняват за всичко жената", но нито е цялото ни общество, нито всички или дори много други жени, нито съдебната система (която има 500 други проблема, но някаква специфична омраза към жените не е сред тях). На подобни индивиди аз гледам като на тролове, не като на могъщо мнозинство.

И аз написах, че именно възпитанието е от значение, и сега и двете как ми възразявате със същото Simple Smile Все едно говоря с чатбот. Няма смисъл...

# 297
И мен адски много вече ме дразни как топката НЕПРЕКЪСНАТО се прехвърля към жената.
Когато Дебора я наразаха с макетен нож БРУТАЛНО, много хора включително жени като латерна повтаряха - а какво е правила при женен мъж? А той дори е е женен, направил е дете на друга жена. Защо никой не попита - какво прави при 18 годишна, вместо да си гледа детето?
Когато онзи кмет Иван изнасилили 16годишна, всички пишеха - а какво е правила при него? Тя дори НЕ беше пълнолетна, а той да, тези нормални ли са???
Ужасно, ужасно племе.

Възпитанието Е от огромно значение. Насилниците са от проблемни, токсични семейства.

Бях казала, че повече няма да пиша, но това тук засяга един основен въпрос - защо се смесва вината с анализа на ситуацията? Понеже темата е за мечки, нека говорим за тях.  Та значи туристи отиват на палатка в национален парк, както хиляди други. Но посред нощ ги напада мечка и ги разкъсва. И сега идват двата въпроса:
- Кой е виновен? Мечката, без уговорки, и тя и ще си го отнесе. Най-вероятно ще я застрелят, защото е опасна стръвница. Или ще я осъдят на доживотен затвор в някой зоопарк.
- А щеше ли да се случи това, ако туристите бяха спазвали правилата за къмпингуване и не бяха оставили остатъци от храна около палатката си? Ми най-вероятно нямаше и смело може да се каже, че сами са допринесли за случката с необмисленото си поведение.

И докато шансът да те срещне мечка стръвница е божа работа, да провокираш ситуацията си е лично твоя работа. Когато бях ученичка и студентка се знаеше за доста такива премълчани изнасилвания.  Да де, ама нито едно не се беше случило в гората или на тъмна уличка, а в квартири, на купони, от разни лоши момчета и компании. И на никоя от по-внимателните и подбиращи компанията и не се случи. Това не оневинява насилниците, но е урок за момичетата и майките - онези не може да ги променим, но да внимаваме какво правим можем.

Последна редакция: пн, 13 май 2024, 15:19 от Черна станция

# 298
Съгласен съм с вас, но погледнете и от гледната точка на изнасилвачите и насилниците: Ако много ти се прави секс с дадена личност, но те не го желаят, как по друг начин, освен с насилие би постигнал това?
Това сериозен въпрос ли е?

# 299
Това сериозен въпрос ли е?

Не, разбира се.

Но пожарът не се изгаси с вода, затова опитвам с бензин, да доизгори по-бързо и да се се свършва.

Представи си някой влиза в темата и очаква да говорим за темата от заглавието, а реалността е друга - коментира се законодателство, бели и черни държави, клинове и (х)анцузи.... всъщност дискусията последните 10 страници е добра, но не по темата - мъж или мечка.

Общи условия

Активация на акаунт