Нашите орхидеи – тема 44

• 31 263
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Мисля, че всичко трябва да се преценява индивидуално. Ако се отглеждат в керамзит или корк, или в съдове с вода - трябва да се подхранват. Със сигурност част от неблагоприятните условия се компенсират с торене. Различното съдържание на торовете също е от значение. Едно е Кристалон, друго е Орхивит - кристалонът е само азот, калий и фосфор, Орхивитът е лакът списък с минерали.

# 196
  • Варна
И аз не мога да си представя да торя всяка седмица или всеки месец. Два пъти годишно максимум. Нямам нерви да им слугувам повече от това, отдавна ми мина меракът да ги глезя.

# 197
Отглеждането хидропонно и полухидропонно е друга песен. Както и отглеждането във вода, това са нехранителни среди. но в случая едва ли става въпрос за такава.
Аз опитвах семихродропоника, но това не е моето. Когато се тори при полухидропонно или при водно също не е хайде давай. Първо се накисва корените да се навлажнят, иначе ако са сухи в контакт със тор горят, после се тори, а  после се маха разтвора на торта и пак се минава/промива с чисто, за да се отмие непоетия торов разтвор. Пестиш от поливане губиш от торене. Торенето съм съгласна, че е със специални торове.

Когато се заиграваш с торене използваш , гъделъци,  тензо, в кой период с какво съотношение да са показателите - каквото липсва го добавяш, то си наука, Но не е моята наука.

# 198
  • Бургас
Привет Hug

Днес усетих аромат от така наречената от мен бебе Ванда.
, но Вандите ароматни ли са? Или моето цветенце е друг вид орхидея?

# 199
  • Мадрид / София
Мисля, че има ароматни ванди.

# 200
  • София
Уф, какво пък е сега това? Само на този лист е. Иначе другите листа, корени са си окей. Това е новия, последен лист, който е извадила орхидейката

# 201
  • Мадрид / София
Някои гадинки правят такива дупчици. Огледай долната страна на листа и изобщо наблюдавай орхидеята за изненади.

# 202
  • София
Втората снимка е на долната страна на листа. Освен да я отделя от другите, пък да видим....

# 203
  • Мадрид / София
Отдели я за всеки случай и я наблюдавай временно за евентуални гадинки. Не е задължително да е нападната, но превентивно я оглеждай.

# 204
Такива вдлъбнати петна са типични за гъбично заболяване, но за първи път виждам толкова надупчено, все едно е бодено с вилица.

# 205
  • София
Без да съм сигурна, но мисля, че е от проблеми с поливането. Имам фалче, което  остана без корени и листа. Сега стои и пуска корени, но новите му листенца са с подобни хлътвания. Смятам, че е недостиг на вода заради липсата на корени.
Вероятно има поне още три причини за подобни листа, но докато хлътванията не си променят цвета или не започнат да се сливат, ще го броя за ниска въздушна и субстратна влажност.

# 206
  • София
Ето въпросната хубавица как е от към корени. В събота е поливана, но си признавам без бой, че в тия жеги /в София съм/ бяха минали три седмици от последното поливане. Иначе е заточена вече самичка

# 207
  • Мадрид / София
Корените са добре. Време е за поливане 😄

# 208
  • София
Значи сигурно е от жегата и сухия въздух. Виждате, че за 5 дена е пак за поливане, а пък за 21 какво да говорим. То пак, че не е оклюмала цялата.

# 209
  • Мадрид / София
Те фалчетата са железни, не като някои префърцуцени сесртици 😂

Исках да ви покажа последните цъфки от нови покупки и се заплеснах с друго:
Doritis sogo vivas variegata:

И една по-нормална:

Последна редакция: чт, 27 юни 2024, 22:13 от Angela61

Общи условия

Активация на акаунт