Нашите орхидеи – тема 44

• 32 684
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
Според мен щом няма нови капки след третиране, наистина има още трипси. Аз бих третирала пак.
Изпуснах нишката.... За какви капки става въпрос? Вчера видях на едно листо 4 миниатюрни капки, които лепнеха. Това какво е?

# 346
  • Бургас
Имам няколко "плачещи"орхи както и Катлея, но нямат вредители! Това, че има лепкава капчици не винаги е сигнал за трипси ако листата са здрави!

# 347
mariat, по-долу е отговорът на Raya на моя въпрос за лепкаво листенце само на една от орхидеите след третиране с инсектициди

Третирано е правилно. Всички растения в стаята ли третирахте? Може да е повторно заразяване. Следите не са много притеснителни, защото за месец вероятно не е избило ново листо, а се е развило вече поникнало. Следите няма да изчезнат докато не паднат листата. Това, че избива сок е опасното. Може да е заради високите температури, заради прекалено обилно поливане, заради прекалено голяма денонощна разлика в градусите. Но и вредителите също предизвикват подобно оросяване. Чела съм, че нормалното “изпотяване” е основно по растящите части - около ръбовете на листната пластина и горните части на цветоносите. Капките са кръглички. Ако има капки по самото листо или капките са като замазани, то вероятно са вредители.
Може да обтриете листата само на това растение с инсектициден разтвор и да видите дали ще има реакция.

# 348
Трябва да се сменят инсектицидите глобално, към тези има привикване. И да са минимум 3 броя ( затова, схемата с два инсектицида не винаги е успешна) . В горещините се обработва през 5 дена заради усиленото и участено размножаване. Освен това се обработват и первази и чинийки ( пръскат, търкат и т. Н.). Общо обработките поне 20 дена аз бих заложила на 5-кратно. ( 1-2-3-1-2)

# 349
  • София
Момичета, днес спонтанно се сдобих с една камбрия мисля Satisfied
Кажете сега как да я отглеждам, че предишната я уморих, май в повече и дойде поливането.

Ей ми я новата хубавица, ароматна е:

Скрит текст:

# 350
Здравейте,

тези двете нямаха цветчета вече и реших да ги пресея, за да видя как са и корените. И двете имаха "добавки" около центъра. Махнах ги, измих корените, махнах лошите, напръсках ги с кислородна вода и ги сложих в нови кори

Въпроса ми е добре ли са зарити или прекалено?

Как различавате въздушните корени?

Сега така не се виждат много корените, дано като се пооталожи земята да виждам дали са побелели или не...

на едната когато я купих едното листо и беше полу срязано, да не го махам нали?

Благодаря на всички за отговорите предварително!

# 351
  • Мадрид / София
Според мен орхидеите са добре и като растение и като пресадено. Добре е така. Корените се виждат от страни на саксията.

# 352
Според мен орхидеите са добре и като растение и като пресадено. Добре е така. Корените се виждат от страни на саксията.

дано, че за пръв път отглеждам. Кога да ги подхраня?

# 353
  • Мадрид / София

Кога си я купила?

# 354

Кога си я купила?

голямата април май,  а малката беше май, тя е като подарък към поръчка (изненада) Не съм им слагала нищо, но им взех .

# 355
  • Мадрид / София
голямата април май,  а малката беше май, тя е като подарък към поръчка (изненада) Не съм им слагала нищо, но им взех .
Тогава ги остави на мира. Те са достатъчно торени за да изкарат така поне половин година, че и повече. Тъй като сега си ги пресадила ще им трябва време за да се адаптират към средата и новия субстрат. Колкото по-малко ги ръчкаш толкова по-добре ще им е. Само ги наблюдавай и от време на време им сипвай по малко водичка.

# 356
  • София
Живанк@, аз бих сменила инсектицидите. Например с Тепеки и Клоузър. Бих третирала през 7 дни пак 4 пъти.

# 357
Много благодаря за съветите, ще сменя инсектицидите и дано този път успея напълно да ги излекувам.

# 358
Чудя се на това бебе, да го деля ли 🤔И най-вече как?
Има си 4 достатъчно дълги корена. Обаче си здраво закрепено за майката.
Дайте съвет момичета 😊

# 359
  • Бургас
Със завъртане не става ли да се отдели от майката? Другото е да се отчучи шийката на майката, но като гледам тя не е с много корени и не изглежда добре. Аз така отделих едно бебе в основата на шийката на орха, но тя нагоре бе доволно с корени. И всъщност бебето е отделено с долната част на корените на майката. Преди месец отделих и друго кейки на цветонос с три листа и два дълги корени. Тревожех се за него, но то вече пуска още два корена.
Рая сетих се за теб с толкова много орхи предполагам имаш и много кейки. Какво ги правиш? Продаваш, раздаваш гледаш ги?!

Общи условия

Активация на акаунт