Нашите орхидеи – тема 44

• 32 670
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
Много благодаря за съветите, ще сменя инсектицидите и дано този път успея напълно да ги излекувам.

Трипсите са големи гадини. Първия път се борих с тях над  три месеца и накрая вече експериментирах. Почнах да чета, да се образовам , разбрах че като имах над 100 орхидеи трепането им не е толкова лесно като когато имаш десет. Разбрах че колкото е по-голяма колекцията толкова по трудно е да бъдат унищожени по обикновения начин с две три обработки, трябва повече усърдие повече обработки повече препарати повече внимание към детайлите- саксийки первази, защото един трипс да остане и всичко тръгва наново.  Най-големия проблем на трипсите е обаче че то носят на крачетата си гъбични патогени. И след тях почва едно гниене и умиране на орхидеи. Затова като видя трипси и ми се изправя косата, не защото трябва да се трепят, а защото някакво количество орхидеи неспасяемо ще умрат.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 16:44 от _re_ge

# 361
  • София
maya_76, случва се да имам кейкита, макар и да не са много. По-често една и съща майка е склонна към образуване на детки. Обикновено първото го задържам, защото винаги нещо провокира подобно размножаване. Ако се окаже, че просто сортът си е такъв, то ги раздавам. Някои след вкореняване, други веднага след отделяне.
За трипсите и по-големите колекции:
До сега не ми се е случвало да не се справя  с трипси, но месечната карантина при мен е задължителна. Понякога прераства в няколко месечна, защото все пак пространството е ограничено и новите растения идват преди последно карантинираните да са излезли. Вероятно това, че ползвам ЗС е в плюс, защото разтворът стои в саксията до пълното му усвояване и изпаряване. Ако растението не е жадно, то и усвояването на препарата не е добро. А като стоят корените в разтвора, то ще-не ще изпива повечето.
По-трудно е справянето с памуклийката, защото явно може да се появи някоя и след 4-5 месеца. Прави гнезда в корите, които при мен не биват накисвани до горе. Но обикновено са единични бройки, които обирам ръчно.
_re_ge, при теб силно влияние има високата влажност и съответно по-рядкото поливане. При твоите условия, по-скоро бих заложила на контактни препарати от типа на Айкън. Освен трипси, няма да имаш хлебарки, паяци и многоножки. Тотални биоциди за вътрешна употреба, които не засягат топлокръвни.

# 362
Ъпдейт на моята орхидея,  тръгнала да се размножава

Хем ми казахте да не пипам, но мен си ме напъва да я отделя. 😀

# 363
_re_ge, при теб силно влияние има високата влажност и съответно по-рядкото поливане. При твоите условия, по-скоро бих заложила на контактни препарати от типа на Айкън. Освен трипси, няма да имаш хлебарки, паяци и многоножки. Тотални биоциди за вътрешна употреба, които не засягат топлокръвни.
Изключителнао голяма, трудност е прилагането на контактни инсектициди у дома  защото отглеждам орхидеите където живеем. Поливам обработвам  обикновено  в кухнята.  Ако трябва да ги пръска ще е  в санитарното помещение, където да не влиза никой поне един час за, всяка порция - е невъзможно и то на многократни порции. Освен това контактните винаги отделят и миризма колкото да се твърди че я няма. При моята висока важност първата, седмица,"аромат" се долавя. А орхите са ми в спалнята и всекидневната. Опитвах контактен инсектицид  в този първи сблъсък с трипсите  и трябваше да мъкна и да пръскам всичко на балкон при мартенски температури. Част от цветята умряха и от това че го държах за да се отмиришат. От тогава контактно обработвам само за акари, защото няма друг начин...

# 364
  • София
_re_ge, имах предвид препаратите, ползвани от ДДД фирмите за борба с хлебарки, дървеници, кърлежи и други напасти. Не мисля, че трипсите ще оцелеят след такова третиране. Специално Айкън е и за вътрешна употреба, като се ползва за кухни, за детски заведения и прочие. Аз съм ползвала, в случаите, когато отиваме някъде за ден или два. Всички излизат, аз бързичко опръсквам с пръскалка, затварям и оставям препаратът да действа. Като се приберем вече всичко е изсъхнало и може да се стои в стаята. Проветрявам, разбира се, но не фанатично и с часове. Не усещам миризма след половинчасово проветряване.
Уточнявам, че нямам алергии и респираторни заболявания.

# 365
Отделих го 😳 с една малка ножичка отстраних всичко пречещо от стари корени и полека го откъснах.
Вече е в кори бебе Спайдер, надявам се да се прихване лесно.
Върнах и още две минита от водно в кори.

# 366
  • Бургас
Аз бебетата ги слагам в ф6 или малко по голяма в зависимост от дължината на коренчетата в много ситни кори и сфагнум. В началото само опръсвам "почвата" да свикнат да пият вода коренчета.

# 367
И аз така направих.
Тея от водното обаче ги полях обилно, че нали във вода са били. Доста ще се чудя как да ги поливам тях, за да се адаптират успешно.

Аз бебетата ги слагам в ф6 или малко по голяма в зависимост от дължината на коренчетата в много ситни кори и сфагнум. В началото само опръсвам "почвата" да свикнат да пият вода коренчета.

# 368
С каква вода поливате орхидеите си? Леля ми каза да остава ориз да се накисне във вода за 1-2 дни, после да я прецедя и да поливам с нея орхидеята. Или пък с кора от банан - да се накисне във вода за една нощ и пасле с тази вода да поливам орхидеята. Леля ми казва, че така я торя и ще започне да цъфти.

# 369
препаратите, ползвани от ДДД фирмите за борба с хлебарки, дървеници, кърлежи и други напасти. Не мисля, че трипсите ще оцелеят след такова третиране. Специално Айкън е и за вътрешна употреба, като се ползва за кухни, за детски заведения и прочие. Аз съм ползвала, в случаите, когато отиваме някъде за ден или два. Всички излизат, аз бързичко опръсквам с пръскалка...

заради трипси на почивка няма да ходя Simple Smile
И въобще почнах малко по-леко да гледам на колекцията си.  Бяхме на почивка почти три седмици и като се върнахме - 5-6 фалчета бяха предали богу дух  с доста гаден вид - всякакво гниене видях че и даже някакъв вирус или поне едното имаше листа на петна. Явно са били болни но аз съм го "поддържала". Ако беше преди десет години - цяла почивка щях да се кахъря как са дали ще оцелеят, да им слагам самополивници , фитили.  Сега като тръгвах си казах- който оцелее оцелее АОМ Simple Smile

# 370
  • София
Поливам с престояла вода. Зависи от вида на орхидеите, но ако имате предвид фаленопсиси, то те нямат особена нужда от торене. Домашни рецепти не правя, доколкото не виждам защо да наливам в саксиите органични частици, които може да  започнат да гният и плесенясват, а конкретно за корите на банана - ако смятате, че не са третирани външно с нищо, се заблуждавате. Ако държите да торите, купете си тор за орхидеи - Compo, Orchivit, Ekofus.
Торенето не е панацея, нито е гаранция за какъвто ѝ да е цъфтеж при фалчетата. Има два основни фактора за образуване на цветоноси - достатъчно като количество и продължителност светлина и температурни разлики ден-нощ. Като започне да се захлажда след месец, ако растенията са здрави, достатъчно възрастни и правилно поливани, сами ще започнат да правят цветоноси. Обичайно цъфтежите започват декември-януари, но ако ги гледате на по-студено, може да се развият със закъснение през март-април.

С каква вода поливате орхидеите си? Леля ми каза да остава ориз да се накисне във вода за 1-2 дни, после да я прецедя и да поливам с нея орхидеята. Или пък с кора от банан - да се накисне във вода за една нощ и пасле с тази вода да поливам орхидеята. Леля ми казва, че така я торя и ще започне да цъфти.

# 371
Поливам с престояла вода. Зависи от вида на орхидеите, но ако имате предвид фаленопсиси, то те нямат особена нужда от торене. Домашни рецепти не правя, доколкото не виждам защо да наливам в саксиите органични частици, които може да  започнат да гният и плесенясват, а конкретно за корите на банана - ако смятате, че не са третирани външно с нищо, се заблуждавате. Ако държите да торите, купете си тор за орхидеи - Compo, Orchivit, Ekofus.
Торенето не е панацея, нито е гаранция за какъвто ѝ да е цъфтеж при фалчетата. Има два основни фактора за образуване на цветоноси - достатъчно като количество и продължителност светлина и температурни разлики ден-нощ. Като започне да се захлажда след месец, ако растенията са здрави, достатъчно възрастни и правилно поливани, сами ще започнат да правят цветоноси. Обичайно цъфтежите започват декември-януари, но ако ги гледате на по-студено, може да се развият със закъснение през март-април.

Права сте. Не бях се замислила. Добре че попитах и споделих. Не желая да съсипя хубавата си орхидея. Поливам я с престояла вода, като оставям орхидеята да престои в този съд за вода около 10-12 часа-сутринта наливам вода и после чак в 21.00-22.00 часа я изливам. Моята орхидея започва да цъфти през зимата и после през март-април месец.

# 372
  • Мадрид / София
Прекалено много часове във вода я оставяш. 30 мин са пре достатъчни. По-добре суха отколкото преполята.

# 373
Орхидеята е вид Фаленопсис. Благадаря за помощта. Като имам въпроси, ще се обръщам към вас. Явно леля ми не знае как се гледа орхидея и ми е дала грешните съвети. Добре че не съм погубила орхидеята си. Много обичам орхидеята си и не искам да я загубя.

# 374
  • Мадрид / София
Орхидеята е вид Фаленопсис. Благадаря за помощта. Като имам въпроси, ще се обръщам към вас. Явно леля ми не знае как се гледа орхидея и ми е дала грешните съвети. Добре че не съм погубила орхидеята си. Много обичам орхидеята си и не искам да я загубя.
Фалеанопсисите са издръжливи ако се спазят определени условия. Най-добри температури са 22-26 градуса, но вирее в диапазон 15-30 градуса. Полива се, когато корените побелеят, стават сребристи, с малко вода най-добре престояла, но ако ph е неутрално може и директно. Растението да е на светло, но не на пряко слънце. И колкото по-малко я ровичкаш и слугуваш, по-щастлива ще е орхидеята.

Общи условия

Активация на акаунт