Нашите орхидеи – тема 44

• 32 670
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
Подарих прекрасна орхидея Фаленопсис на свекърва ми. Беше с два цветоноса, големи бели цветове, здрава и хубава. Цъфтя почти 6 м. Обясних много пъти как се полива. Онзи ден отивам в дома на свекърва ми, гледам орхидеята с пожълтели листа, всички до едно. Едва ги докоснах и ми останаха в ръцете. Поливала я е обилно в розетката. Съсипана е, казах ѝ да я извади, да опитаме да я спасим, но жената не се трогна особено. Тя има талант да преполива и дави цветя, миналата година ми унищожи голяма част от балконските с поливане сутрин и вечер на 40°...както и да е, ако все пак ми позволи да я взема, ще я снимам и ще ви моля за съвети.
Много ме е яд, защото орхидеята беше в идеално състояние, аз се грижих известно време за нея и жената си дойде и я съсипа за отрицателно време,но тя си е такава...

# 376
Купи си една нова орхидея за теб, а на жената подарявай само букети вече. Не всеки иска, обича и умее да се грижи за растения.

# 377
Съгласна съм с теб,Phloxx. Тя се зарадва жената, но хич не умее да се грижи за цветя и няма желание. Мислех, че трудно ще умори орхидея, но сгреших. Иначе аз се сдържам да купувам за себе си, защото нямам достатъчно място, ето защо имам само 7 бр.

# 378
  • Бургас
Источния балкон на апартамента на сина ми се оказа чудесен за  една брасия .
В къщи почти година беше заспала, мислех, че ще умре.

# 379
  • Варна
Здравейте, за акари освен " Валмек" какво друго бих могла да използвам ? Доста листа загубих, първо мислех, че е от горещините или пък или нещо друго, но след внимателен оглед с лупа стигнах до заключението, че орхидеите ми са завъдили червени акари.

Утре ще ги къпя с " Валмек" след 5 дни с друго. Отдавна не съм имала вредители и забравих наименованията на необходимите ми препарати и период на обработка. 🙂

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 18:44 от floren

# 380
Най-добре да питаш в агроаптеките... Актара съм ползвала, но дали го има изобщо, не знам.
Оп, то било инсектицид, явно съм ги смесвала за розите пред блока...

Виж тук списък и разпитвай в агроаптеката какво имат в по-малки разфасовки, да не е като за оранжерия Sunglasses
https://agropal-bg.com/products/acaricides/

# 381
  • София
Срещу акари ползвам Сяра ВГ. Контактен е, но пък е и слаб фунгицид. При сегашните температури - на 3 дни се люпят. Сгъстете обработките.

# 382
  • Мадрид / София
То наистина жегата е предпоставка за развъждането на акари. Много неприятно. Като начало можеш да ги минеш със сапунена вода поне докато се ориентираш. Помага.

# 383
  • Варна
Пенева, благодаря! Ориентирах се аз.  В една кутия си пазя всякакви шишенца и прахчета за растителна защита. Различни опаковки - някой надписани ( инструкции за точна употреба), други не. Та мисля при предните акари съм използвала " Нисоран", Валмек" и " Лекан". Дефакто тези 3 препарати трябва да купя утре от агроаптека, т.к. моите са с изтекъл срок на годност. 🙂
Ще се справим и този път. Ще опазим китките. 🙂

Рая, благодаря. Слушам и изпълнявам. Пръскане на 3 дни. Включително и цветоносните или тях да ги изрежа ?🙂

Анджела, 👍

# 384
  • София
Пръскайте всичко. Няма необходимост от махане на цветносите. Акарите нямат изразено предпочитание към най-младите листа или цветоносите. По-често са под долните два-три листа.

# 385
  • Варна
Благодаря!🌼

# 386
И аз започнах пръскането постепенно 😔 Забелязах щъкащи по-скоро на някои подложки. По самите растения за сега не съм видяла 🤔

Вие колко пъти в годината правите пръскане профилактично?🤔
До сега само веднъж съм пръскала, но беше защото всичко беше нападнато от трипси. След това не съм пръскала, което е около година.

Ето и последните пълни цъфтежи

# 387
Щъкащите може да не са вредни гадини, а нещо по корите Thinking Огледай растенията, преди да почнеш с тежката артилерия Hands V

# 388
Честно казано по спомен ми приличаха точно на трипси последна фаза: сиви пръчици. Не бяха много и само в подложките.
Предпочитам да взема мерки сега, отколкото да пламне всичко 😔

Щъкащите може да не са вредни гадини, а нещо по корите Thinking Огледай растенията, преди да почнеш с тежката артилерия Hands V

# 389
  • София
В подложките надали са трипси. Вилоскачки по-скоро. Трипсите са заострени в задния край, имат криле и възрастните особи обикновено са черни, кафяви или на раета.
Вилоскачка /младите са белички/:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D … D1%87%D0%BA%D0%B8

Общи условия

Активация на акаунт