Нашите орхидеи – тема 44

• 31 298
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
  • Мадрид / София
Моите орхидеи цъфтят веднъж годишно, обикновено почват към февруари и цветовете се задържат до лятото. Тази година имах цветове до юли месец. Още нямам изгледи за цветоноси, може би към ноември ще се покажат.
И при мен е така, разликата е, че цветоносите се появяват януари/февруари. И цветовете се задържат до малко след като се вдигнат температурите през лятото. Всъшност те са причината за окапването им.

# 571
Аз имам
една, която още държи цвят от февруари и най-редовно пуска разклонения от заспали пъпки.Някакъв боец е- фалче.Останалите 3 отдавна окапаха.

# 572
Момичета, имам една лелка, около осем годишна, която изглежда много странно.
Имам чувството че е извадила централно кейки и иска да "убие" старото растение.
Как се процедира в такава ситуация, за първи път се сблъсквам с централно кейки?

# 573
  • Мадрид / София
За мен е ново листо. До колкото знам има централен цветонос, на който може да израстне кейки, но направо кейки от центъра не знам да има. Обърни внимание на стъблото. Долните листа пожълтяват от стъблото към края, което е признак на заболяване я в основата на растението, я в корените или и двете.

# 574
Ето коя реши да удължи цветонос, след взимането й през май ☺️
Оприличила съм я на: Phalaenopsis Younghome Gentleman 'Moustache' (Reyoung Prince) - big lip🤔

Иначе бебето Спайдър, което отделих и  двете, които преместих от водно в кори, за сега се държат доста прилично 🤗

Имам още няколко на водно, които чакам да преместя 🙃

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 15:46 от greis

# 575
За мен е ново листо. До колкото знам има централен цветонос, на който може да израстне кейки, но направо кейки от центъра не знам да има.

Да има такива случи, аз имам и не е един.
Именно в центъра в розетката се получава като рестартиране -растение в началото с по-малки листа и удължаване на стъблото от майката към бебето.
Аз бих обелила жълтите листа и бих огледала какво има под тях.

# 576
  • оттам, откъдето започва България
Скрит текст:
Оприличила съм я на: Phalaenopsis Younghome Gentleman 'Moustache' (Reyoung Prince) - big lip🤔

Иначе бебето Спайдър, което отделих и  двете, които преместих от водно в кори, за сега се държат доста прилично 🤗

Видимо изглежда, че в сухи кори ги държиш, включая и бебетата. Така ли е в действителност?

# 577
Ами не. Те са в кашпи, точно поради тази причина, да не изсъхват бързо.
Наблюдавам и преценявам. Не искам да им е прекалено влажно, за да не изгният.
Общо взето вече се ориентирам и по корените. Щом растат и има свежо, значи съм уцелила гледането ☺️

За това съм сложила и мъничко сфагнум.

Скрит текст:

Иначе бебето Спайдър, което отделих и  двете, които преместих от водно в кори, за сега се държат доста прилично 🤗

Видимо изглежда, че в сухи кори ги държиш, включая и бебетата. Така ли е в действителност?

# 578
Именно в центъра в розетката се получава като рестартиране -растение в началото с по-малки листа и удължаване на стъблото от майката към бебето.
Да,отначало извади едно миниатюрно листенце може би 0,5см,после едно леко по-голямо.Чудех се какво се случва,докато не започна да вади все по-големи листенца и да се удължава.
Премахнах жълтите листа,само на един корен в основата има нещо черничко.Ще я третирам.
Възможно е и Анджела да е права.Бях ги оставила 1 месец съседката да ги полива и не е ясно какво е сътворила.
Ще я наглеждам,да видим

# 579
Когато си останеш хоум офис и почнеш да разглеждаш орхите 😁....

Мислех да питам дали е цветнос или нещо друго, но след като открих още 3 бр, картинката се изясни...Започва се и при фалчетата 🤗

Каодата, която съм взимала от врачаните 2023, ще цъфти за първи път у дома:

Love Potion, март месец съм я взимала, пак от тях, но беше една от последните поръчки. Супер наводнена и си мислех, че няма да оцелее. Тя пък взе, че се адаптира мн добре.

Будата я взех от Била тази година и май май няма да е само 1 цветонос 🤔 Много здраво растение беше, чудни корени. Миналата седмица също видях хубава Буда там:

И вече за тази съм мн щастлива Tzu Chiang Balm fragrant. От старите орхидеи е. Беше тръгнала, защото се оказа, че си е още с гъбата и постепенно корените почваха да изгниват, листата да падат едно по едно. Пресадих я и вече си е като нова 🙃

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 13:57 от greis

# 580
  • Бургас
Честити цветоноси Грейс. След два месеца да се похвалиш с много Heart

При мен само две, които са на село са пуснали цветоноси. Къщните са на 24градуса без климатик и явно им е топло и се стискат. Днес докарах две на село явно тук успяват да пуснат цветоноси Joy

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 14:53 от maya_76

# 581
  • Мадрид / София
Някой да е пробвал да оздрави фалчета със захар и после със суха мая за хляб?
Купих едни орхидеи в не съвсем добро състояние и мисля да пробвам поне с едната, която е най-зле.

# 582
Някой да е пробвал да оздрави фалчета със захар и после със суха мая за хляб?
Купих едни орхидеи в не съвсем добро състояние и мисля да пробвам поне с едната, която е най-зле.
Ти си по-голям екстремист и от мен. Satisfied Ако не сработи, можеш да трурнеш малко брашно и да ги подпечеш, поне да не ходят залудо захарта и маята. Grinning

# 583
  • Мадрид / София
То се слага 1/3 ч. л. захар на 500 мл вода това е едното, а след това другото е 4/5 ч. л.  суха мая за хляб на 500 мл вода. Захарта е за подсилване и е еднократно, а маята е като тор на всеки 2 седмици за нови корени да се активират.
Тази е орхата. Малка е, тип мини:

Имам няколко дни свободни и ще ги използвам за последните орхи да ги прегледам и почистя.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 15:33 от Angela61

# 584
Аз съм чувала че води до мухлясване. Ако има примеси в корите. И е магнит за насекоми

Общи условия

Активация на акаунт