Нашите орхидеи – тема 44

• 31 295
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
  • Мадрид / София
Тази малката след почистването остана по пънче. Нямаше ни един здрав корен. Само нея третирах по горе споменатия начин и я преместих от саксия ф12 в чашка за кафе със сфагнум вместо кори. Другите също ги извадих и почистих, те са в по-добро състояние, и им смених субстрата и намалих обема на саксийките. Всичките бяха с "гъбата" и корите бяха много черни. Не посмях тях да ги тормозя с мая. Та това свърших днес.

# 586
Моята орха-боец, която похвалих онзи ден, започна да губи цветлетата и днес видях, че вади цветонос:.

# 587
Виках и бебе, но си стана мома за женене. Grinning

В събота или неделя ще я пресадя и снимам детайлно корените и ще поискам пак съвет да ги деля ли.
При поливането днес видях един много як, свеж корен. Предполагам, на момата е.

# 588
Някой да е пробвал да оздрави фалчета със захар и после със суха мая за хляб?
Купих едни орхидеи в не съвсем добро състояние и мисля да пробвам поне с едната, която е най-зле.
Angela, онази виетнамка, която съм си харесала в  ютюб имаше клипче, в която почистваше листата с вода със захар. И на мен ми се струва странно. Но тя показва как избърсва листата и оризова вода, с вода с кафе , с вода с чесън и с вода с лук, така че нищо не ме учудва от природните средства.

Сега се чудя как да процедирам с пресадена мини орхидея, която е жива, но с много слаби и видимо увехнали листа. Нямам сфагнум и дори подозирам, че до коренчетата не достига достатъчно вода.
Откъде да си намеря сфагнум в малко количество?

# 589
  • София
Купете си орхидея в сфагнум и издърпайте част от него. Често вадя от новозакупените, защото иначе не се справям с мъха - отвън става на пемза и наранява новите корени, вътре явно остава влага или няма въздух и ми изгниват корените в средата. Като ги пооскубя някак всичко се подрежда.
Повяхналата орхидейка може да захлупите отгоре с прерязана пластмасова бутилка от вода или безалкохолно. Ще създадете нещо като индивидуален парник. Ако няма гъбично заболяване, действа чудесно на тонуса.

# 590
Напоследък използвам горски мъх вместо сфагнум, и да ви кажа съм по-доволна.
Купих си го от гърците на пазара на Д. Петков. Вътре в саксията също накъсвам и слагам, върши чудесна работа. Четох, че е антибактериален и отделя допълнително кислород в корите, като с това предотвратява гниене. Отгоре също добавям върху открити корени и си живее и зеленее, не се втвърдява.

# 591
За захлупването не ми беше дошло на ум, благодаря. Нямам място за още цветя, имам 8 орхидеи, 6 плюс две минита.

# 592
  • Мадрид / София
За захарта от различни места съм чувала, че се използва, но казват да се ползва само за орхидеи, които са много омаломощени. Тази, дето ви я показах я накиснах цялата за половин час. Идеята е чрез листата да поеме от сместа и да се позасили за да пусне нови корени. Не става веднага, минава поне 1 месец до поникването на новите корени и още поне 2 месеца до възстановяването на орхата. Ще видим какво ще стане. Има две хубави здрави листа, които ще помагат за растеж на каквото и да било. Нямам представа защо са рязали най-горните листенца. Каква е била причината - нямам идея. Спекулирам, че с изгниването на корените и листата са пострадали и затова са ги отрязали почти до долу. Не знам. Може и друго да е.

# 593
  • Карлово
Напоследък използвам горски мъх вместо сфагнум, и да ви кажа съм по-доволна.
Купих си го от гърците на пазара на Д. Петков. Вътре в саксията също накъсвам и слагам, върши чудесна работа. Четох, че е антибактериален и отделя допълнително кислород в корите, като с това предотвратява гниене. Отгоре също добавям върху открити корени и си живее и зеленее, не се втвърдява.
Дай снимка моля на този горски мъх.

# 594
С търсачката можеш да си намериш повече подробности.

Така изглежда, тези снимки съм ги показвала тук.
Скрит текст:

# 595
  • Карлово
Благодаря.
Не съм ги видяла или не съм разбрала за какво иде реч.
Гледах преди седмица в Кауфланд мини орхидеи комбинирани с други растения на цена около 20 лв.
Защо е нужно това комбиниране? Горните растения бяха позаминали.

# 596
  • Мадрид / София
Благодаря.
Не съм ги видяла или не съм разбрала за какво иде реч.
Гледах преди седмица в Кауфланд мини орхидеи комбинирани с други растения на цена около 20 лв.
Защо е нужно това комбиниране? Горните растения бяха позаминали.
Аз веднъж си купих комбинирани, защото орхидейката беша тази, която търсих. Когато тръгнах да я вадя беше сложена барабар със саксийката (беше големина на мини орхидея). Извадих я без проблем, а другите растения подарих. Орхидейката я качих на кора и цъфтя доста дълго. Иначе беше тръгнала да вехне. Ще видим сега на януари дали ще изкара цветонос.

# 597
Привет на всички!

Днес  ме сърбят ръцете за пресаждане на една орхидейка, но в момента нямам калиев перманганат или фунгицид ( за да накисна корените ). Имам комбинирана бордолезова смес с фунгицид/ бактерицид БОРДО МИКС 20 ВП. Моля за вашето мнение....дали мога да използвам слаб/ блед разтвор на тази смес или да тичам за калиев перманганат!
Благодаря от сърце на отзовавалите се!

# 598
  • София
Бордомикс е медсъдържащ препарат и с него се опръсква надземната част на растенията. Не мисля, че ще има проблем да се направи баня на корените с него, ако дтава дума за фалче,. За други видове няма да е подходящ. Ако растението е здраво и в корите няма от белите топченца (гъбите), не е нужно да се кисне във фунгицид.

# 599
Бордомикс е медсъдържащ препарат и с него се опръсква надземната част на растенията. Не мисля, че ще има проблем да се направи баня на корените с него, ако дтава дума за фалче,. За други видове няма да е подходящ. Ако растението е здраво и в корите няма от белите топченца (гъбите), не е нужно да се кисне във фунгицид.
Благодаря! Да за фалче става въпрос и от вън поне не се забелязва нищо не редно да има. Самото растение има вече много корени,които са избили дори през стените на пластмасова саксия.
В такъв случай мисля по скоро да запазя, до колкото е възможно, старите кори и само да допълня с нови в малко по- голяма саксия.

Общи условия

Активация на акаунт