Нашите орхидеи – тема 44

• 30 920
  • 741
  •   1
Отговори
# 720
  • София
В шишето я слагате със саксийката. Може да я поливате вътре без да я вадите, като сипвате по малко вода отгоре и я оставите да си стои на дъното на шилето. Поливането ще е рядко - веднъж месечно примерно или на два месеца /трябва да си проверите сама във вашите условия/. Ако е топло ще се образува конденз. Нормално е.
В агроаптеката питайте за широкоспектърен системен фунгицид /примерно Сигнум/ и Ридомил голд, /с него може да поливате и да опръсквате, защото съдържа и мед/.

# 721
В шишето я слагате със саксийката. Може да я поливате вътре без да я вадите, като сипвате по малко вода отгоре и я оставите да си стои на дъното на шилето. Поливането ще е рядко - веднъж месечно примерно или на два месеца /трябва да си проверите сама във вашите условия/. Ако е топло ще се образува конденз. Нормално е.
В агроаптеката питайте за широкоспектърен системен фунгицид /примерно Сигнум/ и Ридомил голд, /с него може да поливате и да опръсквате, защото съдържа и мед/.
    Още веднъж благодаря! И похвалвам другите ми фалчета, които имат цветоноси, някои и по два. Само да се развият нормално до цветове и да мога и снимки да покажа.

# 722
  • Пловдив
Поредната ми орхидея, която отива към умиране. От няколко години ги гледам, нищо не правя по-различно, не съм ги местила. Две заминаха, тази е третата. Шанс за спасение? Сега ще я оставя така на въздух...

# 723
Какво е това???? За първи път виждам корен да се разклонява така

# 724
  • Мадрид / София
Поредната ми орхидея, която отива към умиране. От няколко години ги гледам, нищо не правя по-различно, не съм ги местила. Две заминаха, тази е третата. Шанс за спасение? Сега ще я оставя така на въздух...

Изчисти изгнилите корени, изчисти остатъците от листа, третирай я с бактерицид и фунгицид. След което ако я сложиш на кора с малко сфагнум и в опръскваш често с вода само кореновата част може да се въстанови. Горницата с листата е добре.

# 725
Ако изрежеш всички корени, няма къде да закрепиш... Аз не режа, а изтеглям тази гнила част, леко изчоплям остатъците на сухите листенца в основата (внимателно, че да не нараня стеблото и началото на новите листа). И никога не държа само в сфагнум Thinking още след покупка поизчоплям и напъхвам малко дребни кори.
В случая бих сложила в малко по-голяма чашка, отдоли по-едри кори, нагоре по дребни и най-горе малко сфагнум (близо до зеленото коренче, да изпарява към него). Всичко това много рехаво... Да изпарява влага от корите, но и да "диша". Омазване на пънчето с кашичка фунгицид и след седмица накисване на корените с корите в разтвор.

Ангела, все препоръчваш качване на кора от корк, но тук на практика не може да се намери необработена (химически включително), а и това закрепване на кора е свързано с подходящо място за закачане на "инсталацията" удобство за леко навлажняване/опръскване...

# 726
  • Мадрид / София
Използвам подложки за топли тенджери от корк, купени от ИКЕА. Режа ги да са подходяща големина и сфагнума е много малко между корка и корените, така че корените от едната страна са голи.
Сега казвам, че аз бих постъпила така, но не го налагам като метод. Само знам, че така много минита ми оцеляха и се развиват добре. Ако въздуха е влажен, като  морски такъв, може да се опръсква много по-нарядко. При мен този метод работи много добре за разлика от "засяването" в субстрат. И всеки си преценява как да постъпи. Що се отнася до "съоръжението" то е просто надупчена PVC плоскост, а такива е лесно да се намери (примерно ИКЕА). Преди ползвах вертикална поставка за CD (ще я снимам като се прибера), може да се ползва също и тези материали за ограда дето са на ромбове, но от дребните, че да може да се закачат повече минита 😄Малко въображение и сръчност. 😄❤

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 11:51 от Angela61

# 727
А какво ще стане ( на теория, разбира се ), ако директно се засади орхидеята в нови, чисти кори? Възможно ли е да си пусне корени? Показвах моята, има цели пет листа и 2-3 въздушни корена, но надолу нито един здрав. Питам се ако я сложа в кори какво ще стане Thinking

# 728
Слагала съм над кори, долу в тях махнах това гнилото (не ми харесва да заровя "бомбата" и да не я виждам), пусна си корени настрани, които се самонасочиха надолу... вече е вкопала се и с нови листа. Но трябва да се закрепи подходящо, така, че дънцето да не е между корите и то да не се мокри.

# 729
  • Мадрид / София
Ето "съоръженията" - старото и новото.

Не е задължително ползването на корк. Може да е дърво като летвичка, може и черупка от кокосов орех, но тя се сменя често, защото бързо изгнива.

# 730
Коментирах "инсталацията" не защото ми липсва въображение да се сетя как да ги закача, а от практична гледна точка къде да стои тя за опръскване и осигуряване на влажност Hands V
В твоя случай имаш гръбче с плочки, а аз плочки имам само в банята... Коментирах само, че чисто практически е трудно приложимо в масовия случай.

# 731
  • Русе
Angela61, добре изглеждат при теб, но peneva_a е права, има си трудности. Аз не бих могла да поддържам влагата, която им е нужна. И само си представям при седмично отсъствие какво би станало.

# 732
  • Мадрид / София
Ако не са много могат да се откачат и полеят на чешмата. Преди така правех, но бяха само няколко. Сега са много и стана трудно откачането им.
При стени, които не търпят вода може да се измисли някаква подходяща плоскост или непромокаема мушама (примерно мушама за маса на метър ако се продава с подходящи тонове и картинки) отзад за да предотврати мокренето. Или нещо друго.

# 733
  • София
И на мен ми се струва прекалено ангажиращо да се отглеждат окачени. Виждала съм - в Ботаническата имат доста. Там поливат лятото с маркуч, а зимата парното им е на 6+. Обаче лятото у нас е 32 градуса с въздушна влажност под 30%, зимата 19 градуса и влажност 75%. Нямам плочки освен в банята, а пода ми е ламинат и на терасата включително. Та, за мен окачването е неприложимо.
Десиссслава, слагала съм растение без корени направо в кори. Получава се. Когато има достатъчно листна маса, почти винаги. До сега само пелорици са ми умирали без да пуснат нито един корен. Пускат листа и цветоноси за сметка на старите листа до пълно изтощение. Може и при мен да е проблема. При нормалните фалчета саденето в кори при липса на корени е било успешно.

# 734
  • In transit
Анджела, много красива инсталация. Само да те предупредя, че тези коркови подложки ги ядат червейчета. Онзи ден с изненада открих няколко изгризани здраво. Нямам идея откъде се взеха. Някои от подложките са стари, другите са купувани лятото и стоят на различни места. Дано да си взела мерки за дезинфекция.

Общи условия

Активация на акаунт