Нашите орхидеи – тема 44

• 31 199
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
  • Стара Загора
Здравейте, преди  време бях питала за прецъфтелите цветоноси какво да ги правя. Послушах съветите и изрязах само до там до където се виждаха изсъхнали.
Едната започна да изкарва пъпки на единия стар цветонос и излиза нов. Другата за сега няма нищо.
Искам да им взема хубав тор за този период , ако може да препоръчате.

# 706
  • Мадрид / София
Аз слагам тор за цъфтене (за мушкати) разреден. Не много редовно, когато реша, че им е момента за торене. Общо взето на 2-3 седмици или по-дълго. Само на миниатюрите и минитата им слагам малко по-начесто.

# 707
  • София
Angela51, а защо точно с тор за мушкати, а не с тор за орхидеи?!

# 708
Аз имам течен тор за орхидеи, но все забравям да торя.

# 709
От моите 4 Фалчета, четири изкарват цветоноси и разклонение от пъпки на цветоноси, само една само разклонения.
Имам една нова, подарък:

# 710
  • Мадрид / София
Angela51, а защо точно с тор за мушкати, а не с тор за орхидеи?!
Защото са за цъфтеж и съотношението на различните съставки най ми допадна. И има ефект. Преди бях купувала един тор за орхидеи и изобщо не ми хареса. Не видях някакво действие от него.

# 711
Очаквам 20 от моите около 100 /тук влизат цъфтящите в момента, както и тези в реанимация на водно/.

Обаче Будата ще е рекордьорка. Три нови цветоноса + 6 удължения на старите два 😬

# 712
ДХ3 подаръкът много ми прилича на моята Сандериана,много красива и благодарна орхидея,а какви огромни и издръжливи цветове дава...Честита Flowers Hibiscus

# 713
Здравейте,
За първи път се сблъсквам с такъв проблем и търся спешна цветна помощ Head Band Моля, помагайте.
Каква е диагнозата и лечението?

Скрит текст:

Самоцитирам се, отново да помоля за съвети, много ми е важно ако мога да спася минито. Четох и разглеждах и снимки и повече се обърках.

# 714
  • Мадрид / София
Здравейте,
За първи път се сблъсквам с такъв проблем и търся спешна цветна помощ Head Band Моля, помагайте.
Каква е диагнозата и лечението?

Скрит текст:

Самоцитирам се, отново да помоля за съвети, много ми е важно ако мога да спася минито. Четох и разглеждах и снимки и повече се обърках.
Цвета на листата не ми харесва. Дали е от снимката или е самото растение, но е много тъмно зелено и някак без живот. За сега го гледай така както е и дано пусне някоя детка или ново листо. Сложи я на по-светло.

# 715
Това листо бих го махнала веднага и бих намазала среза  с фунгицид. Бих обработила с разнообразни фунгициди няколко пъти. Защото смесицата от цвят и вдлъбнати кафqви овални петна не ми харесва , особено на мини, които по принцип са много неустойчиви цветя.

# 716
  • София
Към съвета от _re_ge бих добавила системен фунгицид за поливане и медсъдържащ за опръскване. 
Също една по-близка снимка на най-засегнатото листо не е лошо да качите. Не мога да видя добре, но петната имат подозрително кръгли форми.

# 717
Благодаря ви! Ще опитам да направя по-ясни снимки.  

Скрит текст:

И второ листо започва да се "петносва" Head Band

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 09:10 от beauty_magnolia

# 718
  • София
Може би все пак е гъбично. Действайте с фунгицидите. Изолирайте я за всеки случай. Ако нямате къде, може да прережете не изцяло по-голямо пластмасово шише, горната част да може да се отворя. Поставяте растението в него и захлупвате обратно. Може да залепите среза със скоч, а вместо капачката да сложите марля. Така ще има обмен на въздух, без почти нищо да не може да влиза и излиза. За мушички, въшки и акари говоря. Можете да си го гледате така с години. Ако е гъбично и се преборите с патогена, ще се развива и цъфти вътре без проблем.

# 719
Може би все пак е гъбично. Действайте с фунгицидите. Изолирайте я за всеки случай. Ако нямате къде, може да прережете не изцяло по-голямо пластмасово шише, горната част да може да се отворя. Поставяте растението в него и захлупвате обратно. Може да залепите среза със скоч, а вместо капачката да сложите марля. Така ще има обмен на въздух, без почти нищо да не може да влиза и излиза. За мушички, въшки и акари говоря. Можете да си го гледате така с години. Ако е гъбично и се преборите с патогена, ще се развива и цъфти вътре без проблем.

Много благодаря за съветите! Flowers Hibiscus
Ще опитам да спазя всичко, което ми "казахте", благодаря и на  _re_ge и Angela61 Flowers Hibiscus
Предизвикателство е за мен. Забелязвам, че опитва да пуска коренчета, листенце и цветонос и никое досега не се е развило. Застинала е така от много време, но това с петната се появи изведнъж и бързо се разви.
Фунгицид ще ми препоръчате ли конкретен или какъвто ми предложат в агроаптеката?
В шишето без кори ли да я оставя?

Общи условия

Активация на акаунт