Нашите орхидеи – тема 44

• 31 316
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
  • Мадрид / София
Преди това наблюдавай дали расте това петно. Не всяко потъмняване е алармено.

# 511
  • Карлово
Аз случайно го видях, откъснах едно листо и края, който е към стъблото беше черен. Забелязах, че корите са доста покрили част от растението, явно съм досипвала за да стои по-здраво, че като я купих се клатушкаше. Разрових и отсипах от горните кори и тогава видях петното. Корените са добре, изкарва и ново листо, ако това има значение.

# 512
Изчопли това гъбестото, което е около стеблото в основата, оголи растението там (няма нижда да изсипваш всички кори) и намажи с кашичка фунгицид черното и около него.

# 513
  • Карлово
Благодаря, така направих, изхвърлих гъбата и ето:

А това е черното на листото:

Утре ще купя фунгицид.

# 514
Аз случайно го видях, откъснах едно листо и края, който е към стъблото беше черен. Забелязах, че корите са доста покрили част от растението, явно съм досипвала за да стои по-здраво, че като я купих се клатушкаше. Разрових и отсипах от горните кори и тогава видях петното. Корените са добре, изкарва и ново листо, ако това има значение.

подкрепям пенева - онова гъбестото трябва да се махне веднага. И тогава фунгицид локално на местото с кашичка. Растението изгледжа добре но е риск.

# 515
  • Карлово
Благодаря.
Да видим дали съм разбрала. Гъбата я махнах, ако бях разгледала растението навреме, нямаше сега да се тормозя.
А черното без да го човъркам с нож, само мажа с фунгицид. Допълвам малко кори, без да стигат до стеблото и си гледам растението, както досега и следя по-внимателно, дали няма да ме изненада с нови проблеми.

# 516
  • In transit
Благодаря ви, кажете какъв фунгицид да купя? Пресаждането в по-голяма саксия ли да бъде и изцяло с нов субстрат?

Саксията е ок.
Можете да направите отвор по нея, така вентилацията ще е по-добра.
Субстратът може да е нов, но може да използвате и този като го обработите термично. Аз ги въртя 3-4 минути в микровълнова. После изсушавам добре на вестник. Фунгицида трябва да е системен (!) , какъвто ви предложат. Обработете само корените. Посадете сухи корени в сухи кори. Не поливайте 4-5 дена.

Много благодаря, намерих вкъщи дифкор, топсин и икуейшън про. Кой от трите е най-препоръчителен за орхидеи и как да процедирам? Да направя разтвор и да напръскам корените? Субстракта, ако е нов трябва ли да го обработвам по някакъв начин?

# 517
  • Мадрид / София
Дама Трефа, от новите снимки е по-ясно и подкрепям за третиране на орхата, както ти казаха.

# 518
Тъкмо бях забравила кой фунгицид ползвах преди години. Ползвала съм топсин.

# 519
  • София
Да ви кажа:
Почна се!

# 520
Благодаря Raya 🤗

Ето я как изглежда:

Изрових част от гъбата и махнах малко от горните кори. Така процедирам вече с новите орхидеи. Напръсках с препарат и изолирах от другите.

А с какъв препарат пръскате новите орхидеи след закупуване? Винаги ли с фунгицид, инсектицид и акарицид или се ориентирате по самата орхидея от какво има нужда?

# 521
Здравейте,момичета! Идвам тук за съвет😀 на една от орхидейте,които имам от около два месеца забелязах някакви бели нещица  около корените. Направиха ми впечатление от преди около седмица. Имате ли идея какви са и нужно ли е да се третират по някакъв начин. Като цяло самите корени ми изглеждат ок. Има два цветоноса и изкарва ново листо. Прилагам снимки и ви благодаря предварително.

# 522
Най-обикновена гъба е това. Лекува се с накисване във фунгицид, прочети няколко мнения нагоре. Не е директно смъртоносно опасна за орхидеята, но и не е добре да растат такива неща из саксиите.

# 523
моспилан ползвам Simple Smile

Честно казано доста внимавам вече какво си взимам, за да не се налага кой знае какво третиране. А и като се изолира от другите, става още по-сигурна работата Simple Smile

Благодаря Raya 🤗

Ето я как изглежда:

Изрових част от гъбата и махнах малко от горните кори. Така процедирам вече с новите орхидеи. Напръсках с препарат и изолирах от другите.

А с какъв препарат пръскате новите орхидеи след закупуване? Винаги ли с фунгицид, инсектицид и акарицид или се ориентирате по самата орхидея от какво има нужда?

# 524
  • ВАРНА
Препоръчайте ми,моля лампа за орхидеи за по-мрачните зимни дни!

Общи условия

Активация на акаунт