Нашите орхидеи – тема 44

• 31 320
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Благодаря Raya 🤗

Ето я как изглежда:

Изрових част от гъбата и махнах малко от горните кори. Така процедирам вече с новите орхидеи. Напръсках с препарат и изолирах от другите.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 19:27 от greis

# 496
  • Gorni Bogrov

Прекрасни  моля помагайте как да спася тези орхидеи?Подариха ми ги ,но са в окаяно състояние, изрязах  всички загнили корени и ги поръси с канела...а сега на къде? Досега не съм гледала орхидеи и незнам какво да ги правя,взела съм нова тор,но не знам в това състояние да ги садят ли?

# 497
  • София
Канелата изсушава и убива корените. Измийте я. Засаждайте и поливайте със системен фунгицид поне три пъти.

# 498
  • Мадрид / София
Канелата се слага само на отрязаното място за да го запечата, не на целия корен, че ще се засуши, както каза Рая. Измий ги наистина и ги остави на въздух да изсъхнат и после реши дали да сложиш в субстрат растението или нещо друго.

# 499
Здравейте,
бърз въпрос една "подарена" орхидейка от поръчка си отиде... иска ми се да си взема нещо малко... тези "мини" орхидеи специален сорт ли са или просто размера им е малък? Трябва ли им нещо по специално от другите фаленопсис в отглеждането?

# 500
  • Мадрид / София
По принцип са по-малки от обичайно продаваните, но някои стават до средно големи. Моя опит е, че са малко по-кекави от големите и по-често заболяват и умират, но има и някои, които се развиват много добре. Зависи на какъв екземпляр попаднеш. При мен качени на кора се развиват най-добре отколкото в субстрат, но нямам възможност всичките да са на кора, а и се поливат по-често от колкото ако са в субстрат.

# 501
  • In transit
Здравейте, идвам с молба за помощ. Тази сутрин забелязах тези бели точки (яйца?) в саксията на една от орхидеите. Някой с идея какво може да е и какви мерки да предприема?

иначе самото растение изглежда добре, според мен.

# 502
  • Мадрид / София
Според мен му е време да го пресадиш. Не знам какви са тези точки. Може и да са гъби, но може и да са яйца на нещо.

# 503
Това е мицел на Почвени гъби. Освен пресаждане трябва и обработка с фунгицид на корените, защото те са "захващат"  и за тях, и ако смени само субстрата не е достатъчно - пак плъпват.

# 504
  • In transit
Благодаря ви, кажете какъв фунгицид да купя? Пресаждането в по-голяма саксия ли да бъде и изцяло с нов субстрат?

# 505
На мен тази саксия ми изглежда ок. Няма нужда в нещо по-голямо.
Може да се почистят изгнилите корени, ако има.
Смени субстрата с нов.
И вече обработката с фунгицид, както посъветваха.

Нека все пак по-опитните да се изкажат 😊

Аз също поднових няколко стари орхидеи. Даже, на които прецених, че саксията е твърде голяма, минах на по-малък размер. Не винаги обновяването е свързано с по-голяма саксия. Развиват се мн добре, все едно не са пипани.

Благодаря ви, кажете какъв фунгицид да купя? Пресаждането в по-голяма саксия ли да бъде и изцяло с нов субстрат?

# 506
  • In transit
Още един въпрос ми изникна, тези висящите навън корени не са ли живи? Трябва ли да ги махам? Защото точно тази орхидея се скъсва да цъфти, в момента тъкмо и паднаха последните цветове. Аз мислех, че е хубаво да има такива въздушни корени.

# 507
  • Мадрид / София
Тези корени от вън са въздушни корени, поемат влага от въздуха и не трябва да се махат. Само ако са увредени тогава. За големината на саксията - зависи колко здрави корена има и колко високо почват корените. Може да се наложи да пригодиш нещо високо, но тясно за саксия ако има много корени.

# 508

Саксията е ок.
Можете да направите отвор по нея, така вентилацията ще е по-добра.
Субстратът може да е нов, но може да използвате и този като го обработите термично. Аз ги въртя 3-4 минути в микровълнова. После изсушавам добре на вестник. Фунгицида трябва да е системен (!) , какъвто ви предложат. Обработете само корените. Посадете сухи корени в сухи кори. Не поливайте 4-5 дена.

# 509
  • Карлово
Днес случайно видях едно черно петно на стъблото на една орхидея. Беше в карантина, като закупена преди 2 месеца и тъкмо мислех да я слагам при другите. Ето го петното:

и пак:
Скрит текст:
Корените не са меки, не рових, за да не я стресирам, но трябва някакво действие.
Ще вървя за фунгицид. А вие ще кажете как и колко да чистя.

Общи условия

Активация на акаунт