Нашите орхидеи – тема 44

• 30 924
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
В момента бебето се храни от корените на майката. Не мокри нищо, най-вероятно майката е била болна, че стеблото да е докарано до тук. Поливай я проточно или с накисваване, но не мокри горе.
Като порасне достатъчно голямо, ще излязат от неговото стебълце Hands V

# 661
винаги преработвам. имам лош опит.
Как преработвате? Може ли да споделите какъв лош опит имате?

# 662
Най-накрая отвори цвят Relaxed Не е цъфтяла след покупката при мен. Помагайте да я оприлича Thinking
Тъмно винена някаква е.

А Будата ще е с цели 3 цветоноса

# 663
винаги преработвам. имам лош опит.
Как преработвате? Може ли да споделите какъв лош опит имате?

корите се оказват или с плесени или с мухъли или с почвени гъби или с някакво гъбично заболяване- патоген.
преработвам в микровълнова. Завъртан на 5 минути в порцеланова чиния и под капак, после изсушавам на въздух

# 664
  • София
Допълвам - корите трябва да се навлажнят! Иначе се запалват при обработката.

# 665
Аз не ги навлажнявам. Не са ми го реши в микровълновата. Но преди това във фурната - да.

# 666
Привет на всички! Първо искам да ви благодаря за съветите,които сте ми давали🤗 винаги са ми били полезни и резултатът е бил положителен.
Сега имам нужда от нови насоки 😃
Едната ми орхидейка имаше гъбички,третирах както както казахте и гъбите вече завехват. И дори явно е в процес на растеж на корените.Има си и ново листенце,а под едното листо излиза.....и аз не знам какво - корен или цветонос 
Много ми се иска да пресадя тази орхидея,че още е в транспортна саксия,а като че ли има и корени дето трябва да се премахнат ( изсъхнали). Дали сега й е времето да я преместя?
Освен това си правя и експеримент😁 от единия цветонос, след като прецъфтя същата орхидея може би трябва да бъде по-близо до водата...но за това е експеримент.Вижда се,че има развитие,но още е много рано да се каже.

# 667
  • Мадрид / София
Според мен е корен новото зачатие. И да, премести я в нова саксия и субстрат.

# 668
  • София
На корен ми прилича и на мен израстъка.
Аз бе бих пипала растението. Да изкара зимния сезон, да активира върховете на корените и тогава. Саксията отдолу е спукана от подпорка, натикана със сила. Не изпадайте в стрес от един/два/три сухи или гнили корени в саксията. Все пак и те умират.
За цветоноса - браво! Аз запецнах до момента, в който кейкито трябва да изкара корени, а после тези корени да се адаптират към мъх. Голяма мъка. Имам детки на вече над две години с по едно малко коренче само. Не са много устойчиви - изгниват лесно, изсъхват лесно. Въобще - лека драма е с тях.

# 669
  • Варна
За мен това нещо е 100% цветонос. От там корен не съм виждала да излиза, а и ми се струва приплеснато. Не бих пресаждала точно сега.

# 670
За мен е корен.
Излизат си отвсякъде гадините 😎
При мен например 

# 671
Транспортните саксии не са лоши. И аз не бих пресаждала корените изглеждат добре. Аз така от мерак да ползвам новия субстрат от лидл, откъде ми трябваше да си разбутам една мини орхидейка и две листенца набързо пожълтяха напълно. Днес ги махнах и така е яд. Тя си живя няколко години в онези саксии с големината на тапа за дамаджана. Минала година я бях пресадила и си беше добре. Обаче все ме дразнеше субстрата, че прилича на пръст. На всичкото отгоре я полях с тор за цветя, уж разреден. Може и затова да пожълтя.
Израстъкът и на мен ми прилича на цветонос.

# 672
Благодаря за споделения опит и насоки! Въпреки,че повечето от вас ме посъветваха да не пресаждам сега, този път реших да рискувам  преместих орхидеята в друга саксия....пък ще видим....по нататък ще ви пиша за резултата. Корените й бяха супер и определено се виждаше,че са започнали да се активизират. Само тези от долу бяха изсъхнали.
Преди известно време и друга бях пресадила в малко по- голяма саксия и до сега се развива много добре-с ново листо и корени.Сякаш й вдъхнах нови сили....пу,пу,пу.
Преди няколко дни се сдобих и с едно мини в мнооого малка саксийка, ама него със сигурност няма да го пипам дълго време...да си свикне с моите условия и то да започне да се развива. Само ще взема една малка стъклена кашпичка.

# 673
Това бебе нараства, ама коренчета за сега няма 🤔

# 674
  • Мадрид / София
Това бебе нараства, ама коренчета за сега няма 🤔
Те се появяват по-късно. Търпение.

Общи условия

Активация на акаунт