Нашите орхидеи – тема 44

• 30 918
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
Имам, колкото за целия китайски народ, както се казва 😁

Иначе при мен бъдещите цъфтежи значително нарастват 😳 Мин седмица изброих 12, вече са 17 🤗 Не знам на кои да се радвам повече, на старите, които пак ще цъфтят или на новите, които ще им е сефтето 🙂

Това бебе нараства, ама коренчета за сега няма 🤔
Те се появяват по-късно. Търпение.

# 676
Много ми се иска да пресадя тази орхидея,че още е в транспортна саксия,а като че ли има и корени дето трябва да се премахнат ( изсъхнали). Дали сега й е времето да я преместя?

Аз не бих я пресаждала
1. Транспортните саксии са най-компактните и удобни саксии по принцип
2. В момента виждам една слаба горница за сметка на много силно развита коренова система. Не знам дали торите, но така ми изглежда че е торена с балансиран тор. той обикновено така форсира корените
3. Ако я преместите в нова саксия тя ще се хвърли да прави нови корени и запълва саксията и няма да цъфти. А както казах за тази малка горница има прекалено много корени.
4. Колкото и странно да ви се струва така фалчето изглежда перфектно- тясна, лека саксия, малко субстрат , стабилни корени - прекрасна конфигурация. Сега му трябва и малко листна маса. Това е епифит, , концепцията му за растение е съвсем различна от стандартните стайни цветя. Може да се отглежда даже без субстрат на въздух. НЕ се изхожда от това да му е "по-широчко" или че ще стане "голям". Няма да стане. Горе долу все ще е с този размер. Просто стъблото ще расте долницата ще отмира и вие ще я обновявате.

# 677
Здравейте,

имам две, които ми се иска да ги проверя, дали са ок и да им махна гъбата, ако имат, прецъфтяха, сега правят корени и по едно ново листо имат, та да го правя ли това?

# 678
Да, след цъфтеж е подходящ момент да ги пресадиш.

# 679
  • In transit
Момичета, дайте идея как да разсадя тази нандина? Има доста издънки, но са вплетени една в друга и не успях да ги разделя. За момента нямам опция да я прехвъля в градина или по-голяма саксия. Може ли да се подрязват клоните, на принципа на храстите ли се процедира или не?

На всичко отгоре от няколко дни я нападна памуклийка. Angry

# 680
Мики, сбъркала си темата Wink Иначе това чудо става огромен храст, почти дърво. Не знам дали се разделя, но може да я орежеш малко.

# 681
Мацки, на едната орха( Фалче) скоро ѝ изби детка на ствола.Направи едно листо, което не успя да развие и отвори, някак листото заспа.И сега гледам, че на кейкито му расте цветонос и огледално на майката.Това нормално ли е, да не вземат нещо да се гътнат?Бебето няма корени.Даже мислех, че това е корен, но не .

# 682
Няма проблем, така си цъфтят заедно.

# 683

Вече изцяло ☺️

# 684
  • София
Чудна е!

# 685
Прекрасно цвете!

# 686
Скъпи дами, моля помагайте! Изчистих изгнилите корени на орхидеите и останаха без цветоноси, без листа и с много малко корени. Нещо тотално обърках в отглеждането им тази година. Има ли как да си спася? Благодаря!

# 687
Можеш ли да качиш снимки?

# 688
# 689
  • Мадрид / София
Само тази с листото има някакъв шанс според мен.

Общи условия

Активация на акаунт