Лежащи мами - 50

• 32 205
  • 728
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте! В 27-ма г.с. съм и днес ми измериха 21 мм дължина на шийката. Следващото измерване препоръчаха в 32 г. с. От 22-ра седмица когато беше 26 мм съм на утрогестан. Според АГ няма място за притеснение в момента и няма нужда от лежане, но като чета из форума виждам че дори на жени с по-дълга шийка им препоръчват постелен режим. Искам да попитам жените в сходно положение колко често имате контракции на ден, тъй като разбирам че това също има отношение. Благодаря предварително!

# 76
Здравейте! В 27-ма г.с. съм и днес ми измериха 21 мм дължина на шийката. Следващото измерване препоръчаха в 32 г. с. От 22-ра седмица когато беше 26 мм съм на утрогестан. Според АГ няма място за притеснение в момента и няма нужда от лежане, но като чета из форума виждам че дори на жени с по-дълга шийка им препоръчват постелен режим. Искам да попитам жените в сходно положение колко често имате контракции на ден, тъй като разбирам че това също има отношение. Благодаря предварително!

Хммм... На 21 мм да кажат, че не е притеснително, че няма нужда от лежане и най-вече - да се препоръча ново измерване чак в 32 г.с. е меко казано неадекватно. Това е опасно състояние и не само че трябва да приемате Утрогестан, но и да лежите нон стоп и на всеки 2 седмици да се проверява дължината на шийката. Ако имате контракции, задължително да се приема терапия за тяхното пълно спиране, защото те биха скъсили шийката още, а и биха довели до фунелизация (да тръгне да се отваря). Съветвам Ви освен да лежите непрекъснато, да направите консултация с друг АГ.

# 77

Хммм... На 21 мм да кажат, че не е притеснително, че няма нужда от лежане и най-вече - да се препоръча ново измерване чак в 32 г.с. е меко казано неадекватно. Това е опасно състояние и не само че трябва да приемате Утрогестан, но и да лежите нон стоп и на всеки 2 седмици да се проверява дължината на шийката. Ако имате контракции, задължително да се приема терапия за тяхното пълно спиране, защото те биха скъсили шийката още, а и биха довели до фунелизация (да тръгне да се отваря). Съветвам Ви освен да лежите непрекъснато, да направите консултация с друг АГ.

Доколкото разбрах в тази гестационна седмица е обезпокоително ако измерването покаже 2 см или по-малко. Имам доверие на следящият лекар, имам и втора консулстация по време на феталната морфология, която даде същите насоки. Аз си имам едно на ум и се пазя, почивам си повече. Въпросът ми беше по-скоро колко често е нормално да се получават контракции в този период от бременността.

# 78

Green Arrow добре го е написала, а аз ще допълня, направо сменяйте доктора! Освен ако не ви е по здравна каса, тогава ходете веднъж месечно, но намерете още някой, който да ви следи отговорно. Относно контракциите, аз съм писала, преди да лежа за задържане много не ги забелязвах, след терапия с токолитици, 27 седмица, бяха по 10 на ден, след месец бяха станали по 50. От десетина дни удвоих магнезия и сега са по-малко, по 25-30 средно, но пък защото бременността напредва, 36/37 г.с. има доста силни, направо ми изтръпва корема и сигурно вече не забелязвам леките. Шийката общо взето е изравнена, докато за жени с по-малко контракции чета, че си запазват дължината, при която са започнали терапията. Така че бързо-бързо отидете и при друг доктор, а дотогава, полежавайте повече.

# 79

Green Arrow добре го е написала, а аз ще допълня, направо сменяйте доктора! Освен ако не ви е по здравна каса, тогава ходете веднъж месечно, но намерете още някой, който да ви следи отговорно. Относно контракциите, аз съм писала, преди да лежа за задържане много не ги забелязвах, след терапия с токолитици, 27 седмица, бяха по 10 на ден, след месец бяха станали по 50. От десетина дни удвоих магнезия и сега са по-малко, по 25-30 средно, но пък защото бременността напредва, 36/37 г.с. има доста силни, направо ми изтръпва корема и сигурно вече не забелязвам леките. Шийката общо взето е изравнена, докато за жени с по-малко контракции чета, че си запазват дължината, при която са започнали терапията. Така че бързо-бързо отидете и при друг доктор, а дотогава, полежавайте повече.

При мен контракциите са по 1-2 пъти дневно. Понякога дори отсъстват. За това не съм толкова притеснена. Докато не писах тук 😀

# 80
А от какво се е скъсила шийката, тогава? Има ли някакво възпаление или друго нещо?
Аз също лежа, писала съм малко по-нагоре от вашия пост. Моят лекар каза за сега да не е стриктно лежане, но ми забрани разходките и седенето права дълго време. Моята шийка освен скъсена, е и мека. За окуражаване ще се повторя, че с предишната бременност лежах стриктно от 23 седмица, защото шийката беше 2,6 и после след седмица 2,4 и родих в 39та едно 4 кг бебе. Като от 37ма лекарят ми даваше да ходя, за да тръгне раждане, но не започна.  Гледам и аз да съм спокойна, но зная рисковете и сега пак си лежа. Не е приятно, няма да мрънкам тук, като има цел се избутва и това.
Вижте причината да се е скъсила шийката отново, щом нямате контракции.
Момичетата тук сме минали през това и сега минаваме, така че разбираме всичко. Успех!

# 81

Доколкото разбрах в тази гестационна седмица е обезпокоително ако измерването покаже 2 см или по-малко. Имам доверие на следящият лекар, имам и втора консулстация по време на феталната морфология, която даде същите насоки. Аз си имам едно на ум и се пазя, почивам си повече. Въпросът ми беше по-скоро колко често е нормално да се получават контракции в този период от бременността.

Шийка под 25 мм, измерена преди 30 г.с., се води къса шийка и е рисково състояние. Винаги се търси причината за това скъяване и при възможност - се лекува. Аз в 27 г.с. бях с 22 мм и беше не шок, ами ужас да го науча. И лекарят ми беше притеснен, та дори и профилактика за дробовете правихме.

# 82
А от какво се е скъсила шийката, тогава? Има ли някакво възпаление или друго нещо?
Аз също лежа, писала съм малко по-нагоре от вашия пост. Моят лекар каза за сега да не е стриктно лежане, но ми забрани разходките и седенето права дълго време. Моята шийка освен скъсена, е и мека. За окуражаване ще се повторя, че с предишната бременност лежах стриктно от 23 седмица и родих в 39та едно 4 кг бебе. Като от 37ма лекарят ми даваше да ходя, за да тръгне раждане, но не започна. Гледам и аз да съм спокойна, но зная рисковете и сега пак си лежа. Не е приятно, няма да мрънкам тук, като има цел се избутва и това.
Вижте причината да се е скъсила шийката отново, щом нямате контракции.
Момичетата тук сме минали през това и сега минаваме, така че разбираме всичко. Успех!

Благодаря за отговорите! Няма проблеми на лице. Няколко седмици преди първото измерване бях доста болна с тежка и дълготрайна кашлица и това предизвика контракциите, като тогава бяха и по-често. Лекарите допускат, че или си е била с по-къс размер по начало, или в следствие на тези контракции по време на кашлицата се е скъсила. Стискам палци и на Вас всичко да е ок!

# 83
В такъв случай си се пазете, защото с напредване на бременността бебето нараства и тежи на шийката. Да може да си запазите тази дължина.

# 84
При това положение изобщо не ги мислете тези контракции, очудвам се, че питате.

В страни от това, ние ви отговаряме от гледна точка на своя опит, няма как в тема озаглавена "лежащи мами" да получите уверение, че всичко ви е наред предвид това, което сте написала. Когато бях 25 г.с. и шийката ми беше 30мм и нямах контракции (или поне не им обръщах внимание), моят доктор ми беше казал, че след три седмици трябва пак да се измери.

[/quote]

При мен контракциите са по 1-2 пъти дневно. Понякога дори отсъстват. За това не съм толкова притеснена. Докато не писах тук 😀
[/quote]

# 85
Благодаря ви на всички! Ще потърся второ мнение и ще се пазя. Смятам след около две седмици да отида другаде за измерване. Малко глупав въпрос имам в това отношение. Тъй като разбрах, че най-коректно се измерва с трансвагинална ехография, а АГ обикновено ме гледа през корема, и прегледа вагинално се случва само при измерване на шийката, има ли проблем вагинален преглед да бъде извършван толкова често?

# 86
Здравейте! Не знам дали съм съвсем за тази тема, но я намерих за най -подходяща. Сега съм в 5г.с. с вече един спонтанен аборт февруари.
Миналата събота имах леко зацапване бледорозово и на следващият ден бях на преглед, на който се видя гестационен сак 0.7мм. Изписаха ми утрогестан вагинално. От два дни имам леки спазми ниско долу, подобни на болки при цикъл и започнах да пия но шпа и магнерот. Наистина са леки и на моменти, но се усещат плахо дори след но шпа… На преглед съм на 11ти отново. С извинение - имам доста газове и не знам дали има общо с болката. Би трябвало но шпа да помага и при болезнени черва… Ако това са контракции трябва ли да лежа…? Не знам какво да правя. В градчето, в което сега живея няма адекватен лекар на разположение. Има ли някой с успешна бременност при такива ранни препядствия?

# 87
В ранна бременност има болки и те са нормални. Кървенето в 4-5та седмица понякога е имплантационно, физиологично. А за магнерота не мисля че има смисъл от него на този етап. Съветвам те да си намериш добър лекар, може да има причина за аборта. Трябват много изследвания и ако има нещо да се коригира.

# 88
В ранна бременност има болки и те са нормални. Кървенето в 4-5та седмица понякога е имплантационно, физиологично. А за магнерота не мисля че има смисъл от него на този етап. Съветвам те да си намериш добър лекар, може да има причина за аборта. Трябват много изследвания и ако има нещо да се коригира.

Ами зимата изкарах два вируса от началото на бременността с повръщане и диария, а после с кашлица и висока температура, отделно имах уреаплазма и впоследствие се разбра за тромбофилията. Скоро си пуснах и токсоплазмоза - имам антитела.. Така, че причини за аборта за съжаление колкото искаш. Sad( и голям дефицит на вит. Д

Сега знам за всичките неща - пия вигантол след консултация с ендокринолог, аспирин след изследвания и консултация с хематолог.

Просто миналият път беше същият сценарии - леко зацапване самоограничаващо се за макс час, леки болки от време на време и накрая мисед аборт в 9та седмица. И си останаха тези въпросителни дали болките са нормално нещо и как да различаваме нормалните от контракционните - едно АГ ми беше казала, че тъпата болка не е ок, а тези боцкащите са нормалните. Отделно много жени казват, че ги боли. Не знам кое е нормално.

# 89
Доста често се получава зацапване в началото, за това са ви изписали прогестерон, почивайте повече и си пийте ношпа, за да може хубаво да се захване ембриона. Мисед вероятно се дължи на тази открита тромбофилия, но и за това с взели мерки с аспирина, аз съм пила съвсем в началото вечер след хранене по препоръка на АГ (нямам тромбофилия)
Почивка и положителни мисли, всичко ще е наред! Успех!

Общи условия

Активация на акаунт