Хитринки за всякакъв случай 39

• 46 807
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Здравейте
с какво мога да почистя кухненска мивка от неръждаема стомана от бял филм по нея.
не е лъскава ,а нещо подобно е като материел/не мога за снимам в момента/
https://praktiker.bg/bg/Kuhnenski-mivki/KUHNENSKA-MIVKA-PYRAMIS- … -SM--F60/p/141130
Разсипах бяла боя на водна основа в кухняна и по килима и трябваше бързо да се отиме,затова използвах мивката да изплащвам парцалите...
Боята е бързо засъхваща на водна основа на Vivechrom - акрилна боя за дърво и мебели- Акуахром Еко
Измих я с препарат за варовик,с цив....но все още ми се струва че има бял филм по нея

# 526
Има ли някакво покритие мивката или си е просто стоманата? С магическа гъба бих пробвала, тя особено щом е и на водна основа боята просто е засъхнала недобре измита от мивката, може и да стане само с това.

# 527
Един ленен панталон е налепен жестоко с дъвка. Слагах го в камерата, почти нищо не падна, понеже се е размазала в плата. Някакви други похвати да предложите?

Бях пробвала фризер и лед , но само частичен резултат дадоха.  Тогава попитах Гугъл и един от съветите беше : със спирт.
Памуче напоено с медицински  спирт почисти напълно остатъците от дъвката.
Но преди това опитайте от вътрешната страна на дрехата дали спиртът не поврежда цвета или материята!

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 14:18 от bgladybg

# 528
Има ли някакво покритие мивката или си е просто стоманата? С магическа гъба бих пробвала, тя особено щом е и на водна основа боята просто е засъхнала недобре измита от мивката, може и да стане само с това.

Тая боя след две седмици засъхва яко и си става стабилна и твърда.
Аз бих питала тук
https://www.facebook.com/decor.dimotika/
Може и на месинджър.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 14:53 от teta75

# 529
Купих си много красив цял бански.
При първото и следващите изпирания пусна много боя.
Знам, че трябва да го изхвърля, но дали има някакви хитринки да успея да третирам с нещо и да спре да пуска.
Пробвах с оцет, но без успех...

# 530
  • Sofia
Пробвай с гладене на силна температура с пара,но задължително с някаква кърпа отгоре.Така се фиксира боята.

# 531
Имаше някакъв номер със сол ли, с оцет ли да беше... абе помня че беше нещо дето се слага в салатата, защото се шегувахме с това като ми го казаха Grinning Но беше за памучни тъкани, в случая дънки, то най-вече зависи от материята и с какво е боядисвана.

# 532
За банския, най-вероятно ще продължи да пуска. Внимавай да не обличаш върху него светла дреха и да не си оцветиш кърпата за плажа, докато не го замениш.

# 533
Пробвай с гладене на силна температура с пара,но задължително с някаква кърпа отгоре.Така се фиксира боята.
За бански едва ли ще стане с ютия...

# 534
Какво правите с дрехите си или кърпите си, които пускат боя при пране и не може да ги пуснете заедно с другите дрехи в пералнята, защото ще ги оцветят? Ако се съберат доста такива дрехи, е мъчение да се перат на ръка и изискват и време да се изперат.

# 535
Пускам ги заедно, с поне две цветоулавящи кърпички (поставени в плик за пране).

# 536
Нямам такива.
Ако имах пак бих ги изхвърлила.

# 537
На мен, цветоулавящите кърпички ми вършат много добра работа, защото ние сме само 2-та с мъжа ми и трудно от ежедневни дрехи събирам цветово еднакви дрехи за цяла пералня. Но, и много рядко имам нещо, което да пуска цвят - една средна хавлиена кърпа /от БГ/ и една негова нещо като тениска. Но, винаги слагам 1 или 2 кърпички.

# 538
За няколко дрехи си мислех, че не пускат въобще. Водата не е цветна, нищо с по-светъл цвят не е боядисано. Прани са многократно с подходящ препарат и на подходяща програма. Но сложих веднъж кърпичка, ей така, за всеки случай и тя излезе оцветена. Слабо, но все пак. Затова винаги слагам кърпичка в многоцветно пране, макар че се стремя да събирам отделно топли и студени цветове.

# 539
Тези цвутоулаващи кърпички в пералнята ли се слагат заедно с остаталите дрехи или по-логично е за мен да се сложат в мрежичка като такава, в която се слагат сутиените?

Общи условия

Активация на акаунт