Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...6

• 51 983
  • 763
  •   1
Отговори
# 480
А приемам вторите,като ги комбинирам 5000+2000 + 0.100 К2. Проблема идва от това ,че не съм много редовна 😔 но обещавам да се взема в ръце сериозно.

# 481
Тези последните бяха поизчерпани поне  до преди няколко дни, те нали сега са им големите намаления покрай годишнината... Та ги смених с на Нау тоя път. Ами на българския сайт на Нау струва 3 пъти повече отколкото ми излезе с намалението този от 5000 и 240 капсули, буквално за същите пари купих 3. То бива надценки ама те се оливат за тук. И то техен собствен онлайн магазин, не да мине още през няколко ръце...

# 482
  • Варна
Здравейте, майка ми е на 73 г. и си направи изследване на костната плътност на три зони. На ябълчната кост на таза стойността е -1,6, а на лакътната става е -3,1.Отиде при личния и той й даде направления за изследване на вит.В12 и Д. Стойността на В12 е 532.30   pmol/L, а на вит. Д - 27.04   ng/mL. Положението не е розово. Какви добавки  да си купи? Изследвали са й калция, който е 2.29   mmol/L.

# 483
Дай първо референтните стойности.

# 484
  • Варна
В12 е между 145-569 pmol/L, Д 20-50 ng/mL, Са - 2,20 -2,55 mmol/L. За костната плътност, мисля, че стойностите между -1,5 и -2,5 са остеопения, под -2,5 вече се води остеопороза.

# 485
Започнах да пия вит. Д профилактично през ковид периода. Спирах само през юли и август, защото цяло лято се пека, ходя на море, на басейн. Сега, като стана студено реших пак да почна витамина, но да си направя първо изследване, защото се наплаших от информацията, че е токсичен и не трябва да се пие без нужда. Направо съм потресена от резултата- имам 31,8 ng/ml, което е нормално, но е на долната граница и близо до дефицита. При положение, че до вчера се пекох по цял ден на терасата, взимам 4 години вит. D, обичам храни, за които казват, че съдържат вит. D! Вече почвам да се съмнявам в предписанията за здравословен живот. Кой може да има 40, 50, 70? Трябва сигурно да се тъпче с конски дози от витамина и да живее на тропиците, цял ден на плажа!

# 486
  • Melmak
Слънцето няма да оправи дефицитите. И аз преди много повече летувах, пекла съм се и пак си бях с дефицити.

Чак като започнах да се интересувам и разбрах, че 2 капки вигантол дневно е смешна доза, тогава се оправих.

Съветвам ви да се запознаете добре с изписаното в темата и да започнете константен прием на витамин Д.

# 487
"Всичко изписано по темата" съдържа ли мнение на лекари? Защото лекарите казват, че вит. D трябва да се пие само при дефицит и е токсичен.

# 488
А, чакайте, че звучи нелепо. Joy Като търсите мнение на лекари, защо не се консултирате с такива, а питате потребители по форумите как да си оправяте дефицита?

# 489
Нямам дефицит. 31, 8. Защо да не чуя мнения - какво са направили хората, какво са ги посъветвали лекарите! Има страшно различни мнения и сред самите лекари. Наистина съм объркана. Разбира се , ще питам личната си лекарка дали е нужно са пия вит. D при положение, че съм малко над долната граница и ще споделя.

# 490
  • София
Скрит текст:
Нямам дефицит. 31, 8. Защо да не чуя мнения - какво са направили хората, какво са ги посъветвали лекарите! Има страшно различни мнения и сред самите лекари. Наистина съм объркана. Разбира се , ще питам личната си лекарка дали е нужно са пия вит. D при положение, че съм малко над долната граница и ще споделя.
Щом си любознателна, прегледай мненията на Sleek. Може и от него да си чопнеш нещо полезно.

# 491
Личните лекари не са меродавен източник на информация. А, щом пишете, че е токсичен, значи наистина някой ви заблуждава тотално. Запишете си час при добър ендокринолог, който е в крак с медицината.
На мен ми предписа схема, която я спазвах и си оправих дефицита. Сега продължавам поддържащо и след 6 месеца отново ще правя изследване, но не за да видя дали съм се отровила, а дали не трябва отново прием на по-високи дози.

# 492
"Препоръчителната доза витамин Д за повечето възрастни е 600 IU на ден. По-високи дози се предписват за лечение на дефицит на витамин Д, но за кратък период от време. Ежедневната употреба на добавки, съдържащи високи дози витамин Д в продължение на няколко месеца е токсична.". Медицински научен сайт
От други сайтове:
Симптоми на токсичност на вит.D:
   Анорексия – хранително разстройство, свързано с редукция на телесното тегло.
    Отслабване
    Неравномерен сърдечен ритъм.
    Втвърдяване на кръвоносните съдове и тъкани поради повишени нива на калций в кръвта, което потенциално води до увреждане на сърцето и бъбреците.

# 493
Аз на личния лекар разчитам единствено да ми даде рецепта за хроничното ми заболяване ежемесечно. За друго не бих се допитвала.

# 494
Защо ни цитирате статии от нета? Като си вярвате на лекарите, ами вървете при тях. Съжалявам, ако звуча груба, ама ние всички тук знаем за дилемата за и против вит д.

Общи условия

Активация на акаунт