Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...6

• 49 064
  • 763
  •   1
Отговори
# 720
Вигантолът не беше ли писала че ти е бил в ниска доза като си го вземала? Ака е така, напълно нормално да не вдигнеш от него.
Уточнявайте ги тия неща, че иначе почва да звучи сякаш казваш че самият препарат не става. А за много хора той си е добър вариант, в подходяща доза.
Не че вече е и толкова евтин де, но това е друга тема. Пак от този тип капки другите са по-скъпи.

# 721
Да, да, извинявам се. Точно така, бях започнала много ниска доза, пак явно си е действал, понеже подобрение има (от 13 на 20). Но след Хидроферол и по-висока доза виждам още повече подобрение, включително спрямо косопада.

# 722
Здравейте, включвам се с малко по-различен въпрос.
Приема от скоро солигамма 20000 веднъж седмично + хидроферол веднъж седмично, за първите две седмици от месеца. Обаче четох страничните ефекти и придвете,  защото имам необяснима загуба на апетит, а по принцип се боря с пустите кила и не мога да свалям много, та ми е странно и имах страшен дискомфорт с болки в стомаха, които отдадох на едни хапчета за стави (имах възпаление в лакътя). Обаче болката отшумя, след прием на нексиум , но остана чувството за ситост и като, че ли подут стомах, от много малко се наяждам, чак имам чувството, че преяждам, а съм изяла половин купа супа например...
Та дали може да се дължи на витамин Д -то и хидроферола или по-скоро имам някакъв стомашен проблем, на който да обръщам внимание? При вас има ли някакви странични ефекти, защото тези ги има описани в листовките, че и други, по-страшни. Нещо се филмирах яко последните дни, и се чудя дали да не ги спирам?

# 723
Според мен един тест на нивата на вит. Д няма да попречи. Ако са прекалено високи - то тогава стомашният дискомфорт и липсата на апетит са от това.
Иначе определено като симптоматика може да е от прекомерно суплементиране с Д.

# 724
Ами преди месец и половина изследвах вит Д, беше 26, поради тази причина ендокриноложката смени схемата на солигамма 20000 и хидроферол . Преди това приемах около половин година солигамма 1000 х 2 на ден , тогава резултата беше 23 до сега 26. И тя сметна, че е недостатъчно. Сега не съм го изследвала, но ме съмнява от 5 хапчета да съм го вдигнала толкова много, по-скоро си мисля, че тази "ударна" доза не ми понася и се чудих възможно ли е да е това причината.

# 725
Да, да, точно това ми се струва. Просто наистина на всеки различно му понася и различни нужди имаме.
На мен това ми се струва наистина ударна доза. Хидроферол 16000 ли е това?

Защото, ако разбирам правилно, това е солигама 20к (седмично?) + хидроферол 16к (много по-лесен за усвояване) = 36к

Така написано окей, гледам има хора с по много повече взимат. Ама примерно, на мен хидроферол ми вдигна много по-бързо нивата от нормалния Д. Просто може би виж как ще си на солигамма 20к седмично + 16к през седмица? Една идея по-малко и виж как ще си.

Отделно, за всеки случай да кажа, ако приемаш други добавки от сорта на магнезий или цинк, те могат да са източниците на проблема.

Не съм лекар, но това всичко от собствен опит Hands V

# 726
  • Melmak
Здравейте,

Не бях изследвала витамин Д доста време, от месеци, когато се чудех защо не качвам, а имам застой, който беше около 150 nmo/l.

Днес имам резултат от 294 nmo/l. Този резултат е след година и малко прием, стартирах със 71 nmo/l, което е дефицит.

Не съм правила почивка преди изследването, но аз и не правя почивки, защото предишните ми резултати не бяха високи и така или иначе не исках да губя дни без прием, имайки предвид колко исках да наваксам с дефицита.

Може би ще намаля малко дневната доза, понеже до сега приемах по 12 000 iu дневно.

Чудя се дали да не изследвам отново витамин д в синево, за да видя и д3 колко е, защото ми е интересно. За съжаление изпитвам огромна трудност да стигна до лаборатория сутрин и отлагах това изследване поради невъзможност.

# 727
hechicera_, с тези дози не се ли притесняваш за калция?

# 728
  • Melmak
Ми честно казано не. Пия к2. Но за тази година и малко не съм била през цялото време на такива дози. В началото приемах малки, после увеличих и така постепенно вдигнах. Сега ще ги намаля като поддържам нивата с по-ниски. Сигурно около 5000 iu дневно ще приемам.

# 729
Поне моята логика е по-скоро че щом има нужда от такива дози за да поддържа, значи не го усвоява всичкия, което си е индивидуално кой колко. А тя ако не усвоява всичкия, ефективно приема по-малко а не толкова много витамин Д...
Това от моята си гледна точка, държа да подчертая че не съм специалист. Тя ако усвояваше и преработваше това всичкото, щеше да вдигне нивата много повече.

# 730
  • Melmak
Възможно е, натка. И аз това съм се чудила. Дълго време приемах бетър ю, но спрях, защото исках да опитам с капсули, които са евтини в сравнение със спрея. И аз купувам от айхърб.

Преди като приемах по около 5-8 хиляди единици бях в застой. Според слийк това беше, защото организмът обезпечава повече нужди след като разполага с повече количество. Не знам и аз..

# 731
Любопитно ми е какво ще покажат резултати само на дз, защото при мен се оказа, че при средно високи нива на общ витамин д, дз ми е много висок.
Ако не го бях изследвала щях да съм в заблуда.

# 732
  • Melmak
Ако успея скоро да стана рано и да ида пак в лаборатория, ще кача резултати.

# 733
Без да ви разочаровам, но аз също правих без почивка тест и ми излезе 138 nmol/l, след 1 месец си пуснах отново, като бях без прием 3 седмици и числото вече е 78 nmol/l, което приемам, че е истинското и само съм си хвърлила парите на вятъра. Ендокринологът ми си замълча гузно, като му натъртих, че той ми е казал да не правя почивка и ми излезе 138 nmol/l.

# 734
  • Melmak
Герани, разбирам, но аз не спирам, защото не искам да спра да приемам. Тоест и реалното ми ниво да е почти 300 nmo/l аз ще пия поддържаща доза. Няма да спра да приемам витамин д. Просто вече не съм в дефицит, дори ако направя почивка да излезе 200 nmol пак не съм в дефицит, което е важното.

Общи условия

Активация на акаунт