Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...6

• 52 013
  • 763
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
По-високите дози, да. А ако запълвате дефицит, дозите са високи, тоест с вит К, да. Още по-добре и с магнезий.

# 226
Магнезият пък за мен изобщо не е под въпрос, не само заради витамин Д. Едва ли да има човек на когото да не е от полза да си го добавя, а дефицитът му дори не се установява с изследване от кръв така че по-добре да се взема отколкото да не се.

# 227
  • Варна
Оо да, съгласна съм. Хората си мислят, че кръвните изследвания показват магнезий и че е "в норма", а те не са фактор за него.

# 228
  • Пловдив
Здравейте! Личният лекар ми изписа витамин Д 5000 IU. Интересува ме вие от кой сте доволни и имате резултати?

Витамин Д на Natural factors.
https://remedium.bg/natural-factors-vitamin-d3-5000-iu-h120-soft … -kapsuli-148692/p

# 229
На Now Foods или California Gold Nutrition купувам, обикновено което в момента излиза по-изгодно или което е налично когато поръчвам. Поръчкоте ми от iHerb обикновено са големи разфасовки за по много време и съответно ги правя рядко, буквално 1-2 пъти в годината, та затова така го казвам което в момента е по-добре или е налично. От там са много по-изгодни, у нас за същото ще платя в пъти повече и дори не знам предлагат ли най-големите опаковки, от някои други добавки знам че не.

# 230
  • Пловдив
Здравейте,

Направих си изследването за вит.Д. В голямата си част беше от любопитство, но и заради постоянна умора и недобър сън. Втори месец приемам вит Д + К2 на Better you. След като изчетох доста от това, което сте писали мисля, че дозата ми е малка и е хубаво да включа и магнезий. Какво бихте ми препоръчали?

# 231
Това обидно ниско ниво е на фона и на приемана добавка ли?
Магнезий със сигурност, може и донякъде от жегите да е, но мисля че за пръв път виждам толкова ниска стойност. Обикновено е в средата или много близо до нея... там направо на зор изглежда работата. А и е ко-суплемент на витамин Д.

# 232
  • Пловдив
Това обидно ниско ниво е на фона и на приемана добавка ли?
Магнезий със сигурност, може и донякъде от жегите да е, но мисля че за пръв път виждам толкова ниска стойност. Обикновено е в средата или много близо до нея... там направо на зор изглежда работата. А и е ко-суплемент на витамин Д.

Изследването е преди приема на вит. Д. Тъкмо започнах втора опаковка better you - 3000 IU дневно.
  Нивото на магнезий ли визираш като “обидно ниско” ?

# 233
На Д имах предвид, много е ниско това. Не знам с 3000 на ден ще вдигнеш ли съществено, мна мен също ми се вижда малко. А магнезий наистина за пръв път виждам толкова нисък в серум, той най-често не отлепя от средата, поне не и серумното ниво, като дори тогава по-добре да се взема.

# 234
И желязото е ниско. В друга тема се коментираше, че ж. и вит. са свързани.

# 235

Може ли и на мен съвет какви витамини да приемам, за да вдигна малко стойностите?

# 236
@sleek благодаря!
7 или 10к вит. Д да давам и съответно 100 или 200 мгк вит. К?

# 237
Виждам, че не е с остър дефицит, следователно 10,000 за 15 дни и по 7,000 след това.
Проследявайте нивата при него на всеки 2 месеца, за да сте по-наясно с прогреса.
Не правете 'почивки' на приема преди нов тест - 2-3 дена са напълно достатъчни, ако въобще държите да правите такива.

# 238
Почивките преди изледване за нивото на вит. Д само за него ли се отнася? Имам още едно дете, което за щастие няма генетично заболяване, но не мога да я накарам да отидем до лабораторията за да ѝ вземат кръв. Не знам при нея какво е положението с витамина. На брат ѝ давам 10к, на нея 5к. Расте и се развива нормално. На 10 г. (в края на август ще навърши 11 г.) е 156 см висока, 43 кг. Единствено МЦ настъпи много рано според мен (на 9 г. и 7 м.).

# 239
Биохимичният синтез на вит. Д не изисква 'почивки'. 2-3 дни, ако някой много държи на такава.

За Б-витамините е по-различно. В литературата има известен разнобой за това дали и колко е правилно да се спре преди тест. От всичко синтезирано до момента, аз съм приел за себе си срок от 4 седмици преди последен прием и изследване на Б6, Б9 и Б12.

Като за Б12 нещата имат по-сложна конструкция. 1/3 от дефицитните на Б12 остават дефицитни, дори след прием на витамина. Серумните нива показват нормални или дори високи стойности, което дава погрешно чувство за сигурност. Особено ако човекът продължава да изпитва симптоми, качва серумните си нива, но остава със същите оплаквания. Тогава говорим за функционален дефицит -- Б12 циркулира в изобилие в кръвта и обикновен тест не демонстрира проблем. Получава се висок Б12 в кръвта и почти нулев такъв в клетките. Тогава е нужно да се разшири наборът от изследвания, които задължително трябва да включват и транскобаламин (активният Б12), която задача е да транспортира витамина вътре в клетката, + други изследвания.

Отделно Б12, също като Б9, има своите, и то няколко на брой, полиморфизми, които затрудняват допълнително правилната диагноза, респективно терапия. Ще понапиша някой път по-разширено в темата за Б12.

5к Д3 е прилична доза за другото Ви дете при липса на конкретни заболявания. Давайте редовно 5к и след 4-6 месеца, ако ситуацията позволява, тествайте нивата, за да разберете дали и как да промените дозировката.

Общи условия

Активация на акаунт