Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...6

• 52 024
  • 763
  •   1
Отговори
# 450
  • Melmak
Няма нужда от големи почивки. Аз в началото като бях с дефицит правех почивка и изследвах .. ами резултатите ми не бяха кой знае какви.

# 451
Разбира се, всеки си има някакво мнение и тук си обменяме инфо, мнения и т.н.
Иска ми се да се доверя на моите резултати, но не мога. Това е. От тежък дефицит май месец да скоча в стойности, далеч от горната граница /според лабораторията/ силно ме съмнява, въпреки големите дози, които приемах.
А и ендокринологът ми да ми каже да си продължавам по същия начин с приема.

# 452
Здравейте, няколко месеца взимах по 8 капки вигантол дневно и успях да повиша нивата на витамин Д както следва:
От 25.7ng/ml при реф. 30-100 ng/ml до 97.70 nmol/l при референтни 50-120nmol/l (различни лаборатории са, но тенденцията беше нагоре през цялото време). Изследванията са правени без ограничения в приема. След последното такова, както виждате е близо до горна граница, спрях приема за 20 дена и направих ново изследване, което много ме обърка: 77.1 nmol/l при норма 80-250 nmol/l, т.е. отново съм в дефицит. Как си обяснявате тези резултати? Дали имам проблем с усвояването или всичките междинни резултати са били неточни заради това, че не съм спряла приема преди тях?

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 22:41 от snejink@

# 453
  • Melmak
Дайте мерни единици. 70 круши, ябълки?
В лабораториите ползват основно две мерни единици и е възможно да не сте обърнала внимание, че сравнявате резултати, които не са в една и съща мерна единица.

8 капки вигантол са около 4000 iu, което не е особено висока доза.

Погледнете си пак изследванията.

Също така е хубаво да се следи в една и съща лаборатория, защото иначе не е съвсем коректно дори да се преобразуват мерните единици.

# 454
Здравейте,

Благодаря за забележката. Разгледах мерните единици и си редактирах въпроса с тях. Направи ми впечатление, че последните две изследвания са в nmol/l, но референтните граници се разминават драстично. В Цибалаб излиза, че клоня към горна граница, а в Бодимед не влизам дори в долната. Иначе намаляване от 97 nmol/l на 77 nmol/l в този случай не ми се струва драстично. Ще съм благодарна да споделите мнение. Също, ако гледаме nmol/l, кои са коректните референтни стойности?

Дайте мерни единици. 70 круши, ябълки?
В лабораториите ползват основно две мерни единици и е възможно да не сте обърнала внимание, че сравнявате резултати, които не са в една и съща мерна единица.

8 капки вигантол са около 4000 iu, което не е особено висока доза.

Погледнете си пак изследванията.

Също така е хубаво да се следи в една и съща лаборатория, защото иначе не е съвсем коректно дори да се преобразуват мерните единици.

# 455
  • Melmak
Тъпото е, че референтните стойности варират между лабораториите. Виждала съм горна граница и 250.

Като цяло 77 nmol/l е под долна граница на бодимед примерно.

Продължавайте си с приема на витамин д. Включете витамин к2. Моят съвет е да повишите дозата витамин Д, която приемате, ако не сте бременна или кърмачка.

# 456
Без да гарантирам точност, моето тълкуване е, че когато няма почивка в приема резултатите са изкуствено завишени.

# 457
Ето ги и моите резултати от преди няколко дни:

Скрит текст:

Публикувам само тези показатели, които смятам за релевантни към настоящата тема. Иначе, изследванията ми са много по-обширни.

Приемах по 10 000 IU всеки ден, в продължение на 5 месеца. Пия само от този вид. След това - един месец почивка и отидох в лабораторията за изследвания. Също, вземах по 160 мкг Витамин K (този) и по около 400 мг Магнезий дневно (вземам на различни марки, но винаги високоусвоим).

Мисля, че при предишните ми изследвания, Витамин D излезе в сериозен дефицит - не помня с точност колко беше, а не ми се рови сега, но сякаш, добре съм покачила нивата.

Честно казано, аз, за разлика от доста други потребители в темата, съм много разколебана, доколко положителен е ефектът от приема на Витамин D върху моя организъм. Simple Smile Цялостно, не забелязвам някакво благотворно влияние, но аз съм така с всички добавки и препарати, които приемам, та не е учудващо.

Със сигурност не регистрирам промяна в нивата ми на енергия. Да не кажа, че от около 2 месеца насам по някаква причина съм пълен "дроб" - едвам гледам, адски сънлива и апатична съм. Т.е., ако има промяна, то тя е в негативна насока.

За съжаление, често имам и леки инфекции от неизяснен произход. В това отношение Витамин D отново не оказа никакво влияние. Дори в момента май съм с някакъв активен вирус или бактерия.

Появи ми се и необясним косопад. Казвам "необясним", защото това явление определено е нетипично за мен, а и повечето показатели, които изследвах, са с добри стойности... Т.е. резултатите от тестовете не сигнализират за проблем.

Все пак, ако трябва сериозно да се замисля и да посоча някакви позитиви от приема на Витамин D, бих могла да кажа следното:
- Вече едното ми коляно не пука, при клякане, а този проблем го имах от няколко години насам. Не съм сигурна, че е само заради D-то, обаче. Свалих доста килограми последно време и е възможно и това да е допринесло за спиране пукането в коляното;
- Принципно съм мургава и на плажа никога не изгарям до червено. Ставам шоколадова за броени часове. Това лято се получи същото, само че разликата с минали години се изразява в това, че нямаше никакви наченки на "белене" на кожата. При мъжа ми, тя капеше на парцали, като на змия, а моята се запази непокътната. Simple Smile Това вече, предполагам, няма с какво друго да е свързано, освен с приема на Витамин D;
- Ноктите ми, сякаш, са една идея по-здрави, въпреки че те никога не са били супер чупливи. Просто виждам някакво леко подобрение, макар да не е нещо драматично.

Та, така...

Мисля да продължа с 10 000 IU на ден от същия препарат до следващите тестове.

Много се чудя какво да правя с приема на Магнезий. Притеснява ме дали настоящите ми кофти симптоми - липса на енергия, сънливост, мозъчна мъгла, лоша памет - не се дължат именно на големите дози от този елемент, защото нищо друго не съм променяла в рутината си и не знам кое да "обвиня", а положението е сериозно в момента. Confused

# 458
Гърне без похлупак - казваш “по обширни изследвания”, провери ли всички В витамини, хомоцистеин, железен панел, Вит. Е, Ц и А, ЩЖ?

# 459
Аз съм с автоимунно - Хашимото. Щитовидните са перфектни. Там полагам много усилия от години.

Инсулинът го държа относително нисък (без хапчета). 8 и нещо ми е в момента, което не е оптимално, но поне е под 10. Както споменах, свалих и доста кг.

Да, витамините от Група B са ми към горна граница. Само Фолиевата ми излезе в дефицит и веднага си поръчах препарат. Хомоцистеинът ми е 10 - беше по-малко преди, но пак е скочил - предполагам, заради ниския фолат.

Желязото и Феритинът ми са приемливи, но скоро ще си взема да попия малко "Сорбифер", ей-така, профилактично.

Витамин C няма смисъл да го тествам, според мен, защото всеки ден приемам висока доза, под формата на добавка, от близо 2 г. насам.
Витамини A и E не съм ги изследвала сега, но мисля, че няма шанс да са с ниски нива при мен.

Дребни отклонения винаги ще има, няма как - проблемът по-скоро е, че не вярвам някакви леки дефицити да са проблемът в случая, при положение че в миналото, дори при сериозни липси на витамини и минерали + неоптимални щитовидни, съм се чувствала доста по-добре.
Ама да се надяваме, че е някакъв кофти период, който ще отмине от само себе си. Simple Smile

Просто исках да ви споделя относно Витамин D - нали за това е темата и, вярвам, всеки опит е ценен.

# 460
Гърне, при мен това усещане за пълен "дроб" по-скоро се промени, когато започнах да приемам антиоксиданти. Защото само приема на витамин Д и желязо, където имах дефицити, не ми оказа благотворно влияние в тази насока.

# 461
И такива си поръчах сега, на намалението в "iHerb". Дано помогнат, благодаря! Simple Smile

# 462
Не ми звучи вероятно от магнезия да е, не помня споменавала ли си в какво съединение го вземаш но пък евентуално да пробваш с друго и да видиш има ли разлика? Това за енергията евентуално, за косопада и аз не знам какво да кажа щом всички тези изследвания са добре... но то всъщност за него гледаш причината едни поне 3 месеца назад, а не текущо как са ти.

# 463
Гърне без похлупак, какво изследваш за Хашимото?
Моите хормони са добре, преди 3 месеца бях на ехограф и там добре, но постоянно имам чувството, че нещо имам в гърлото и на моменти ме дере, спада ми гласа, трудно преглъщам. Бях на УНГ и на гастро /освен гастрит друго не ми откриха/.

# 464
Скоро denis беше писала като странична реакция точно косопад, но не си спомням от кое се получава? Само си спомням, че тази странична реакция се проявява едва след няколко месеца. Уффф, как не мога да се сетя. Чак ме е яд!
Дали не се отнасяше за селен.

Общи условия

Активация на акаунт