Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...6

• 51 948
  • 763
  •   1
Отговори
# 585
Аз си пуснах с витамин D още натрий, калций и магнезий. Иначе съм супер доволна от резултата специално за D -
Скрит текст:
за 9 месеца от 27 съм го вдигнала на 96 Simple Smile

Моля ако има някой запознат какви трябва да са стойностите на натрий, калций и магнезий при прием на 15 000 IU витамин D да коментира тези резултати:

Избутала си доста калций ( от костната с-ма) от по-високата доза вит. Д - включи по-висока доза К2 и намали вит. Д.
Хомоцистеинът е много висок - това носи риск за ССС - включи В12, ФК и В6 - по-високи дози... докато падне хомоцистеинът.
Инсулинът е висок - показва, че си с ИР.
Натрий и магнезий са Ок.
Какво значи "избутала", понеже виждам, че калция  й е доста добре, над горна граница?

# 586
  • оттам, откъдето започва България
natka, имам две кутийки от тези по 1000 IU и после ще си купя от тези с повече единици.
Не знам дали не става да изсипвам съдържанието на капсулите във вода и да го изпивам. Thinking

# 587
Ти си знаеш, аз бих взела опаковка от 5к и да вземам по 1 от тях и 1 от тези дето вече ги имаш, щом ти трябват 6к общо за деня и ти е досадно че вземаш 6 броя. Ако не друго, поне Д не е скъпа добавка, та точно за него се зареждам с всякакви комбинации и то в големи опаковки.
А с каква цел искаш да изсипваш мастноразтворим витамин във вода че нещо май пропускам?
Капсулите са ядлив желатин или нещо пак такова което реално минава към храната, не е като да са нещо дето ти вреди и пречи, ако това те притеснява. Освен че и количеството му е такова че и към храната няма голям смисъл да го броиш ама все пак явно го имаш предвид.

# 588
  • София
Скрит текст:
Аз си пуснах с витамин D още натрий, калций и магнезий. Иначе съм супер доволна от резултата специално за D -
Скрит текст:
за 9 месеца от 27 съм го вдигнала на 96 Simple Smile

Моля ако има някой запознат какви трябва да са стойностите на натрий, калций и магнезий при прием на 15 000 IU витамин D да коментира тези резултати:

Избутала си доста калций ( от костната с-ма) от по-високата доза вит. Д - включи по-висока доза К2 и намали вит. Д.
Хомоцистеинът е много висок - това носи риск за ССС - включи В12, ФК и В6 - по-високи дози... докато падне хомоцистеинът.
Натрий и магнезий са Ок.
Какво значи "избутала", понеже виждам, че калция  й е доста добре, над горна граница?
Под "избутала" имах предвид, че е започнало отделяне на Калций от костната с-ма, повече от нормалното.
Калций над горната граница не е много добре, защото започва да се отлага в меките тъкани.
За мен това не е Ок., но всеки си преценява.

# 589
Благодаря, Денис, не знаех. Значи калция трябва да е по средата ли? И трябва ли да се приема калций с вит. Д?

# 590
  • оттам, откъдето започва България
denis© и какво правиш в такива случаи?

# 591
Натрий и магнезий са Ок.

Много благодаря за коментара, denis Flowers Hibiscus Пия В12 и фолиева киселина, дори метилираните форми, само В6 не съм вземала досега, но ще го добавя. А хомоцистеинът доста ме притесни, ще е чудесно ако може да се регулира само с витамините от групата В, които така или иначе си пия. Ще променя и дозите на Д и K2, дано се оправи проблемът с калция. Положението е малко проба-грешка, ама като няма друг начин Smiley

# 592
  • София
Благодаря, Денис, не знаех. Значи калция трябва да е по средата ли? И трябва ли да се приема калций с вит. Д?
Да, трябва да е около средата, до горна граница, но не е Ок. да я преминава много... защото, освен за кости, зъби...е  важен елемент за мускулите, сърцето, НС-ма и т.н.
За калция - зависи от възраст, пол, здравословно състояние... дефицита на вит. Д и т.н.
Най-общо, не винаги приемът на Калций е задължителен.
Ако някой желае да приема калций, по-добре да си избере т.н. Калциеви формули, които съдържат всичко необходимо за правилният, калциев метаболизъм.... и приемът е по схеми с почивка, за да се избегне предозиране на калций, ...освен ако лекар не е назначил друг начин на прием.

denis© и какво правиш в такива случаи?
Консултация с лекар, за да прецени какъв е проблемът ... защото, това може да е симптом на заболяване - напр. с Мускулите, ССС, Бъбреците, ПараЩЖ, ЩЖ... при Хиперфункция на ЩЖ  (един от по-ранните показатели, които дават подобни отклонения + някои други показатели) или, при всяка причина/заболяване - подхода ( допълнителните изследвания и т.н.) е различен.

Ако серумните нива на калция са високи е добре да се приема или да се увеличи дозата на вит. К2 (МК-7). Той "вкарва" калция от кръвта, обратно в костите и има способността да "издърпва" отложения Калций от меките тъкани и да го"вкара" обратно в костите, зъбите и т.н. Това става бавно и постепенно и не е нужно да се приемат ударни и много високи дози вит. К2 (МК-7).

# 593
Денис, според теб К2 би ли повлиял добре повредени вени, втвърдени, щом "издърпва" от меките тъкани? Мнението на лаборантката е, че са калцирани. Rolling Eyes
Боря се вече много време с две такива, измазах сума Хепароид и нищо.. Имала съм прием на К2 с Д3, но не дълго време след втвърдяването и в не високи дози.. По-скоро поддържащи, от време на време.

# 594
Дали е притеснително високо нивото ми на калций в кръвта - 2,57 при реф. 2,10-2,55 ?
С недостиг на вит. Д съм и от три седмици приемам Кинон Д3, като вчера за пръв път приех Прима Д3 - 5600 единици вит. Д. /Предписан ми е по схема, сега го почвам/. Не знам дали този прием би могъл да се отрази на калция.
Преди никога не съм си изследвала калций.

# 595
Здравейте! Прикачвам изследвания ,които пуснах вчера. Притеснява ме леко нивото на йонизирания калций и на желязото. Преди две седмици изследвах вит.Д ( 16,2 ng/ml) и вит. Б12 (379,2 pg/ml) . По референтните стойности на лабоаторията са в норма , което особено за вит.Д съвсем не ми се струва така.  Приемам от десетина дни  по 4000IU вит. Д и 1000 mcg Б12 . Удачно ли е според вас? Все още не съм си взела К2. Възможно ли е това да е причината за калция към горна граница и мога ли да увелича вит Д , като си взема К2?

# 596
  • София
Тъй като нивото ми на вит. Д е ниско, лекарят ми ми препоръча Хидроферол по 1 табл./месечно. Какво е мнението ви за него? Безопасно ли е да го приемам предвид високото ниво на Калция?

# 597
  • Варна
Открих интересен продукт,

имат различни дози, вкл. 5000, 10 000 и 20 000 и всички с К2 и то в една таблетка. Някой да е пробвал?

https://vitashop.bg/vit4ever/1090-vitamin-d3-5000-iu-vitamin-k2- … in+D3&results=111

Последна редакция: ср, 06 ное 2024, 16:33 от exsberry

# 598
В iherb има още по-интересни. И на добри цени.

# 599
Точно за тези двете поне на мен ми е по-удобно поотделно да ги вземам. Готовите комбинации не са чак толкова разнообразни откъм дози, а така си правя каквато си наумя в даден момент. Че и аз харесвам такива големи разфасовки и ако сменя дозата в даден момент, иначе трябва да сменям и добавката, а старата да си стои така. Или ако ги вземате няколко души в семейството, пак може комбинациите всеки да си ги направи за него.
Но пък то работи и по двата начина, всеки си преценява как му допада повече. Да се набавят колкото е нужно, пък другото са подробности.

Общи условия

Активация на акаунт