Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...6

• 51 947
  • 763
  •   1
Отговори
# 600
  • Melmak
Аз също предпочитам да са отделно, а не в едно, защото така мога да приемам колкото искам. И не познавам марката, сече всеки пуска добавки, знайни, незнайни. Чудиш се в кой гараж са бъркани. Предпочитам да си поръчам и аз от iherb, поне знам какво приемам.

# 601
  • София
Открих интересен продукти,

имат различни дози, вкл. 5000, 10 000 и 20 000 и всички с К2 и то в една таблетка. Някой да е пробвал?

https://vitashop.bg/vit4ever/1090-vitamin-d3-5000-iu-vitamin-k2- … in+D3&results=111
Аз ползвам от марката доста продукти и са хубави. Конкретно показания продукт не съм ползвала. Поръчвам ги директно от немския сайт с доставчик. Там цената е доста по-добра и имат богат асортимент. https://vitaminversand24.com/Vitamin-D3-K2_1

# 602
Здравейте,
Имам нужда от съвет за дозите на витамин D и K2. Взех си витамин D с доза от 10 000 IU и МК-7 от 300 mcg, които не ми дават много възможности за вариации, но ще ги използвам само в началото, тъй като планирам да започна с дневна доза от 20 000 IU. Колебая се дали при тази доза количеството МК-7 от 300 mcg ще бъде достатъчно, тъй като калцият ми по принцип винаги е висок.

Малко пояснение за състоянието ми:

В продължение на много години лекарите никога не обръщаха внимание на дефицитите, а гледайки стари изследвания нивото на витамин D винаги е било много ниско – в един случай е бил дори 4. Никога не са били давани препоръки за прием на добавки, въпреки че през последните 10 години тези резултати са били показвани заедно с други мои изследвания. През годините са посещавани доста от "най-големите имена" сред ендокринолози, невролози и кардиолози, като имам и няколко хоспитализации, без да се открият причини за състоянията ми, а фокусът беше насочен към търсене на причини в сърцето, щитовидната и надбъбречните жлези.

Напоследък започнах да осъзнавам, че много от проблемите, които ме тормозят, биха могли да се обяснят с тези дефицити. Например внезапни сърдечни пристъпи, които често започват в комбинация с мускулни спазми, интензивни трептения, конвулсии и могат да се проявят изведнъж, продължавайки месеци, а понякога и повече от година. След това изчезват изведнъж и може да ги няма в продължение на 3-4 месеца.

Още от 15-16-годишна възраст имам болки в костите и ставите, проблеми със зъбите, сериозни нарушения на паметта, тежка "мъгла" и други, но поне споменатите могат да бъдат свързани. Странното е, че сърдечните пристъпи често започват с болки в костите, интензивни мускулни трептения или пронизващи болки, например в окото, главата или с парещи импулси в различни части на тялото – пръсти, китки, мускули. Сякаш някакъв процес се изостря изведнъж, а след това се проявява и като сърдечен пристъп.

Няма смисъл да се впускам в повече обяснения, тъй като не очаквам след 20-30 години да получа диагноза и вече нямам намерение да ходя по лекари. Не смятам, че вече ще намеря причините, по-скоро да облекча симптомите, а ги споделям в случай, че някой друг открие прилики със своето състояние и е изпитал подобрение от приема на тези или други добавки. Не приемам други лекарства, тъй като няма диагностицирано състояние, което да го налага.

Допълнително уточнение – щитовидната ми жлеза е с няколко големи възли, но нивата на щитовидните хормони винаги са били в норма, без големи вариации през годините.

Желанието ми е да да направя някакъв опит с интензивен прием на добавки, но ми се иска това да не е съвсем хаотично и така да си приключи без да имам яснота.
Освен Витамин D и K2, смятам да започна също:
Магнезиев лизинат в доза - 600mg
Витамини B12 / B9 / B6 - за които се колебая да са в съотношение 1000 / 1000 / 50 но и тук имам колебания за дозите, особено след като желязото ми винаги е на горната граница или малко над горна, като последно беше 30 при реф. 5.83 - 34.5

Резултатите от най-скорошните изследвания са:
Витамин D - 41.0nmo/L 80 - 250
Фолиева к-на 8.6nmol/L   8.6 - 36.3
Витамин В12 402pmol/L   145 - 569
Калций 2.4mmol/L  2.2 - 2.5 - в момента калция е малко под горна, но обикновено е малко над
Калции (йонизиран) 1.16 mmol/l  1.16 - 1.32
TSH 2.05mIU/L  0.27 - 4.20
fT4 18.90pmol/L  11.90 - 21.60
fT3 4.28pmol/L  3.10 - 6.80
ТАТ 18.5IU/mL  0 - 115
MAT 9.3IU/mL  0 - 34
Паратхормон 57.6ng/L 15 - 65
Хомоцистеин последно беше 19 но нямам прясно изследване
Друго характерно, което може и да няма връзка е, че хемоглобина винаги е на горна граница, дори и по време на продължителни диети.

# 603
Ще питам и тук, понеже в темата често се обсъжда тази тематика. Simple Smile

От доста отдавна се чудя над един въпрос - при мен приемът на големи дози магнезий (400 мг) дава доста нестандартни странични реакции, колкото и странно да звучи. Simple Smile
Аз принципно бях човек, който почти никога не получава мускулни крампи. Откакто започнах да приемам магнезий, обаче - т.е. от около 2 г. насам - се случва доста често внезапно да ми се схване прасецът, стъпалото или дори пръстите на ръцете. Това става както в будно състояние, така и по време на сън.
Няма никакво съмнение, че е свързано с магнезия, защото тези симптоми дори стават по-изразени, когато сменя марката на добавката магнезий. Абе, казвам ви, че е странно. Simple Smile
Преди време, между другото, мъжът ми ми сподели за идентични симптоми при него, без аз да съм му казвала за моите усещания. Той също пие, но недотам висока доза.

Та, явно при някои хора големите дози от този елемент водят до парадоксални ефекти. На някого друг случвало ли му се е и какво, мислите, е обяснението?

# 604
От колко време приемате тази доза? Аз съм на такава доза от юли месец всеки ден и от както го приемам точно ми спряха тези крампи и схващания. Освен това какъв вид магнезий взимате? Да не е оксид и за това да не ви е ок?

# 605
Посочила съм по-горе - приемам магнезий от около 2 г. насам. Големи дози горе-долу от самото начало.
Не, никога не съм пила Оксид - залагам само на хубави форми и качествени марки. Купувам ги от "iHerb".

Явно не са много хората с подобни симптоми. Simple Smile Аз отгоре на всичко, последно време си чувствам мускулите доста стегнати (в негативен смисъл), за което, разбира се, не обвинявам добавките, ама е странно, че при мен магнезият не помага грам и за това. По-скоро в моя случай става въпрос за силен стрес, а може би и сериозното сваляне на кг. си дава отражение. Не знам, просто разсъждавам напосоки.
Ще видим, де, дано е просто кофти период.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 14:45 от Гърне без похлупак

# 606
Гърне без похлупак аз месец март тази години имах много странни симптоми. Започнах да взимам витамин Д по 10000 единици с витамин К, и големи дози Магнезий Цитрат през деня и Магнезий Глицинат преди лягане. За около три седмици започнаха всякакви странни болежки - ставите на краката, стъпалата, колената и двете китки. Усещането на китките най-много ме притесни - треперене, лазещо и парещо усещане. Ходих на двама невролози, един неврохирург и двама ревматолози, защото не си обясних тези странни симптоми със добавките. Нито един от тях не каза, че може да е от добавките (даже не бяха чували за такива дози). Реших да спра за известно време витамините и оставих само магнезия. Лека полека тези усещания започнаха да изчезват, но започна постоянна умора в прасците и все едно някой ме е ритал. Имах и схващания. Реших да си взема магнезиево олио да правя втривки, защото уж най-добре се усвоявало. Първият и последен път като се намазах по краката беше преди лягане. Точно след десет минути краката ми се схванаха и прасците станаха твърди. Паникьосах се и отидох да го измия. Спрях за известно време и магнезия и нещата лека полека се подобриха. Сега пак взимам. Спряла съм се на Магнезий Малат от iHerb и аз си поръчвам. Действа ми добре и си мисля, че ми дава енергия и нямам странични ефекти.
Само последно да вметна, което ми се струва интересно, Магнезий Глицинат не ми действаше добре. Всяка нощ имах някакви много странни "цветни" сънища, като халюцинации. Не се будех нощем, но сутрин се събуждах, все едно цяла нощ съм вършила тежък физически труд - страшно изморена. Поразрових се и се оказа, че не е рядко срещано хората да получават такива странични реакции.
Четох и че някои от формите на магнизий водят до електролитни десбаланси и затова може да има неспечифични странични реакции.

# 607
А, и аз по повод магнезият - съпругът ми се оплакваше от ужасни болки в ръцете , като мускулни. Каза ,че е спрял магнезият и болките са отминали .

# 608
bile_1984, интересни неща споделяш, благодаря! Simple Smile
Мда, значи и на теб добавките с магнезий не ти понасят особено. Наистина е добре, че не си се отказала, а си решила да пробваш с други марки / форми.

Малатът е много добър избор - и аз си поръчах на няколко различни фирми неотдавна. Тепърва ще почвам да пия от тази форма, пък да видим.

За Глицината стана въпрос в темата за Хашимото наскоро. Една потребителка написа, че свалял Кортизола, което е лошо, ако имаш проблем с ниски нива на точно този хормон - например, сънлива си сутрин и в ранния следобед, а пък привечер си странно бодра. Така че аз за себе си взех решение повече да не пия Глицинат по никакъв повод. И без това, почти през целия си живот страдам от ниски енергийни нива - не искам да приемам нещо, което може допълнително да ги понижи.

Чела съм, че други форми на магнезия, които се приемат много добре от повечето хора, са Тауратът и Оротатът, само че с първата трябва да се внимава, защото понижава кръвната захар, т.е. желателно е това да се следи.

Аз пък, когато започнах да приемам ударни дози Витамин D (10 000 IU), в комбинация с K, бях като пребита от умора над месец и половина. Наистина не знам защо приемът ми се отразяваше така в началото. Доколкото помня, на няколко пъти ми се случи да се разплача от изнурение по средата на деня, толкова зле беше положението. Реших да не променям дозата, обаче, и след известно време тази умора малко по малко изчезна. Simple Smile Още в началото се разтърсих из чуждестранни форуми и, всъщност, попаднах на много мнения, в които потребители споделяха как приемът на големи дози Витамин D им е навлякъл чудовищна умора и поспаливост през деня.
Радвам се, че при мен тези негативни ефекти отминаха, защото аз не мога да си позволя да не приемам Витамин D в дългосрочен план.

# 609
  • Melmak
Интересни неща споделяте, аз обратното, от магнезия се чувствам супер. Особено като тренирам и тогава мускулите се схващат ако не пия магнезий.
Малат не съм пробвала още, таурат взех и имах проблем с него в началото - много зле ми се отразяваше на стомаха. Аз имам здрав стомах и рядко имам някакви проблеми. Обаче ме хващаше диария от таурат. Бях поръчала качествен продукт от iherb. Разредих приемите, намалих дозата и си поставих за цел да допия опаковката, защото не исках да хвърлям пълна кутия с магнезий. И докато ми свършиха капсулите стомахът ми свикна. 😄

Сега пия глицинат, не знам дали спя по-добре. А цитратът ме дехидратира много.

Просто е изумително как всяка форма на магнезия може да влияе различно.

# 610
Нормално е, различните съединения внасят различни неща освен магнезия, пък и ние също не сме еднакви.
Много странно звучат наистина тези неразположения при прием на магнезий, гледам все че са при доста големи дози, да не би пък от дозата да е при някои? То вярно че по-вероятно човек да има нужда да си добавя магнезий, отколкото да няма... но пък в тялото ни са много неща и балансът е сложен, като вкараш наведнъж много от само един минерал, винаги има риск да се наруши нещо друго.
Не че и аз не съм малко по ръба, като приемам наведнъж 300мг вечер... Grinning Но се успокоявам с това че хич не съм дребна и че се чувствам добре и така. Ако реша да вдигам още дозата по някаква причина, там вече не мисля че бих го вземала на един прием за деня.

# 611
Здравейте, четох темата, но съм в мозъчна мъгла от дефицити на витамин Д Cry и моля за корекция ако не съм разбрала:
При ниво 20ng/ml за да вдигна до 60ng/ml излезе по 10000 единици за 3м(избрах капсулис тази доза) +к2+магнезиев цитрат. Правилно ли е??
Щитовидните хормони са ми перфектни, но може другите да не са ми ако има значение. Посещавм и хематолог(нищо не каза за Д) защото ми следи желязото, което постоянно пада заради мн обилен цикъл на 24дни+вегетарианство. Като цяло с всички тези желязо, феритин, Д, б12, фолиева постоянно се боря да ги закрепя.

# 612
Понякога е непоносимост към помощните вещества в даден продукт. Аз съм пила само цитрат, дава ми енергия. За мъжът ми взимам само глицинат, че има проблеми със сънят и спи значително по-добре, успокоява го, но забелязвам, че е и уморен.

# 613
За мъжът ми взимам само глицинат, че има проблеми със сънят и спи значително по-добре, успокоява го, но забелязва, че е и уморен.

Защото Глицинатът сваля Кортизола - поне така написаха в една съседна тема.

# 614

Какво ви е мнението?

Общи условия

Активация на акаунт