ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025

• 45 747
  • 760
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Хапарцумян е химик, който преподава финанси. Нормално е да са му объркани представите за нуждата от образование, той си джитка, че и преподава без да има такова...

# 91
Да, студентските години са задължителни по ред причини. Всички знаем какви са.
Наборът е с две леви ръце. Като малък беше доста сръчен с инструменти и изработваше какво ли не с помощта на пистолет с горещ силикон и разни други машинки. След това интересът му замря и загуби всякакви умения за работа с ръце. Единият му братовчед, също 11 клас, вече цяла кола поправи. Купи си я преди година. Постоянно я човърка, е с помощ от баща си първоначално. И му е тръпка, и му иде отръки да се занимава. Да беше и моят син така, да се насочи към специалност с автомобилна техника, пък после да си отвори сервиз и да изкарва пари с ръцете и ума си.
Ама като е от тези, на които ръцете им пречат, да се ориентира към нещо, където ще му трябва основно акъла.

# 92
Моят ни помага сега с вилата,  с градината. Някои базови умения не е лошо да ги има,все пак е мъж. Сумти и гледа видеа в Ютюб, но се убеди, че и ние, динозаврите, можем едно друго да го научим и то по-бързо от Ютюб.

# 93
  • София
Децата и друго не си дават сметка, че тялото е до време. Може сега с физически труд да изкарват много, но да ги видя на 40 или 50. Синът ми още на 13 работеше като бийч бой и даваше уроци по сърф, та ще взема това за пример. Един урок е към 100 лв вече, на ден можеш да даваш по 7-8 урока и дори половината ти пари да отиват в сърф училището това си е една много хубава сума на ден. Ама на 16  може да носи по две сърф дъски едновременно и да виси на сърфа по осем часа, но на 40-50 вече може и да не може да вдигне и собствената си дъска. Тогава какво ще прави?
Иначе няма нужда всички да учат в университет, съгласна съм, но пък и все по-малко работа има за хора без образование. Дет се вика, вече и колите се карат сами. Та преди тук всеки учеше вишу, но сега изоставаме и по света гледат да увеличат процента учащи след гимназия, че иначе после маса народ ще е без никаква работа.

# 94
Ооо Стон, и аз мислех, че нашият не е сръчен, докато не разбрахме, че си запоявал сам джойстиците за PS, e eдиният го беше прецакал, но пък намерил резервна част от китайците Simple Smile и разбрал по трудния начин, че му трябва специален поялник.

Все пак е в ЕГ и никой нищо не му е показал, самообучава се в Интернет, от приятели и зет ми понякога занимава.. Ако беше в ПГ щеше да знае много повече и да има практика, но във Варна няма ПГ с добра слава, а и щеще да е само с АЕ

# 95
Ааа ти пък, в ПГ голямо учене...и моят син беше изненадан, че в училище сме запоявали, а аз слушам пък познати как са беряли плодове на бригади, ама такива неща вече нямаааа...да не говорим университет колко завършват, щото то прием е едно, ама да завършиш, друго.
Абе моите деца няма да седят на бюро май, едното със сигурност, другото като го гледам- и то.  Не ми е драма Simple Smile напротив.

# 96
Хапарцумян е химик, който преподава финанси. Нормално е да са му объркани представите за нуждата от образование, той си джитка, че и преподава без да има такова...
                   Има си  "Приказка за стълбата" Yum При това когато са ти платили за "услугите" и са те качили на горното стъпало по-добре е да си по-скромен и обран в изказванията си и съветите. Все още има хора , които много добре го познават и най-вече "възхода" му.
                   Нямам нищо против занаятите , но ...... ако работиш за някой - получаваш жълти стотинки. Със собствена  фирма - борба за поръчки и сам няма как да се справиш. Дори лепенето на плочки колкото и да си добър създава проблем.
                   Така, че децата да си вземат тапията и тогава да си правят каквото си искат. Между другото свободно могат да работят и докато учат.

# 97
  • София
Didia, зависи от специалността, не винаги е възможно да работят и да учат.
Но пък поне лятна работа е възможна, аз така правех навремето.

# 98
  • София
То е хубаво да се работи нещо смислено, което е близо до специалността, освен ако не се налага друго, де.

# 99
  • София
Корпоративната среда може да е и приятна, ако случиш на колеги и си има и предимствата. В общи случаи бяла компания (добър работодател) с осигуровки, възможност за болнични при нужда, някой, който да ти замества, ако се наложи. Също така може да специализираш в определена област по-тясна. Но има място за всеки под слънцето и всеки трябва да си намери неговото. Убедена съм, че човек поставящ плочки, може да изкарва в пъти повече от мен, но колко са хората, които могат да поставят плочки 30 години всеки божи ден и да се чувстват добре от това.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 17:00 от zazu1

# 100
  • Varna
За кандидатстващите в МУ от 2025 година се сменя балообразуването.
"(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 1 от 2024 г., в сила от учебната 2025/2026 г.) Състезателният бал се образува от утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия и оценките по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап."ДЗИ-БЕЛ не е балообразуваща оценка.
Това е приетата промяна в НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТИТЕ "МЕДИЦИНА" И "ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА".
Ще влезе в сила от учебната 2025/2026г., затова в сайта на МУ са обявени досегашните правила за балообразуване.

# 101
Догодина е 2024/2025 учебна година.

# 102
  • Varna
Учебната 2025-2026 г. започва през септември 2025 и се кандидатства през юни.

# 103
  • София
Съгласна съм, че е неясно написано, но аз го разбирам да важи за сегашните десетокласници, т.е. за кандидатстващите през учебната 2025/2026г. Иначе сегашните единадесетокласници ще са поставени пред свършен факт - вече не могат да променят оценки от първи гимназиален етап. А личното ми мнение е, че е най-справедливо да влезе в сила за сегашните осмокласници, но никой не ме пита.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 19:27 от sanaka

# 104
  • Пловдив
Учебната 2025-2026 г. започва през септември 2025 и се кандидатства през юни.
Оле дано си права, ако влезе от следващата година ще черпя, но тъй като още не е ясно, ще трябва да наблягаме и на БЕЛ ДЗИ .
Санака, а за мен щом има прието решение е справедливо за гратисния период да има избор коя оценка да вземат 😉
Точно защото нищо не беше ясно го накарах да си дава зор и в 9 и 10 клас , все едно съм знаела, че може пък и да трябват тези оценки. Виж с Ноев ковчег е драма 🤣

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 19:19 от mrancho

Общи условия

Активация на акаунт