ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025

• 45 761
  • 760
  •   1
Отговори
# 105
  • sofia
Нашите в учебната 24-25 ще са 12 клас, а ще кандидатстват за студенти за учебната 25-26. Точно за техния прием влиза в сила това.

# 106
  • София
Съгласна съм, че е неясно написано, но аз го разбирам да важи за сегашните десетокласници, т.е. за кандидатстващите за учебната 2025/2026г. Иначе сегашните единадесетокласници ще са поставени пред свършен факт - вече не могат да променят оценки от първи гимназиален етап. А личното ми мнение е, че е най-справедливо да влезе в сила за сегашните осмокласници, но никой не ме пита.
Сегашните десетокласници ще кандидатстват през 2026-та.
Абсолютно съм съгласна, че не трябва да важи за тях, защото ги ощетява.
Ние нямаме този проблем, даже е по-добре за моето момиче това, защото вече има отлични оценки, но за много други деца ще е несправедливо, въпросът е принципен.
Така написано обаче, точно това им гласят на децата, голяма недомислица.
Паралелни промени има и в Наредбата за “Фармация”.

Дописвам се, да, написано е подвеждащо, но реално важи за сегашния 10-ти клас.
Макар че и за тях не е много ок, почти завършили първи гимназиален етап. Реално нищо не могат да поправят.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 19:32 от jasmin tisane

# 107
  • София
Нашите в учебната 24-25 ще са 12 клас, а ще кандидатстват за студенти за учебната 25-26. Точно за техния прием влиза в сила това.
Грешно съм се изразила, редактирах. Имам предвид, че се отнася за кандидатстващите ПРЕЗ учебната 2025/2026. Т.е. започващи първи курс през 2026-та, т.е. сегашните десетокласници.

# 108
  • софия
То, понеже тези, които завършват последните години журналистика, са много грамотни, та тръгнали да търсят грамотност на лекарите!
Не че не е важно. Всеки, независимо от професия, трябва да е грамотен, но тя се постига по различен начин (книги и писмени материали без пунктуационни и граматически грешки, журналисти, които представят информацията и материалите на грамотен език и т.н.). Напоследък не съм погледнала новини или друго по телевизията, не съм видяла или чула елементарни грешки. За изказ и думи не ми се пише. А нито ми е работа, нито съм безгрешна. Чудя се как ги приемат и какво учат 5 години.

# 109
  • София
Той един бивш министър на образованието ме-каше в първо лице, мн. ч., та журналистите ли. Пък един министър на културата пишеше "Збогом"... 🙄

А колкото до лекарите, виждала съм смущаващи правописни грешки в епикриза, ама хич не ме вълнува, защото друго ми беше важно да знаят и умеяти те се справиха чудесно. Същото важи и за плочкаджиите, шофьорите, планинските спасители. С годините гледам да не се вторачвам в правописа. И по-важни неща има. Стига правописът и правоговорът да не куцат при юристи, писатели, журналисти, политици...

За другите не е толкова важно.

# 110
Според мен учебната 2025/2026 започва на 15(01).09.2025 т.е. дотогава важат старите правила, т.е. нашият набор е по старите правила. Не си представям нещо да влезе в сила от 15.09.2025, а през юни 2025 да балообразуват по нещо, което не е влязло в сила.

# 111
  • Пловдив
Според мен учебната 2025/2026 започва на 15(01).09.2025 т.е. дотогава важат старите правила, т.е. нашият набор е по старите правила. Не си представям нещо да влезе в сила от 15.09.2025, а през юни 2025 да балообразуват по нещо, което не е влязло в сила.
Е там е работата, че то вече е прието и влязло в сила от Януари 2024. Даже е обнародвано в Държавен вестник. Тоест това са новите правила, чужденката е само от кога или по-точно за кого 🤣

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 20:22 от mrancho

# 112
Пише, че влиза в сила от учебната 2025/2026, а не от обнародването му.

# 113
  • Пловдив
Ок, не споря. Каквото за всички, такова ще е и за нас. То скоро ще се разбере, най-късно през Януари 2025.

# 114
Е аз пак съм невежа, но ако някой не го приемат първата година, на втората вече ще важи това, нали?

# 115
  • София
Да.

# 116
  • sofia
За университетската документация, когато се уточнява, че нещо влиза в сила от дадената учебна година, ако касае приема, то се отнася за кандидатстващите, които ще са първи курс през тази учебна година.
Поне в СУ са ни такива формулировките. Също се използва уточнението за КСК 2024, или 2025 - тогава вече е съвсем ясно.

# 117
  • София
Само че това не е университетска документация, а нормативен акт. И като е казано, че влиза в сила от учебната 2025/2026г., това означава, че влиза в сила от съответната дата /обикновено септемврийска или октомврийска/ от която започва учебната година в съответното висше учебно заведение. Кандидатстването, съответно балообразуването е през юни/юли. Няма как нормативен акт да се прилага преди да е влязъл в сила. Такава е правната логика. Не влиза в сила ЗА, а в сила ОТ.

# 118
  • София
Само че това не е университетска документация, а нормативен акт. И като е казано, че влиза в сила от учебната 2025/2026г., това означава, че влиза в сила от съответната дата /обикновено септемврийска или октомврийска/ от която започва учебната година в съответното висше учебно заведение. Кандидатстването, съответно балообразуването е през юни/юли. Няма как нормативен акт да се прилага преди да е влязъл в сила. Такава е правната логика. Не влиза в сила ЗА, а в сила ОТ.

И каква е логиката да се посочва ОТ коя учебна година влиза, като кампанията почва СЛЕД края на тая учебна година?

# 119
  • София
Кампанията започва от януари, когато се приемат правилниците и условията за кандидатстване на университетите, форматите на изпитите, определят се датите за предварителни и редовни изпити, датите за класирания, изискуемите документи. Иначе, както вече казах, не е формулирано по най-добрия начин.

Общи условия

Активация на акаунт