ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025

• 46 197
  • 760
  •   1
Отговори
# 720
Със заявление за достъп до обществена информация ли ги поиска или с мейл? Ако е второто - може и да не ги получиш.

# 721
Близък учител по математика или администратор в някое училище.

# 722
  • Варна
В Щатите бакалавър е 4 години, така че спокойно първата година могат да се лутат и да си избират какво искат. В зап.Европа е 3 години, кандидатстваш за конкретна специалност и нямаш време да се чудиш.

Тъй като синът ми за момента окончателно се ориентира към АУБГ, там може да се луташ 2 години, тъй като едва в края на втората година избираш конкретно специалността за бакалавър, плюс една подспециалност, която не е задължително да е свързана.  А другите две години вече задълбаваш. Поне така ни обясниха от университета. 

За платените консултанти - и ние ходихме през лятото, с идея да ни разшири хоризонта и да ни предложи и нещо друго, което синът ми не се е сетил, тя обаче заяви, че дори няма нужда от тест, тъй като той си се бил ясно ориентирал. Но твърдо настояваше да размени специалностите, между които се колебае - и по-скоро да учи право, и после магистратура финанси. Въобще не го чу, че на него правото е backup, ако нищо не се получи, тъй като това ни е фамилната обремененост....но той всъщност иска финанси Grin 

Полезното от консултанта беше, че тя ни посъветва при избор на университет да търсим средни университети, където има повече възможности за висока диплома, и с високата диплома да търсим възможности за магистратура в топ университети, тъй като за тях тя има огромно значение. Това почти наклони везната на сина ми посока - финанси бакалавър, MBA след това в Щатите ( това ни е ново 20 от този месец, искал да види) или Букони, Италия ( така си фантазира сина ми, но трябва да се потруди за финансирането на магистратурата..то доста далеч това, де). От силно неорентиран, сега доста се фокусира.
Не знам защо Ви е посъветвал консултанта да търсите среден университет за по-висока диплома. Големият ми син учи във Франция и от него знам, че при една и съща завършена специалност може да има различно заплащане в зависимост от рейтинга на университета . Отделно има институции и фирми, които наемат деца завършили определени университети.

# 723
  • София
Със заявление за достъп до обществена информация ли ги поиска или с мейл? Ако е второто - може и да не ги получиш.

Второто.

# 724
Пусни си заявлението, така ги предоставят. Аз ще пускам за непубликуваните дзи по желание пп мат.

# 725
  • у дома
Близък учител по математика или администратор в някое училище.
В много малко училища се провежфа ДЗИ ооп матем

# 726
  • София
Тъй като някой от вас вече имат деца, които учат в чужбина, а други пък са напреднали в проучванията за наборите, може ли да задам неудобния въпрос " Колко ви струва на година един студент в чужбина в Европа? ( ясно, че в различните държави е различен стандарта, в отделни градове също).
Има такса за университет - в повечето случаи не висока ( ако са държавни)
Има такса за квартира/общежитие -
И неизвестното за мен все още перо - колко ще струва останалото - храна, джобни, учебници и тн.
Отново с условности на конкретната държава, но все пак - месечно горе-долу или пък общо годишно.....
Да се срещнем челно с локомотива Simple Smile ( за съжаление нямаме тук практика на американците да събират от рано пари за образование, поне доколкото ми е известно...)

# 727
Пусни си заявлението, така ги предоставят. Аз ще пускам за непубликуваните дзи по желание пп мат.
По желание ДЗИ ПП съвпада ли с изпита за удостоверяване на компетентностите (или както там се наричаше за неучили профил математика)?

# 728
  • София
Информация от колежка със студент в Мюнхен - около 900 евро на месец. Сега завършва бакалавър. На квартира беше. Сега успя да се класира чак последната година за общежитие и то наскоро.

# 729
  • София
Преди 2 месеца поисках от МОН ДЗИ математика ООП , които ги няма на сайта им. Веднага ми върнаха вх. номер. Оттогава ни вест, ни кост. Някаква идея къде да търся, освен да ги подсещам като малките деца?
ДЗИ по желание умишлено не ги качват.

# 730
ДЗИ по желание умишлено не ги качват.
Защо? Не виждам никаква логика.
Аз се интересувам от ПП химия, рабрах, че са я държали едва 5 деца, но защо пък не я публикуват?

Моят син (засега) се е насочил към chemical engineering и ще държи ПП матури по Мат и Химия.

Радвам се, че се раздвижи темата, момичета Wink

# 731
  • Отвъд алеята зад шкафа
Информация от колежка със студент в Мюнхен - около 900 евро на месец. Сега завършва бакалавър. На квартира беше. Сега успя да се класира чак последната година за общежитие и то наскоро.

Тези 900 евро включват ли квартирата?

Информация имам за 2 приятелски деца в Холандия - 500 -600 евро джобни, отделно квартирата, трябва да попитам колко плащат за нея. Вероятно има и деца с много по-голям бюджет, това според мен е минимумът.

# 732
  • София
Преди 2 месеца поисках от МОН ДЗИ математика ООП , които ги няма на сайта им. Веднага ми върнаха вх. номер. Оттогава ни вест, ни кост. Някаква идея къде да търся, освен да ги подсещам като малките деца?
Ако някой има желание да му изпратя ДЗИ-ООП, нека ми пише на лично съобщение и напише  имейла си.

# 733
  • София
Включват квартирата.

# 734
  • София
Zazu, Мюнхен е страшно скъп град, квартирата там е най-голямото перо, вероятно плащат за 1 стая от споделен апартамент и въпреки всичко ми се струва малка тази сума точно за този град. Но пък възможности винаги има. Като добавим и транспорта в Мюнхен, храна…малка ми се вижда тази сума определено.

Гадамер, благодаря ти за прекрасния отговор! Личи си, че си видяла огромната разлика с България!
Специално ние сме адски много европейски ориентирани, но няма как да кажа на черното бяло просто.

Общи условия

Активация на акаунт