“Дяволското гърло 2“ - “Есента на демона“ - нов сезон по НОВА ТВ - Тема №8 - финал, и след финала.

• 34 689
  • 731
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Ей, това да си нямаш работа със "скучаещи домакини" - задават прекалено добри въпроси, правят задълбочени анализи, а между памперсите и боба навързват нишки и възможни сценарии. Вашите мъже, уважаеми "скучаещи", трябва много да внимават какви ги вършат и какви версии ви дават Stuck Out Tongue Winking Eye
Извън майтапа (че то прострелян Демон с лебедка на гръб в ГТ си е баш майтап), много харесах вашите интерпретации. Александър Арсов, иманяр, брат му - умен, с познания по история и древни…неща. С Десподов (предполагам, първоначално само с него) като най-надежден, пък и с познат дядо (към онова време - чичо) в Родопите, врътват нелегален бизнес с антики. Пламен и Десподов влюбени в една и съща жена, но тя предпочита единия от тях. Десподов разширява кръга, замесва цялата групичка, натрупват бързи пари и власт. Вероятно завзема идеята, окупира бизнеса. Тук ми изпъква Тороманов, като най-хм…почтен от тях - не е инвестирал/изпрал парите, а ги е зазидал. Възползвал се от властта, ама единствен прояви съвест.
Скрит текст:
Всъщност, първоначално Мариан Вълев ме дразнеше безобразно, фъфлеше и ми трябваха субтитри, беше пренесъл антуража си на Куката директно в тоя сериал, но неговият герой претърпя драматично развитие. Разбра какво става, защити жена си. Беше готов за борба (жилетката), но накрая облече бялата риза и зачака някой да дойде - или полицаите или убиецът, който превари. Преобрази се. Добра игра на Вълев, издигна ми се в очите.
До тук, добре. После, обаче, нещо се обърква...засега не знаем какво, а може и да не разберем, но се разиграва сценарият "всички срещу Пламен". Нататък е ясно. Филотея е бременна, но Пламен отива в затвора. Тя първоначално явно вярва на официалната версия и се жени за Десподов, за да защити детето, но после разбира истината, заплашва го и полита от скалата, оставяйки писмо – това, което преписа Ирина. (между другото, тазовите кости в гроба бяха на две половини май, Дора нещо ги съединяваше и обясняваше, че са женски). Братя Арсови и историята с пожара и гробовете – и тук сте го навързали, както и мъжа на Мия (акцията по арестуване на Пламен/разбиване на канала). Няма да се учудя и да са замесени в изтичането на информация във фаталната за него акция, ама ще е малко фантасмагория.
Иначе, аз съм в отбора „Пламен Арсов е жив“. Вероятно живее в манастира, при игумена, който е по-скоро баща на Филотея (иначе от къде е това библейско име) и дядо на Фичето (как е пълното име на Фичето? Да не е някой Филотей, въпреки, че не е на възраст за „студентско бебе“?). Също поддържа и онази „наследствена къща“ на Фичето, защото не виждам как Фичето коси двора, ремонтира покрива и вика майстори за фасадата на перфектно поддържаната „наследствена къща“. Не е ясно и Фичето как се придвижва – едва ли шофира.
Също така съм и в отбора „демонът не действа сам“. Вика Миа и Филип, защото цялата Великотърновска полиция/прокуратура/съд са на студентската ОПГ. Той замисля наказанията и ги изпълнява, но има въвлечени помощници, които може и да не знаят как точно ще „възтържествува справедливостта“. Ирина шпионира Десподов заради майка си, Фичето е връзката с библиотеката и музея, но трябва полицай. Не някой, който си е купил униформа, а истински, с достъп до цялото инфо. За мое съжаление Илчев е най-подходящ. А Кърджиев е просто разказвач, който също е потърпевш от ОПГ-то и не би се намесил, дори и да се досети какво става. (много се надявам да не е ходил в Корея за пластики!)
Сега ми хрумва, че може Ирина да е отвлечена, за да може дядо ѝ да се сбогува с нея – старият игумен да е бил над упоената Ирина, ама пък много болен и брадат беше в леглото…та по-скоро няма съвпадение…

Въпроси, въпроси, няма да има време за всички отговори. Тези братя трябваше отдавна да се ни познати, с по-оскъдна информация, ама да не се появяват от нищото в 11 епизод.
А неточности като това с имената или картинки от нета са напълно недопустими за претенцията, която има сериалът! 
Скрит текст:
Мен и друго ме дразни. Най-мразя в сериал/роман авторът да „забрави“ някой герой. Ми ползвал си го в няколко сцени, кажи там 2 приказки да завършиш образа. Хората се чудят какво стана с него. Като онзи, воайора, Тишо ли беше или всеобщият любимец, който арестуваха и давеха в ареста. Аз още се чудя върнаха ли онази обувка на човека в магазина – ми то това му е бизнеса, а те я свиха най-безобразно, без протокол за изземване дори. Егати полицията.
Сцени като "Филип бута кошче за боклук" пък са абсолютно необясними! Навеждат на идеята, че в това кошче има нещо важно, но после се оказва, че са пълнеж, да може Миа да му покрещи малко в колата
Не ми харесва и как са съсипали образите на Миа и Филип. Дойдоха наистина смазани и "извън играта", но се надявах да се вземат в ръце и старите инстинкти и опит да се събудят, пък то...на финала сме и младите ще разкрият случая докато Мия плаши Великотърновските гарги, а Филип се налива с поглед, зареян в небитието, облечен в суичера от еп.1.
Музиката на последния епизод за мен беше тотал-щета.

lady Koup, право в целта!

# 331
  • Бургас

Ето и от къде точно е свалена файлът с аутопсията на Филотея. Можеше да се постараят да го направят. Реалистично. Ма що ? Като има готови картинки в нета.
Ами, за мен това е нелепо и разочароващо.

Да продължа с моите находки от ФБ групата - някой там твърдеше, че още в първите епизоди сме видели бялата баничарка и шофьора й (тази, за която говорят в трейлъра на последния епизод). Някой спомня ли си такава подробност!?

# 332
Фичето и Демона(Калоян) братя, игумена техен дядо. Отмъщават за потуленото убийство на майка си? 🤔 Но още ме чопли споменатата кръвна група на Елдърова…

в еп. 1 казаха, че Елдърова е раждала или е имала бременност. Но пък, тогава означава, че Демонът убива майка си... Съвсем се обърквам вече в гадаене Simple Smile Simple Smile Simple Smile То е ясно, че са навързани като св. ч*рва и умишлено сценаристите ни държат в напрежение до края.

Наистина се моля последата серия да не ме разочарова. Отделно, че за да предприемеш такова планиране за такива жестоки убийства , трябва да стои нещо изключително сериозно и драматично, за да го оправдаеш. Да превъртиш чак дотакава степен от любов и ограбване на личния живот и скалъпените обвинения , че да убиваш толкова садистично.....Нещо ми липсва в цялостната характеристика на убиеца, а това ще стане като разберем кой е Демонът. Апропо , примерно мотивът на Асен в първия сезон бе оправдан напълно.
В касетите в Десподов се съдържа и истината . Самоцитирам се от предишни теми, че е човек, който постоянно саботира разкриването на престъпленията и е две крачки по-напред от Мия и Филип, защото е вътрешен човек. Или е много добър с техниката (имаше нещо за изчезнал дрон!) и ги подслушва и следи.

# 333
  • Другата България
Скрит текст:
Май не гледаме един и същи сериал. Повечето ви хипотези въобще не ми е ясно откъде се появяват. Нито това с антиките, нито това, че има повече от един убиец.
И аз така мисля.
Че явно НЕ гледаме с едни очи един и същи сериал.
В тази връзка, твоята хипотеза каква е? Кой според теб е Демона, защо убива точно тези хора?
Според мен Пламен не е жив и костите, които са при демона са именно неговите. Относто това кой е убиеца, подозирам Кмета. Думите му в последния епизод и факта, че Мия и Филип бяха отстранени, и той създаде специално звено, за да ги назначи. Явно държи точно те да разследват, а не търновската полиция. Моето предположение е, че за него те двамата не са корумпирани и това е ясно от разследването на убийствата в Родопите. В първия епизод стана ясно, че убиеца повика Мия и Филип в Търново. А мотива е вече ясен  - може би смъртта на Филотея и осъждането и взетия бизнес на Пламен. Какъв е бил въпросния бизнес не смятам, че е от значение. Групата на Елдърова, Смилев, Кънчарова, Кавалджиев, Тороманов и Десподов са съсипали живота на Пламен и ако съм права и убиеца е Кмета, остава само да разкрият каква е връзката му с Пламен Арсов.
Аз също след последния епизод писах, че за мен Пламен не е жив и костите в леговището на Демона са негови. Освен това до преди излъчването му /на последния епизод/ бях включила кмета в краткия си списък със заподозрени. Но предвид това, което някой писа /изказването на Милошев, че убиецът е пред очите ни от самото начало/ някак не мога да го “вържа“ в новопоявилата се нишка със семейство Арсови. Продължава да ме чопли за Дора, която беше основния ми заподозрян от 1ви епизод, както и предвид убеждението ми, че има намесена жена - ако не главен демон, то поне помощник. Но и нея не “връзвам“ с Арсови. Поне до момента. Но за нея съм по-склонна да повярвам, отколкото за кмета, освен ако не са в тандем.
Що се отнася до мотива - ето че и ти имаш ДВЕ хипотези - смъртта на Филотея /която се е случила преди осъждането на Арсов/, или взетия бизнес, или пък точно заради самото осъждане /тук явно и съпругът на Мия ще има нещо общо/...той мотивът е един - отмъщение, но явно са се натрупали причинно следствени връзки, не една и две.
Съжалявам, че всичко ще бъде разкрито в рамките на 45-50 минути. Заслужавахме повече. Но пък щом казвате, че Асен сте го “хванали“ още в самото начало - аз нямам никакъв спомен, а сега до последно има толкова версии, значи екипът си е свършил добре работата.

# 334
Аз пък се чудя, когато гледате чужди продукции така ли се вторачвате във всеки детайл или просто си гледате?
Зависи от продукцията. Тази дойде със заявка за топ криминален сюжет и изпълнение, от което очакваме най-малко да надгради нивото на сезон 1. Първият епизод се справи с това. Оттам ни зариват с противоречив визуални и сценарийни пушилки -  флашбек, ръце, силуети, котки, кости, съмнително поведение у всеки, какво ли не -  затова се вглеждаме в същите тези детайли. Търсейки ясно изградена логика, присъща за жанра, се чудим кое какъв му е смисълът, как се връзват помежду си.

Puncy, пита откъде ни хрумва за повече от 1 убиец, ами защото това са ни подали. Едно води към полицай, друго към лекар, трето към историк ама той е инвалид, иначе уж убиецът е млад атлетичен, левичар, а онзи в пещерата пее детски песнички... Е кажете ми кой е? Оттам 10 заподозрени, че накрая и версията 2-ма или повече, оттам 15 теории. Пишем твърде отдавна и има доста аргументирани мнения кое защо може да е. Та мнението ви ми е не на място. Ако гледам посредствен филм с ефекти няма да търся смисъла, този уж не е. Ако вас ви стигат пейзажи от Търново, за да похвалим филма, на мен не. Прекалено много неща изглеждат излишни, недостоверни или си противоречат. С нетърпение чакам доколко ще им придадат смисъл с финала.

Lady koup, мандаринка - писали сме едновременно, предали сте и моето мнение други думи

Последна редакция: нд, 12 май 2024, 12:28 от Miss_Kaprisse

# 335
Аз мисля, че проблемът на българските сериали е, че накрая като свършат парите - набързо претупат на две на три историята, защото бюджетът е изчерпан и за това замотаха набързо историята на Арсов, затова тези недомислици в сценария.
Това е криминален сеиал - нормално зрителят да се опита да разгадае убиеца иначе сериалът не си е сваршил работата. Аз ще дам оценка на сериала като свърши - да не ме разочроват последната серия.

# 336
  • Другата България
Повечето от вас/нас мислят, че убиецът е един - нали имаше и такава анкета.
То и аз до скоро така смятах. Blush Вече не съм сигурна.
Имаше и анкета в няколко теми кой Е, и кой НЕ Е убиеца. Кърджиев убедително беше посочен за Демон и главен заподозрян. Точно затова казвам, че ако НЕ Е той /а за мен не е той/, то екипът ще си е свършил добре работата.

С писмото на Ирина - Теодора имаше нещо не странно, а направо....
Още тогава го коментирахме, още тогава това писмо не се вписа не толкова заради факта, че упоено момиче не може да го напише /дори помня, че коментирахме мн.число, което Ирина беше използвала - някой спомена, че е казала “накараХА ме“/, а по-скоро заради съдържанието му. Продължавам да смятам, че отвличането на девойката си беше чиста исценировка, сега, четейки поста на мандаринка ми се вписа и писмото - то не е на Ирина, а на майката - Филотея, която може и да не е убита от Десподов, а да се е самоубила. И така вече съм съгласна с теорията, че умиращия монах е бащата на Филотея /примерно/. Че като баща на Арсови някак не ми идваше на място.
И ако тук се “върже“ едно минало /не помня чие/ предположение, че Фичето и Ирина са брат и сестра, или някаква родА, което тогава отхвърлих като абсурдно, то наистина ще си посипя главата с пепел и ще призная сценаристите и съфорумката, която го предположи.

# 337
Аз пък се чудя, когато гледате чужди продукции така ли се вторачвате във всеки детайл или просто си гледате?

О, да! При това с най-голямо удоволствие се вторачвам. Когато сериалът е хубав, това е логически пъзел, игра между зрителя и авторите на сериала. Аз си го обсъждам с хората, с които гледам. Но можеш да видиш дори тук, има теми за някои сериали, в които цял детективски отдел от зрители работи по разгадаване на случаите. И не само българските зрители.

Ако чужд сериал е на нивото на този Демон сега, просто нямаше да го гледам след средата на втора серия и вече нямаше да помня, че някъде го излъчват. Обаче много исках и все още очаквам този сериал да предложи поне нещо на ниво.

Дисекция на сериала е комплимент към авторите. Означава, че има големи очаквания към него, а те се базират на нещо (в случая - на чудесния първи сезон). Много ми се иска някога да имаме наистина добри български криминални сериали. И публиката го заслужаваме, и актьорите ни заслужават да играят в нещо повече от "Измислици-премислици".

# 338
Проблема на всички е, че си измислят прекалено различни версии от сюжета и действията в епизодите. Някои версии дори граничат с фантастика.  Точно затова се разочаровате. Естествено е, че сценаристите няма да искат убиеца да бъде разкрит по-рано. Както и има странични неща, които не е задължително да са свързани с убиеца, например Грудов.Затова и до последно има загадка. В първия сезон в предпоследния епизод се разкри връзката между жертвите и мотива. В този връзката беше ясна от по-рано, че са направили нещо в миналото. Дали е кмета или не, ще се разбере в четвъртък. Както и има ли връзка и каква, мъжа на Мия. Но това, че бизнеса е с антики, че Харитонов или Заимова е убиеца, че Пламен Арсов е мъжа на Мия със сменена самоличност и тн. са си пълни фантазии. За мен сценария и въобще работата на целия екип е на световно ниво и едва ли има по-добър БГ сериал. Всичко е изпипано до последния детайл!

# 339
Ще  направя паралел с “Алфа”, там убиецът беше директно показан в средата на сезона, но сериалът си върви и продължава да е интересен.
В “Есента на Демона” ни насочват към различни хора всеки епизод и когато отпишеш един заради дадена информация, накрая излиза, че във всеки образ има пропуск, който води до логиката, че той не е Демонът.
Затова още в предната анкета гласувах с това, че Демонът не е един. За мен логичното обяснение ще е ако действат няколко човека (двама или повече), като всеки допринася с най-добрите си умения. Така да се каже сформирана ОПГ за раздаване на възмездие.

# 340
  • Другата България
До миналия епизод версията, че кметът е Демона звучеше доста по -“фантасмагорично“ от тази за Заимова.
Че дори и Грудов.

# 341
  • España
Имаше и анкета в няколко теми кой Е, и кой НЕ Е убиеца. Кърджиев убедително беше посочен за Демон и главен заподозрян. Точно затова казвам, че ако НЕ Е той /а за мен не е той/, то екипът ще си е свършил добре работата.

Още тогава го коментирахме, още тогава това писмо не се вписа не толкова заради факта, че упоено момиче не може да го напише /дори помня, че коментирахме мн.число, което Ирина беше използвала - някой спомена, че е казала “накараХА ме“/, а по-скоро заради съдържанието му. Продължавам да смятам, че отвличането на девойката си беше чиста исценировка, сега, четейки поста на мандаринка ми се вписа и писмото - то не е на Ирина, а на майката - Филотея, която може и да не е убита от Десподов, а да се е самоубила. И така вече съм съгласна с теорията, че умиращия монах е бащата на Филотея /примерно/. Че като баща на Арсови някак не ми идваше на място.
И ако тук се “върже“ едно минало /не помня чие/ предположение, че Фичето и Ирина са брат и сестра, или някаква родА, което тогава отхвърлих като абсурдно, то наистина ще си посипя главата с пепел и ще призная сценаристите и съфорумката, която го предположи.
Merri_An , аз предположих , че умиращият игумен е старият Арсов още напред в темата ( за него се грижи Фичето , вероятно няма живи близки най-малкото …поне официално) . Както и , че Ирина беше отвлечена , за да може старият и дядо ( ако приемем , че е дете на Пламен ) да се сбогува с внучката си преди да напусне този свят . И че , не звук от количката на Кърджиев , а евентуално на стария игумен може да е чула , когато го е довел Демонът .
Ако беше бащата на Филотея , все пак официално Десподов и Ирина му се водят някакво семейство и би трябвало да го знаят и евентуално да го посещават понякога ….

Мисля също , че Ирина не е замесена , тя просто търси отговори !

# 342
Затова и до последно има загадка.

Тук няма "загадка". Щеше да е повече от прекрасно да има, но няма. Има хаос и несвързаност. Confused
Загадка е друго. Загадката е нещо, което ти дава материал да намериш отговор по пътя на собствената си логика, разполагайки с частична информация.
Този сериал е като новинарска емисия:
Убийство - факти, място, имена.
Следват репортаж за хоро от мегдана в село Долно Нанагорнище, информация за нивото на река Горен Ручей и спортът.
След два дни - отново фактологична информация за следващо убийство - име, място, метод.
После - отново хоро и спорт.
В последния епизод очаквам да ни разкажат "Заловен е извършителят на убийствата от последната седмица. Мотивът е бил личен. Има намесени живи и вече починали близки хора, както и иманярска нишка."
Толкоз.

Силно и осезаемо липсва всякаква емоционална логика, която да оправдае тези показни, кървави зверства, които видяхме. Очаквам в последния епизод в телеграфен стил, на масата в управлението, да разкажат на бързо историята "Той обича нея, тя обича друг, детето отива някъде, той се връща, ала-бала", с което ще трябва да се обясни всичко. И това никак няма да успее да потопи зрителите във историята, за да усетят, откъде идват тези емоции, довели до всичко това.

# 343
В Дяволското гърло не се разбра в последния момент за връзка между жертвите. Зрителят много по-рано хвана това. Но пак стигаме до това кой как гледа сериала. Още след убийството на психиятърката стана ясно , че всички са навързани , като свински черва.

# 344
  • Другата България
Скрит текст:
В Дяволското гърло не се разбра в последния момент за връзка между жертвите. Зрителят много по-рано хвана това.
Но пак стигаме до това кой как гледа сериала.
Скрит текст:
Още след убийството на психиятърката стана ясно , че всички са навързани , като свински черва.
Точно това е “ключето“. Не на бараката, а на поне за мен отговор на нереалните въпроси от време навреме - “Един и същи сериал ли гледаме?“.
Скрит текст:

Merri_An , аз предположих , че умиращият игумен е старият Арсов още напред в темата ( за него се грижи Фичето , вероятно няма живи близки най-малкото …поне официално) . Както и , че Ирина беше отвлечена , за да може старият и дядо ( ако приемем , че е дете на Пламен ) да се сбогува с внучката си преди да напусне този свят . И че , не звук от количката на Кърджиев , а евентуално на стария игумен може да е чула , когато го е довел Демонът .
Ако беше бащата на Филотея , все пак официално Десподов и Ирина му се водят някакво семейство и би трябвало да го знаят и евентуално да го посещават понякога ….

Мисля също , че Ирина не е замесена , тя просто търси отговори !
Това писмо за мен не беше от Ирина.
Не мога да го свържа с нищо друго, сега си дойде на мястото.
Но пък може и ти да си права, а може и този монах да е просто един болен възрастен човек, който няма нищо общо с историята. Blush

Общи условия

Активация на акаунт