Седмокласникът е на финална права, бели лястовици вече пък сънува мама - тема 11

• 42 071
  • 780
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
До дамите и със зрелостници!!! И на тях им трябват черни химикали. 🤣 И на наборите също.

# 76
  • София
За нашия татко съм писала, завършил 1ва немска, едно време, голям напън от майка му / професор в СУ/, влязъл с най - висок бал, пръв, майка му ревала като видяла разпечараните списъци по таблото. До днес се разказва за това на всяка семейна сбирка. Head Band Душата му е извадена обаче /генерално /  и не иска да чуе, че ще Напъваме  децата ни ни за немски, ни за друго. Отделно не знае кой клас са, това твърдо... Ония ден ми разправя дали да не "отскочим" за първо море след средата на юни, като 100 пъти говорихме, че преди нач на  юли няма как да се ходи където и да било... Дати не помни и ще пита още 100 пъти..... Такива... Joy ту малкото пита, 3ти клас е, ту таткото...

# 77
Супер, познали сме семейно, само годината не сме нацелили 😁 Отварям залагания за тезата...

+ кратка справка по минали години:
2023 - Какво внушават стиховете от „Опълченците на Шипка“: "Едно име ново, голямо, антично,
 като Термопили славно, безгранично"
2022 - Какво е внушението на думите на Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков: „Аз я видях, ще я видите и вие“
2021 – Какво внушават думите на разказвача от 2 глава на Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазините, кесиите, сърцата бяха затворени за тях“
2020 - Какво внушават стиховете от Ботевата творба „На прощаване в 1868 г.“: „като брата си ще станат – силно да любят и мразят…“
2019 - Какво внушават думите на Бай Ганьо: „Какво ще ù гледам на Виената, град като град…“
2018 - Какво е внушението на стиховете от Вазовата творба „Опълченците на Шипка“: (…) „Млади опълченци, венчайте България с лаврови венци! …“
2017 - Какво внушава стихът от „Опълченците на Шипка“: „България цяла сега нази гледа!“
2016 - Какво внушава финалът на „Немили-недраги“: „Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?..“
2015 - Какво внушават думите от творбата „Българският език“: „Език свещен…“

# 78
  • София
Да ви следя и да благодаря за темата. То само това ми остана. 50% от времето съм в командировки. Като се прибера аз - тръгва мъжът ми. Отпуснали сме му края и се молим и надяваме на малко късмет за чавето. Тя е изнервена и отегчена. Резултатите са ... плаващи.

# 79
Ох, хич не искам ни Яворов, ни Немили- недраги, и Художник не искам хахаха..По някой разказ да е, че са по- кратки и по нацелва моето дете  на кой са думите, то в Немили- недраги я се сети кой какво е казал, я не ..
Ама вие пък- как седмокласник с дванайсетокласник !!!! LaughingLaughing, никак не сте добри в планирането Sweat Smile
Моя приятелка беше с такава комбинация миналата година и все викаше -а ама как не се сетих навремето, че в една година ще е този зор Laughing

# 80
Следя ви отдавна.Много се забавлявам с някои коментари.И аз залагам на Алеко Константинов за теза тази година.Нашата учителка ,където ходи наборката на уроци по Бел им е казала,че има вероятност на тезата да се падне и произведение от пети или шести клас,А аз също бях разглеждала,че само от произведения от 7ми клас са се падали до сега.Успех на всички дечица.

# 81
Аз съм със седмокласник и с десетокласник, но големият съвсем лежерно го кара...не били важни тези матури
Благодаря за темата Flowers Rose
Не ми се вижда никак редно да дават цитати от произведения от пети и шести клас за писане на теза, защото те се учиха да пишат тези в седми, но...
Моето е недорасло за Неразделни и пише някакви клишета за любовта на тезите там, не му се получават хич добре. И аз мисля, че темите за борбите са им по-близки

# 82
Благодаря за темата.
И аз усещам умора. Вчера се прибрах в 21.30 и наборката спеше. Миналият ден в 20ч правеше тест (не учи по това време обикновено). Два пъти вече не отива на спорт след училище (досега 5 дни от 5 ходеше, по собствено желание). Не показва напрежение, но вече го усеща, мисля.
ММ не знае кога са датите, но знае, че има изпити. Всяка седмица пита за плана за почивните дни. Все има нещо, пробен изпит, уроци, състезания на малкото. Официално спряхме пътуванията до 21.6. На ММ не му е драма къде ще учи. Аз бях спокойна, после - нервна, сега - просто искам да мине. Избрах някакви училища с бал от 350 нагоре и се надявам, че достатъчно резерви съм включила. Точно около 400 бал не знам как да редя 32ро, 35то, 18то и 22ро (май на 22ро балът е по-висок последните години). Но да видим цифрите накрая и ще питам и тук. Чужди езици ще търсим. Май написах вече, но девойката последно каза, че ако не е френски във ФЕГ, можела да учи и немски или испански. И малко смени концепцията. Да видим дали ще има още промени до юли месец.

# 83
  • European Union
Аз съм със седмокласничка и четвъртокласник. На него всеки ден му обяснявам какъв важен изпит му предстои, той ме успокоява, че четвърти клас не се повтаря. Все щели да го вземат в пети клас.
Каката е пълната му противополжност. За НВОто в 4 клас се беше притеснила, а за сега не ми се мисли. На нея пък постоянно ѝ повтарям, че това е само един изпит и без училище няма да остане.
Как се случи да са на двата полюса, нямам обяснение.

# 84
  • София
Покрай опита да вдигнат изкуствено резултатите на НВО по математика с по-лесни задачи, дали няма да свалят и тежестта на БЕЛ?

# 85
Ето една история за избора на гимназия, излезна ми във феед-а
https://www.facebook.com/share/p/mrCtg8L5vM5RxSmW/

Пращам я за гледна точка само, не за да споря. Не споделям възгледите на авторката.

Май вече няма "елитни" гимназии както беше едно време с това впечатление оставам напоследък.

# 86
  • София
Amelin аз до ден днешен не знам какви са били резултатите на голямата в 10ти клас. Не го мисли големия, не му е важна тази матура.

Аз мисля, че съпругът ми вече научи кога са НВО-тата, но преди два месеца предложи да си купим билети за moto gp за 21-23 юни.
Най-сладкият случай беше когато голямата беше в 8 клас, в Испанската. Една вечер тя разказва някаква случка и споменава имена на други деца. И той попита:  "Това твои приятели от Френската ли са?"

Аз не знам, но дребната залага на "По жътва" - Полето празнуваше тъжен празник.

toplomliako, и на мен ми излезе. И не съм съгласна с авторката. По много причини. Едната е, че е много лесно да не се месия в избора, когато имаш съзряло, амбициозно и ориентирано дете, което знае точно какво иска. Повечето не са такива. И има елитни гимназии. Те са такива, заради учениците си. А учителите дават повече и се стараят повече, защото е много лесно да работиш с умни и амбициозни деца. И резултатите им са на лице.

# 87
Благодаря за темата и изобщо съм благодарна, че ви открих, преди да са дошли матурите. Ние сме в безкрайна въртележка от  уроци и пробни изпити. И синът, и ние се поизморихме. От курса по Бел им дават за седмицата нещо като пробна матура- тестова част и преразказ. Аз допълнително разпечатвам, че анализът на текст е с много грешки и тренираме. По математика по-малко се включвам - в училище решават достатъчно задачи.
За теза ще заложа "На прощаване в 1868", на пробния изпит в училище им дадоха Серафим- “хубаво си е то, моето палто”. Текстът за преразказ беше “ Урок” на Иван Вазов

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 10:43 от i_nenova

# 88
За София не мога да коментирам, но прочетох жалбата на едната майка за Русе как само максималните резултати можели да помогнат на дъщеря й да влезе в единствената за града паралелка "Природни науки". И това НЕ Е вярно. За града има три такива паралелки - в МГ, в което девойката не успяла дори и с много над средните за страната резултати, а за там й трябва бал около 400-420. Дори мисля, че на второ класиране точно в МГ балът за природните науки падна на около 384-385.
Втората паралелка е в СУ "Ботев" и минималният бал за там беше 277,5 миналата година с утрояване на НВО математика и в двете училища.
Третата паралелка е в СУ "Левски", удвояват НВО и минималният бал беше около 220-230, но тази паралелка е с японски и английски.
За едно дете, което много иска да стане лекар и да учи точно този профил има цели три възможности, като "Ботев" е така наречената Бастилия - училище с над 160 годишна традиция и доста сериозна подготовка. През далечната 1990, когато медицина се влизаше с тежки изпити, моя съученичка от "Ботев" беше трета в Медицинския в София с 5,85 на химията и 6,00 на биологията. Ходеше в единадесети клас на консултации при учител от "Ботев" и учеше УПК "Продавач-консултант" в Иконома.

# 89
По БЕЛ на пробните в училище има 70,05 - 28 точки на преразказа.
Много съм доволна Simple Smile Вдигнал е преразказа преди упражненията които правихме повече от 22 не е имал. А първата част и г-жата им е казала, че е най-трудната която е могла да измисли. Та масово са с по 70 точки.
Аз залагам на "Заточеници" и то за "Надеждата" в края на стихотворението ей така на мен да ми е гадно Simple Smile
Та 92 по Мат 70.5 по БЕЛ.
След изпита на 1ви юни ще натиснем повече по БЕЛ.

Общи условия

Активация на акаунт