Седмокласникът е на финална права, бели лястовици вече пък сънува мама - тема 11

• 42 074
  • 780
  •   1
Отговори
# 90
Елитността за мен е точно средата - учениците, учителите, донякъде и ръководството за продължаване на традиции или спазване на очакваното ниво. Но за някой това може да е too much.

Много от "елитните" сега не са елитни, понеже преподавателите се пенсионират и идват много мотивирани млади хора, но си тръгват или пък намират учител, който не е на предишното ниво и няма нищо общо с предишното преподаване и традиции, грубо казано. И докато нямаш директни впечатления не може да кажеш какво е.

Аз смятам, че едно дете ако е умно и амбицирано, ще успее и дори да не попадне в най-желаното училище. Важно е напасване със средата. Но това е много дълга тема и за всяко дете и родители е различно, кое е най-добро и с най-големи плюсове за бъдещето. Надявам се всеки да попадне там, където да се чувства добре и да напредва спрямо целите си.

Изказването ми, че няма елитни е след разговор с някои ученици сега. Едното момиче, с което говорих е много амбициозно и мотивирано и с постижения, тя ми каза, където и да отиде синът ти ще е разочарован... Всичко е индивидуално възприятие.

Зависи и от децата, най-вече, колко ангажирани да са родителите с материала за 7ми клас. В идеалния случай след 4ти клас децата трябва да са самостоятелни.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 11:11 от toplomliako

# 91
Ето една история за избора на гимназия, излезна ми във феед-а
https://www.facebook.com/share/p/mrCtg8L5vM5RxSmW/

Поредните размисли и страсти на някоя родителка, смятаща се за инфлуенсър...

И най-смешно и стана, като прочетох, че няма разлика между момчета и момичета. Ами, има! Още от детската ясла си проличават различията. Ако нямаше такива, щеше да е странно. И е факт, че повечето от момичетата на тази възраст са по-старателни и изпълнителни, а момчетата са бунтари, дори и да се учат добре.

ПС: Ако на Мартина ѝ беше стигнал бала за Испанската, дали щеше да учи в това училище, където се чувства добре или щяхме да четем едни други излияния...?

# 92
Хубава история, хареса ми. Съгласна съм с това, което казва авторката.
Също така съм съгласна, че "елитността" на гимназията идва от средата, но, повярвайте, и "елитните" гимназии не са подминати от посредствеността. Просто процентът на осъзнати деца с интереси е по-голям. Конкуренцията в целия й облик също.
В неелитните училища също учат свестни деца. Голямата ми дъщеря от лятото до януари поработи, все с нейни връстници. И с тримата си колеги стана близка, деца от обикновени училища, с които се запознах - свестни и възпитани деца с ясно оформени мечти и планове какво ще правят занапред.
В компанията също имаме няколко деца, които учат в неелитни училища. Прекрасни деца, които познавам от малки и продължават да са такива, с интересни хобита и различни интереси. Не се съмнявам в развитието им занапред.
Кумът ми, с когото бяхме колеги в университета, е завършил най-обикновено квартално училище. Започна да учи немски по време на университета, и го научи така, че след като защити докторантурата си, проподава на немски във Виена. Така че, спокойно. Всичко зависи И от детето.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 11:23 от мартеа

# 93
Залагам на Една българка.
Чакаме резултат от класното по БЕЛ. Омммм

# 94
  • София
Тази баба Илийца, чието истинско име не е Илийца де, ...дали няма да се падне наистина, Thinking ... все си мисля че ще е нещо по Вазов и аз ...  то не може все Опълченци или  На прощаване...  Grinning

# 95
Cabo, Илийца е щот била жена на Илия. Истнското й име е друго. Simple Smile

# 96
Аз като чуя за Илия не се сещам за Илийца, а за една пиянска песен Градил Илия килиииияяя Sob

# 97
За кандидатстващите в училища към МК - добавила съм на първа страница дати на подаване на документи и изпити, за тези, за които съм намерила информация.
За тези, пък които не са успели още да разберат кои са произведенията по литература - и тях ги има на първа страница Stuck Out Tongue Winking Eye

Аз няма да се включвам в залагането, на наборката май всички са ѝ нелюбими...

# 98
Soul free, напълно съм съгласна с теб. Не обичам обобщенията, но има разлика между половете. Виждам я при приятелски деца момичета, виждам я и у дъщеря ми, която, макар да няма 4, ги слага в малкия си джоб по старание, подреденост и ако щете организираност. Не са ми особено ученолюбиви момчетата, гледат все с най-малко усилие да се случват нещата и поради тази причина всеки ден ръчкам седмокласника нещо да прави

# 99
До деца си е, в класа на моето дете , а и в  останалите 7 класове в училището , 90% от отличниците са момчета . Много ученолюбив мъжки набор се случиха Smiley

# 100
За кандидатстващите в училища към МК - добавила съм на първа страница дати на подаване на документи и изпити, за тези, за които съм намерила информация.

Благодаря!

Еhinaceq, и на теб благодаря за напомнянето!

Кои ще треперим с рисуването? 4 четиричасови изпита допълнително, милите деца.
Да дам знак, ако не сте прочели, в темата Кандидатстване с рисуване беше спомената някаква нормативна възможност в паралелки с ИИ към МОН да се кандидатства с ползване на някой от изпитите към МК.

# 101
Нямам никакви предположения  за тезата, но се надявам да  не е върху произведения от 5 или 6 клас. Много е хубаво, че в някои училища са решили да ги оформят до края на май. За съжаление при дъщеря ми няма да е така. Юни ще правят изходни по всички разказвателни.
Извинявам се за глупавия въпрос, но кога и откъде става ясно колко е минималния бал за дадена паралелка? За Благоевград става въпрос.

# 102

Извинявам се за глупавия въпрос, но кога и откъде става ясно колко е минималния бал за дадена паралелка? За Благоевград става въпрос.

За минималния бал може да се ориентираш приблизително от миналогодишния прием. Има го на страницата на Дидева, има го и в Справочника.
Тазгодишният реален минимален бал става ясен след класиранията.

# 103
  • София
Успех и попътен вятър на абитуриентите! Стискам им палци на матурите!
И аз ще участвам в залаганията с "Една българка" с тайна надежда да се види, че е очаквана и да е друго Grinning. Девойката харесва "Неразделни".

# 104
Има ли шанс Опълченците повече да не се падат, имайки предвид колко често са се падали до сега???! Simple Smile

Супер, познали сме семейно, само годината не сме нацелили 😁 Отварям залагания за тезата...

+ кратка справка по минали години:
2023 - Какво внушават стиховете от „Опълченците на Шипка“: "Едно име ново, голямо, антично,
 като Термопили славно, безгранично"
2022 - Какво е внушението на думите на Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков: „Аз я видях, ще я видите и вие“
2021 – Какво внушават думите на разказвача от 2 глава на Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазините, кесиите, сърцата бяха затворени за тях“
2020 - Какво внушават стиховете от Ботевата творба „На прощаване в 1868 г.“: „като брата си ще станат – силно да любят и мразят…“
2019 - Какво внушават думите на Бай Ганьо: „Какво ще ù гледам на Виената, град като град…“
2018 - Какво е внушението на стиховете от Вазовата творба „Опълченците на Шипка“: (…) „Млади опълченци, венчайте България с лаврови венци! …“
2017 - Какво внушава стихът от „Опълченците на Шипка“: „България цяла сега нази гледа!“
2016 - Какво внушава финалът на „Немили-недраги“: „Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?..“
2015 - Какво внушават думите от творбата „Българският език“: „Език свещен…“

Общи условия

Активация на акаунт