Седмокласникът е на финална права, бели лястовици вече пък сънува мама - тема 11

• 42 152
  • 780
  •   1
Отговори
# 630
Когато бях аз в езикова, влезе изискване предмети да се преподават на език само ако учителят е завършил същата специалност, примерно история и англ филология и спряха преподаването от такива, които нямат филология. История учихме на английски и ни диктуваха и беше супер. Понеже учителката ни имаше двете специалности.

Имахме в осми или не помня втори срок на подготвен биология и география ама не по учебния план ами ои някакъв преведен учебник и хич не беше готино. Понеже това беше по Б уроци и не беше голям специалист в биологията.

Според мен е полезно да се учи даден предмет на езика, защото така много по-лесно ще боравиш с термини и нова материя. За усъвършенстване на езика. Сигурно би било полезно и за деца, които ще учат в университет на чуждия език. За другите според мен ползите ще са не съвсем ясни. На някой ще им е трудно, особено ако учителя е много взискателен по предмета си. При нас така беше с химията на немските. И ако ти преподава учител с не високо ниво на езика не мисля, че ще е много готино, както споделяте, че сега са само със изпит за ниво.

Ако после кандидатстваш с даден предмет на български или държиш матура не знам... Не мога да преценя как ще бъде.

Според мен е ценно ако имаш добър учител по даден предмет и той интересно ти преподава извън материала. Ако той не е особено добър по езика, може да го пропусне. Не съм виждала сега преведени учебници, ама предполагам не са съвсем като оригинални по езика. Учила съм паралелно в университета по чужди и има съществени разлики.

Според мен е добре да има поне по 1-2 предмета да има на даден език. Но зависи от нивото на учителите.

Това са моите размисли, след като прочетох как стоят така нещата.

Трябва пак да проверя къде по колко предната имаха ама май във 2АЕГ бяха най-много (пет и в осми и девети клас).

Native speaker е супер полезно да имат и дори е по-добре да се сменят всяка година според мен, за да свикнеш с различни произношения и акценти. Ние сме имали две години май. Понеже при нас бяха супер преподаватели по език. Но в други училища имаше някои преподаватели по език с трагично произношение и ако ти се падне такъв пет години. (Говоря за едно време в така наречените втора езикова или математическа пак с език)

Аз май имам доста идеалистични представи.

# 631
  • при моите любими
В момента във 2АЕГ учат на английски химия, биология и история. Имат и нейтив учител.

# 632
На отворени врати във 2аег казаха, че се учи и физика.

А в девети или десети клас и философия. Бяха по пет на английски всяка година. Писала съм кои в предишен пост. Не ги помня на изуст. Но бяха най-много на брой от тези, които съм проверявала.

# 633
  • София
По физика липсата на английски е последния проблем 😂. Може и да си мисли директорката, но реалността е друга.

# 634
По физика липсата на английски е последния проблем 😂. Може и да си мисли директорката, но реалността е друга.

Физиката ми беше един от най-нелюбимите предмети. Ако беше и на ЧЕ... Леле! От друга страна, може би тогава друг щеше да ни преподава и щеше да ми е приятно.

Последна редакция: пт, 24 май 2024, 20:08 от Tisisat

# 635
Не казвам, че е проблем или още повече deal breaker в избора на училище. Допълних какво какво обяви директорката на отворените врати.

# 636
  • при моите любими
Дойде май време да прегледам пощата. Искам да видя какво пробни матури има, да му дам да направи, че ги е изрвшил от последните години, а утре следобед е на пробна по БЕЛ. Благодаря.

# 637
Дъщеря ми е много объркана относно реденето на желания. Колебае се между ЕГ и МГ в Благоевград. Някой има ли мнение за двете училища? По-рано искаше ЕГ с испански, но я притеснява това, че ще трябва да учи разказвателните предмети на чужд език.
Ако едно дете е прието на второ желание например, а впоследствие реши, че иска паралелка , която е по-надолу,  какво се случва?

# 638
  • София
Няма как да се върне надолу в желанията. Вариантът е 3/4 класиране, ако има места във въпросната паралелка.

# 639
  • София
Дъщеря ми е много объркана относно реденето на желания. Колебае се между ЕГ и МГ в Благоевград. Някой има ли мнение за двете училища? По-рано искаше ЕГ с испански, но я притеснява това, че ще трябва да учи разказвателните предмети на чужд език.
Ако едно дете е прието на второ желание например, а впоследствие реши, че иска паралелка , която е по-надолу,  какво се случва?
Не може да се върне назад/надолу. Или се записва, където е прието, и на следващ етап (трето класиране), ако в исканата паралелка има  обявени свободни места,  си изтегля документите и пак  подава заявление. Или пък въобще не се записва на първо/второ класиране и участва на трето, но вече само за останалите свободни места.

# 640
Нивото в МГ падна, просто няма  математици в града за 5 паралелки. В момента ЕГ е по- елитната гимназия. На миналогодишния дзи те бяха на 21 място в страната, а мг доста по- назад. Надолу в желанията не може да слезете.

# 641
Нашият седмокласник е на тридневна екскурзия от училище до Варна. Много му се радвам, защото слабо е притеснен от това къде и как ще го приемат. Черпя и аз от оптимизма му и вярвам, че накрая ще е точно там, където пожелае Simple Smile Което не знаем още къде е.
Вчера сестра му беше абитуриентка. За съжаление той пропусна деня на бала, но ще празнуваме и другата седмица Simple Smile

# 642
Влизам за бърз въпрос и търся отговор. Детето е на навършени 14 г. задължително ли е да присъства задължително на записването.

# 643
По принцип да. Преди време момичетата бяха пуснали писмо на Кастрева до директорите на училищата с изрични указания по въпроса - ненавършилите 14 год. може и само родителите да ги запишат, но навършилите трябва да присъстват. Аз мисля да ни направи едно пълномощно, надявам се, че ще е възможно. Че ще е на лагер за записването след второ класиране, а навършва 14 през юни.

ПП: Намерих поста на Санака - https://bg-mam.ma/p/1645036/47854924

Последна редакция: сб, 25 май 2024, 18:00 от Lúthien

# 644
Здравейте,  втурвам се със следния въпрос. Къде едно момче може да придобие професионална квалификация за ВИК или електротехник? В коя професионална гимназия предлагат подобни специалности? Замислих се , че един ден няма да има кой да ни поправи ел. инсталацията или водопровода.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт