Какво пробуди вярата ви в Бог?

• 8 350
  • 128
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Духовна празнота не се запълва с физически труд. И това че я изпитва по никакъв начин не означава, че не върши нищо.
Да признаеш мързела си като грях съвсем не означава, че си по-мързелив от другите около теб, а че си осмислил и осъзнал, че си по-мързелив отколкото трябва да си. И е много по-душеспасително от използваното от някои културтрегери: "Най-големият ми недостатък е че съм прекалено работлив / доверчив / добър с хората" Joy Мързелът в аспекта на вярата се разглежда като мързел да се молиш и да напредваш духовно. Да, понякога може да се съчетае с физически труд, а понякога - не. Зависи какво е полезно за тази душа. Защото понякога с много копане се оскотява.

# 106
Оле, оле ... !  Simple Smile Simple Smile Simple Smile Какви големи измишльотини .  Нещо като казване на нищо.

# 107
  • София
Е сигурно е така. Може и да си права, ама хората в екзестенциални кризи не се оправят като им кажеш: О, я се стЕгни!
Нямам идея авторката какво и е, ама има 10 мнения на кръст и в тях не се споменават нито прашки, нито минижупи. Аз ли съм изпуснала нещо?

# 108
Тя не пише че е
в екзестенциални кризи
или че се опитва да се справя. Тя пише , че се чуди какво да прави по цял ден , защото си няма никакво смислено занимание. И доколкото разбрах така си съществува и си е съществувала и не е въпрос на криза . Също така никъде не написа че не и харесва. Доколкото разбрах само се чуди къде да си дене времето . На попа щерката възосигурена. Или аз нещо не съм доразбрала ?

# 109
  • София
Ясно е че ние с теб разбираме нещата различно. И не отричам твоя подход в някои случаи. Но за други е просто брутален и неуместен. Затова и не целя да убедя теб. Целя да дам кураж на нея, защото съм имала подобни духовни лутания и последното от което имах нужда е да се занимавам с битовизми. И понеже сме в тема свързана с вярата и Бог, предположих че трудотерапията не е точно това, което се търси в случая.
Само аз ли си въобразявам, че има изтънчена самоирония в поста на Ванила? За което ми е много симпатична, но няма как заради това да не обере подбмятания, че е "възосигурена попска щерка".

# 110
Gorg0nzola аз изобщо не разбирам за какво му изписваш вече трету пост терапия на човек, който не търси никаква терапия. Тя описва човек без цел и без грижи и без нужди , освен нуждата да си дене някъде свободното време , но по-интересно, и освен целта да намери нещо различно и интересно за времеубиване от досега практикуваното .
Аз ако си прекарвам така дните сигурно ще съм под някой мост с паничката пред мен и без достъп до интернет. Свръхосигореността може да е причина за липсата на цел и ненамирането на смисъл. В каквото и да е .
Много интересно обаче е , че подобен човек  не би могъл да няма идея, че основно страданието на другите и крайни нужди и отчаяние водят хората към службата на баща му и осигуряват начина на  живот който описва ... и на такъв човек дори не му хрумва да се заеме с благотворителност . Поне малко . А се чуди с какви врачки да замени соц. мрежи! С единствена цел самозадоволяване .
А също и мнението и много ми прилича на пързалка, метна го и веднага се изпари.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 07:42 от bella-ciao

# 111
Бела, ситуацията може да не е такава, каквато я описваш в последния си пост. Жената написа, че е омъжена, така че едва ли вече я издържа баща й свещеник. Мисля, че е възможно именно в брака й да се корени проблемът. Може да се е омъжила скоро и все още да се чувства несигурна в новото си амплоа на съпруга, особено ако не познава добре мъжа си и не са живели заедно преди това. Може да не успява да забременее и да се притеснява, че бракът й ще се разпадне. Много неща може да са... Така че не прави прибързани заключения.

Ванилия, ако отношенията със съпруга ти са добри, ако нямате материални затруднения и не ти се налага да работиш - прекрасно. Можете да ходите на екскурзии, на почивки, можеш да се запишеш на някакъв курс... Ако все още нямате деца, отделяйте си време за вас двамата със съпруга ти - излизайте, правете неща, които са ви приятни. Чети, можеш да изработваш някакви неща. Ако в храма, в който служи твоят баща, се провеждат някакви дейности освен богослужения и треби - можеш да се включваш и да помагаш.

Възможности има. Животът е пред теб. Изживей го смислено и пълноценно.

Врачките не помагат. Ето, в случая с благополучно намерения Сашко от Перник - баща му се беше обърнал към врачки, всяка от тях казвала различни неща и нито една от тях не помогна за намирането му. Какво помогна? Усилията на хората, които се организираха и търсеха... Това даде резултат. Извод: викай неволята и си оправяй колата, тоест живота. Това е.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 16:50 от Radilena

# 112
Бела, ситуацията може да не е такава, каквато я описваш в последния си пост. Жената написа, че е омъжена, така че едва ли вече я издържа баща й свещеник. Мисля, че е възможно именно в брака й да се корени проблемът. Може да се е омъжила скоро и все още да се чувства несигурна в новото си амплоа на съпруга, особено ако не познава добре мъжа си и не са живели заедно преди това. Може да не успява да забременее и да се притеснява, че бракът й ще се разпадне. Много неща може да са... Така че не прави прибързани заключения.

Ванилия, ако отношенията със съпруга ти са добри, ако нямате материални затруднения и не ти се налага да работиш - прекрасно. Можете да ходите на екскурзии, на почивки, можеш да се запишеш на някакъв курс... Ако все още нямате деца, отделяйте си време за вас двамата със съпруга ти - излизайте, правете неща, които са ви приятни. Чети, можеш да изработваш някакви неща. Ако в храма, в който служи твоят баща, се провеждат някакви дейности освен богослужения и треби - можеш да се включваш и да помагаш.

Възможности има. Животът е пред теб. Изживей го смислено и пълноценно.

Врачките не помагат. Ето, в случая с благополучно намерения Сашко от Перник - баща му се беше обърнал към врачки, всяка от тях казвала различни неща и нито една от тях не помогна за намирането му. Какво помогна? Усилията на хората, които се организираха и търсеха... Това даде резултат. Извод: викай неволята и си оправяй колата, тоест живота. Това е.

Преди 3 години бях бременна, но го загубих в началото на втория месец Sad

# 113
Съжалявам! Дано ви се получи! Не губи надежда! Това, че не си успяла да износиш веднъж, не означава, че няма да се случи в бъдеще. Ако е необходимо - изследвай се, направи каквото е нужно, за да предотвратиш подобен инцидент; пази се повече, ако забременееш.

Желая ти здраве и успех!

# 114
За мен най-голямото доказателство, че някакъв Бог или сила съществуват, това е науката. Колкото повече човечеството навлиза в дебрите на познанието за света около нас, толкова повече разбираме с каква  прецизност са създадени вселената, живота и всичко около нас и в каква хармония съществува. Затова и винаги съм се удивлявал на опитите на Църквата в исторически план да отрече науката и обратното.

# 115
За мен най-голямото доказателство, че някакъв Бог или сила съществуват, това е науката. Колкото повече човечеството навлиза в дебрите на познанието за света около нас, толкова повече разбираме с каква  прецизност са създадени вселената, живота и всичко около нас и в каква хармония съществува. Затова и винаги съм се удивлявал на опитите на Църквата в исторически план да отрече науката и обратното.
Църквата не знам, но вярата не отрича науката. Напротив - трябва, и дори е задължително да вървят ръка за ръка.
В "Братя Карамазови" има един чудесен пасаж, в който се казва, че когато един учен няма вяра, страх от Бога и следователно морал, той може да се превърне в чудовище. Защото науката може да бъде много полезна, но и пагубна за човека, нали така. Това е една абсолютна истина, според мен.
Да, сега някой ще каже, той може да е морален и без да е вярващ....мммм, не е много сигурно как ще си интерпретира морала сам за себе си. Разтеглива работа. Докато ако има истинска вяра, няма как да лъже себе си.

# 116
Религията е вяра. Науката – съмнение. Двете не могат заедно да "мелят брашно"...

# 117
... Докато ако има истинска вяра, няма как да лъже себе си.
Значи ще лъже останалите.

# 118

Значи ще лъже останалите.
По каква логика? Не разбирам мисълта ви.

Религията е вяра. Науката – съмнение. Двете не могат заедно да "мелят брашно"...
Разбира се, че в науката ученият трябва винаги да се съмнява. Иначе не е учен.
Вярата в едното няма общо със съмнението в другото.

# 119
Не е съвсем така. Съвестта липсва при науката. До сега всичко създадено от човека по един или друг начин е използвано срещу човека , вкл. за убийства. Пускам един цитат от една статия в Zeit.de по повод участието на папата на г7 в Италия и го слагам в скрит текст за да не го превеждам. Всеки може да си го преведе.
Скрит текст:
Als erster Papst in der Geschichte hat Franziskus im apulischen Borgo Egnazia zu den Teilnehmern des G7-Gipfels gesprochen. Franziskus war eingeladen worden, um über das Thema der künstlichen Intelligenz zu sprechen. In seiner Rede mit dem Titel Ein faszinierendes und unheimliches Instrument warnte er davor, dass die KI eine "Kultur des Wegwerfens" begünstigen könne. Die KI begeistere wegen ihrer Möglichkeiten, aber flöße "wegen der Konsequenzen, die sie vorausahnen lässt", Angst ein. Eindringlich warnte der Papst vor dem militärischen Nutzen der KI: "Keine Maschine darf jemals die Wahl treffen können, einem Menschen das Leben zu nehmen."

Gleichzeitig betonte der Papst die Bedeutung der Entwicklung der KI. Das Aufkommen der künstlichen Intelligenz stelle eine wahrhaft "kognitiv-industrielle Revolution" dar und trage "zur Schaffung eines neuen Gesellschaftssystems bei". Der Papst mahnte, dass die in Rom entwickelte "Algor-Ethik"eingesetzt werden solle. Diese berücksichtige die "ethische Moderation von Algorithmen und Programmen der künstlichen Intelligenz". Der Papst empfahl zum Schluss, dass es auf die Politik ankäme, die Bedingungen für eine positive Nutzung der KI zu schaffen.

Общи условия

Активация на акаунт