Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 952
  • 773
  •   1
Отговори
# 135
То не е само търсенето, има и супер ограничено предлагане. Ние едва си намерихме майстори, т.е. имам предвид такива, които не пият бира на обекта и го правят сравнително качествено, иначе от другите бол.

# 136
Тинейджърските заяждания, не са убедителни. Добре си го написах от 10г и ако вземеш,че се разровиш в архива на сайта,ще го и прочетеш.
Защо да са заяждания? От самата твоя графика също ясно се вижда кога има балон и кога няма. Преди 15 години имаше, а преди 10 години нямаше - тогава беше евтино. Който си е опичал акъла, да е купувал тогава. Ако му е скъпо сега, да чака пак да стане евтино.

# 137
Ние купихме 2015, към 2017 започна да се говори, че цените са прекалено високи и няма накъде да се качват, че ще започнат да падат, оттогава имаме приятелско семейство, което чака да паднат, но аз лично тогава не чувах за балон. Докато "балон" сега е всяка втора дума, когато се говори за НИ.

# 138
Някой от участниците в тази тема гледа ли въобще новините по БТВ. Снощи съвсем ясно казаха, че ще се затягат мерките по отпускане на ипотечни кредити. Не виждам никой днес в темата да се е развълнувал по въпроса, а трябва. Познайте какво ще стане: според мен циркът с имотите ще се обърне. Скоро ще вдигнат лихвите, ще се иска по-голямо самоучастие и т.н. Просто разбира се, хората още в първите месеци няма да го отчетат, т.к. още ще бъдат в еуфория, но след 1 година ще започне масово да намаляват цените на имотите, всеки ще иска да се отърве от кредита си възможно най-бързо и ще намалява цената. Поствам тук, за да мога след 1 година да се появя пак и да се самоцитирам Simple Smile  Поствам рядко, но само когато имам какво да кажа. За хората, които са в този форум, чудейки се дали да купуват ще кажа- изчакайте. За тези, които имат нещо да продават ще кажа- продавайте сега.

# 139
Гледаме, обсъждахме го това в темата за ипотечните кредити. Очакваше се, аз преди съм коментирала, че е хубаво да има затягане. И макар че купуваме съм на същото мнение. Би било добре хора с по-ниски доходи и недостатъчно самоучастие да не купуват имот на всяка цена, но за съжаление точно след новините снощи с приятелят ми коментирахме "мерките" и ми изглеждат недостатъчни, за да се промени това.
Вноската по кредит се обсъжда да е 50% от дохода, което за мен пак е много. Всички препоръчват да е около 30%.
Финансирането от банките от 85% ще стане 80% - 5% разлика, ама то и сега някои дават макс 80%.
И не виждам някъде да се изключва изобщо възможността да се тегли потребителски кредит за това самоучастие.
Общо взето изглежда, че който иска да вземе кредит, пак ще намери начин.
Мен това изобщо не ме разколебава. Да се "чака" да паднат цените, за да си купиш основно жилище, не ми се вижда умно. Те и 2020 така някои "чакаха", че заради КОВИД щял да се срине пазара, ми останаха си с чакането.
Да чакам една година да "паднат" цените не ме вълнува особено, докато през това време трябва да плащаме по 1000 лв на месец за наем. Освен ако някой с кристална топка не ми гарантира на 100%, че ще паднат цените с минимум 15%. Ама да заложи нещо, че да ми гарантира, че ще бъда обезщетена от съответното лице, ако предсказанието му не се сбъдне. Щото такива уверени предсказания имаше доста последните години, а видяхме резултата.

# 140
Е, ние вчера вече я обсъдихме темата Grinning Нищо повече от това, което и в момента се изисква, ще има повече наблюдение, но аз не виждам конкретни мерки за затягане. По последни препоръки съотношението дълг/доход беше 45%, но банките спокойно си отпускаха над 50 според профила на клиента. Сега с новите е 40 и това е "затягането".

# 141
Обсъдиха се мерките. Те са препоръки. И без да знаеш портфейлите и критериите на банките не можеш да правиш изводи, че това ще срине имотния пазар.

Първо - това вероятно ще ограничи хората, които тепърва ще теглят ипотечен кредит. Но е за добро ограничаването, ще се изисква повече самоучастие и по-малка част от дохода да отива за кредит. Това намалява вероятността от проблеми в бъдеще.

За лихвите - вече се вдигат по някои кредити, но седим и чакаме вече колко време, рязко вдигане е рядкост. Едва ли можем да предскажем дали ЕЦБ ще ги запази на това ниво или ще ги намали след няколко месеца.

И как "всеки ще се отърве от кредита"? Има два начина - да го изплати предсрочно или да избяга и да се скрие някъде. За предсрочно погасяване трябват пари. Ако ще тръгваш да продаваш, понеже не можеш да го плащаш, къде ще живееш? Нали все някъде трябва да живеят тия хора. Значи вместо да търсиш нова работа, квалификация, да гледаш как да изкараш повече пари, ще бързаш да продаваш в паника и ще намаляваш цената? И после?

# 142
Длъжник няма къде да се скрие от кредитиралата го банката...

# 143
За предсрочно погасяване трябват пари. Ако ще тръгваш да продаваш, понеже не можеш да го плащаш, къде ще живееш? Нали все някъде трябва да живеят тия хора. Значи вместо да търсиш нова работа, квалификация, да гледаш как да изкараш повече пари, ще бързаш да продаваш в паника и ще намаляваш цената? И после?
И после предсказанието на човека се сбъдва и пазарът се срива. Trollface
Той се самоцитира и ни набива канчетата.

# 144
Като гледам историята на публикациите човекът всяка година е писал как следващата година цените ще падат, та все някога верно ще улучи. Може би не сега, но статистически е неизбежно, само да е достатъчно упорит и да не пропусне някоя година да обещае.

# 145
  • Бургас
На нас ни вдигнаха лихвата по ипотечните кредити. Месечната вноска скочи с 5 лв. на единия и 10 лв. на другия.
Голям проблем!

# 146
Като гледам историята на публикациите човекът всяка година е писал как следващата година цените ще падат, та все някога верно ще улучи. Може би не сега, но статистически е неизбежно, само да е достатъчно упорит и да не пропусне някоя година да обещае.
JoyJoyJoy

# 147
Да чакам една година да "паднат" цените не ме вълнува особено, докато през това време трябва да плащаме по 1000 лв на месец за наем.
Ами ти и да купиш пак ще плащаш. Ако теглиш 200к евро кредит при лихва 3%, лихвата на година ти е 200к*0.03=6000 евро, или 500 евро/месец, или 1000 лева. Главницата отделно - нея хайде няма да я броим за разход, защото отива за изплащане на актива ти. Но лихвата си е разход.
Сега ако кажеш - ааа, ама аз няма да тегля кредит 200, а само 150, защото ще дам 50 вноска - ОК, тогава няма да плащаш чак 1000 лева лихва на месец, но пък няма и да имаш спестените си 50к.
Кристална топка никой няма - не се знае със сигурност нито колко ще е бъдещата цена, нито бъдещият наем, нито бъдещата ти лихва за следващите 20-30 години, ако теглиш кредит.

# 148
Ох, много ясно, че като купя пак ще плащам. Имам чувството, че ви е приятно да повтаряте най-очевидните неща, само и само да изглежда, че давате някакви нови аргументи.
200к евро кредит няма да тегля, дори и да ми го отпускат. Кредитът ни ще е далеееч по-малък.
За частта със спестените 50к съм писала и преди, понеже тогавя някой, не помня дали не беше пак ти, изложи абсолютно същия аргумент - ние ще дадем 50к, ще имаме и още толкова спестени (и сега само да не каже някой "еееми тогава пък няма да имаш 100к спестени", че вече ще rampage-на!).
Никой не твърди, че лихвата ще седи на едно и също ниво през целия период, не знам защо е нужно през няколко поста да се изтъква. Затова си има определени мерки, които всеки трябва да вземе, за да се предпази от непредвидени ситуации, обсъждали сме ги и тях. Ние ги предприемаме - това, че някои хора не го правят си е тяхна работа и техен риск.
Да не би като давам 1000лв (към момента) наем на месец в продължение на 20-30г да е по-добро решение? Потъват ей така и накрая нямаш нищо. И после, ако доживея до пенсия, ще дойда у вас да живея, става ли?
Писала съм преди каква ни е ситуацията и какви са плюсовете за нас от това да имаме собствено жилище, желаете ли пак да повторим дискусията?

Последна редакция: ср, 22 май 2024, 16:36 от Mystiс

# 149
Как ще стане да намериш за "далееееч под 200к" жилище, което се отдава за 1000 лева, не съм сигурен, но щом можеш да намериш - ОК.
Мисля някъде там вървят цените, но ти щом търсиш сигурно си се ориентирала - успех!
Ако ли имаш предвид, че цената му ще си е 200к, но кредитът ти ще е по-малък, това е неправилен аргумент. И на мен не ми се повтаря каквото сме писали много пъти.

Общи условия

Активация на акаунт