Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 421
  • 773
  •   1
Отговори
# 255
Купуваш каквото можеш, където можеш, ако можеш. Ако не можеш, търсиш алтернативи. Свят широк, възможности много.

# 256
  • София, Bulgaria
Добре, да не спорим, но сериозно ли мислите, че тези хора са основен или голям фактор на пазара?

Не, не са...вече са много по-малко от преди.

# 257
В провинцията невъзможните за доказване доходи са голям фактор, да. Познати продаваха наскоро, един не беше дошъл без да пита дали не може половината сума да е на ръка.

# 258
Добре, да не спорим, но сериозно ли мислите, че тези хора са основен или голям фактор на пазара?
Основен - не, но голям - да.
Всички майстори, инфлуенсъри, бармани, сервитьори, други от туризма и т.н.
Децата гледат някакви топ инфлуенсъри, които постоянно се хвалят - кой какво си купил, къде ходил, къде живее и от тях разбрах, че масово са в някакви нови сгради и апартаменти. Естествено, вече са в София, в модерните квартали. Wink Те въобще плащат ли някакви данъци, съмнявам се.
Виждам как някои от хората успешно си намират ниша, за да изкарват пари, без да внасят нищо. (По разни ФБ групи за сладкарски изделия, торти и т.н., които ама никак не са евтини и реално нямат цех, а се правят в домашни условия). Въобще българинът е много изобретателен, като стане дума да изкарва пари с малко разходи и усилия.
Скоро исках проект на кухня, за която платих пари и нямах касова бележка, хората даже май и офис нямат. Wink

# 259
По-вероятно е да искат да спестят от данъци.

# 260
Те големи играчи пестят от данъци, нормално и обикновените хора да го правят.

# 261
Чак масово укриване на доходи в големите градове е по-скоро изключение, но частично определено доста хора и фирми крият. Влизате примерно в някоя група за бебешки неща и там десетки, стотици, които продават какво ли не, ясно, че повечето укриват доходи.

Но не вярвам чак толкова много хора с кокошкарски доходи да бутат пазара на имоти. То би трябвало да си изкарват като за един апартамент в брой, за да имат значение.

По-скоро изкривяване може да има от по-едри корупционери, пране на пари през строителство, фиктивни сделки.

# 262
Продажбата на лични вещи не подлежи на облагане и не е криене на доходи. Ако ще и много скъпа количка да продаваш примерно.

# 263
Аз съм работила ипотечно кредитиране в една от водещите банки в периода 2014-2017 г.  - в София. Нямате си ни най-малка представа колко МНОГО хора крият доходи - дали умишлено, дали не. Дори в една от ресторантските вериги осигуряваха всички свои служители на МРЗ, а получаваха далеч повече на ръка. И не говорим за бакшиш, който също получават не малък, а за договорена месечна заплата.

# 264
И без да съм работила ипотечно кредитиране съм доста наясно със ситуацията, въпреки ограничения ми житейски опит.
Среща се достатъчно често. На малкия и среден бизнес буквално им се налага да го правят, ако искат да оцелеят.
А и сме в България все пак.

# 265
Продажбата на лични вещи не подлежи на облагане и не е криене на доходи. Ако ще и много скъпа количка да продаваш примерно.

Има и "професионални" продавачи, дропшипъри (пускат заявки и вземат комисион) и други. Купуват стока от Англия, Китай и препродават. И като пусне някой в групата, че търси нещо и изсипват сергиите - чисто нови стоки с номера, модели и т.н. Засичал съм и тук че се пробват. Сега вече ги докладват и не става вече далаверата. Но това са кокошкарски печалби по групите, OLX и Базар или някой незнайна фейсбук страничка.

# 266
Има си не малко "крупни инвеститори", 1-3 души изкупуват блокове на зелено, после препродават малко по-малко. И се появяват обяви от типа, излезе току що един хубав апартамент, в хубава сграда, само той се предлага... бла, бла, бла...За трима се сещам в моето обкръжение, а то е малко, кой знае колко такива има. Ама ниски данъци и слаби регулации  до това водят. После масрафа го плащат хората на заплата с ипотеки.

# 267
Хората на заплата с ипотеките имат избор да купят или да не купят, да търсят друго, да не е на зелено и т.н.

Има много хора, които се издържат с продажба на вещи. Не лични, а директно си носят огромни количества и препродават тук. Търговци са, ама нелегални. И ми се струва, че стават все повече. Засичала съм да продават какво ли не - от бебешки и детски неща, през уреди за дома (основно носят от Германия) до домашни потреби и по-малки мебели. Или още по-масово - накупуват евтини китайски неща, тук им лепват някоя бродерийка, лого или каквото там позволява, и препродават "авторско". Мога да преброя поне 20 от групи, в които съм и аз, то си личи кой продава негови неща и кой е търговец.

В ресторантьорството и в хотелиерството все още масово се крият осигуровки и обороти. В селското стопанство също, ама те не са таргет за имоти в градовете.

# 268
Мисля, че и доста голяма част от фризьорките и маникюристките са така.

# 269
В ресторантьорството и в хотелиерството все още масово се крият осигуровки и обороти.
За да плащат доходи на черно, трябва да имат и приходи на черно - иначе няма откъде да вземат безотчени пари. Като излязат от касата трябва да има в счетоводството кредит, значи трябва да има и дебит - инак балансът не излиза.
А пък в ресторант или хотел да не ми дадат касова бележка не помня откога не е било... сигурно от поне 10 години.
Едно време имаше, да - сметката на хвърчащ лист от тефтер, плаща се кеш, този кеш отива в персонала.
Сега като се отчита приход, ако разходът не се отчита в касата трябва да остане съответната наличност и ако я няма, никой няма да им завери отчета на фирмата.
Сигурно има начин, не отричам - счетоводителите могат да правят всякакви фокуси. Но не е масово.
Масово е в сектора на услугите, например авторемонти, домашни ремонти и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт