Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 439
  • 773
  •   1
Отговори
# 240
Статистиката е хубаво нещо, стига да се разбира. Всеки да си каже с колко са му повишили заплатата, нали тук с примери боравим, не статистики.
Средна заплата била 1900, станала 2200 или 300лв отгоре, но бруто. Удобно се пропуска и увеличения осигурителен праг, който дърпа % нагоре понеже нето се запазва. Пропуска се удобно, че реалната и отчетената инфлация никога не съвпадат. По цял свят се прилага bidenomics - на теория икономически бум, на практика обедняване.
Иначе инфлацията вече е 2.4%.

# 241
  • София, Bulgaria
За каквото и да е, човек трябва да следи цифрите, данни, тенденции, закономерности и цялата макро картинка, но факт е, че взема решения според неговата си микро картинка.
За едно парти имах дилема дали си купя скъпи, официални обувки, които ще обуя един път или еднодневки, пак официални за 40 лв. Разума казва 40 лв. , емоциите другите... погледнах си баланса в сметката, нищо работа... и си купих скъпите... Емии... много яко ми беше на партито, чак не стъпвах по земята.
П.С. Това беше една алегория, малко поукрасена от мен. Но нещо подобно е и с големите неща в живота.

# 242
Да де, ама парите не винаги са абсолютен критерий. Пример отскоро - нужда от официални обувки с висок и тънък ток. Купувачката няма идея дали ще може да ходи на такова нещо и решава да влезе в някой от големите магазини от сорта на ССС или Дайхман и там на спокойствие да пробва и да походи, без да я накацат продавачи и консултанти. Намират се едни и по фасон и по ток баш каквито трябва. Пробват се - съвсем удобни, ходене без проблем, никакво кълчене на глезена, абе, супер. И това за 70 лева. После се пробват алтернативите за тройно повече пари - ми неудобни, не пасват... Познай кое беше купено?

# 243
Статистиката е хубаво нещо, стига да се разбира. Всеки да си каже с колко са му повишили заплатата, нали тук с примери боравим, не статистики.
Средна заплата била 1900, станала 2200 или 300лв отгоре, но бруто. Удобно се пропуска и увеличения осигурителен праг, който дърпа % нагоре понеже нето се запазва. Пропуска се удобно, че реалната и отчетената инфлация никога не съвпадат. По цял свят се прилага bidenomics - на теория икономически бум, на практика обедняване.
Иначе инфлацията вече е 2.4%.
Всичко това е така, но в България има много голям сив сектор, който изкривява нещата. И пране на пари.
Да, като се сметне увеличение на осигурителен праг, инфлация и т.н., увеличението на доходите не изглежда като нещо особено. Изобщо даже, защото далеч не на всички са им се повишили заплатите с 20-30%, че и с повече.
Съгласна съм, че логически няма как цените на имотите в България да растат с много, и то дългосрочно, като се вземат предвид данните, с които разполагаме. Но тези, с които не разполагаме? Те променят играта.
И на мен не ми харесва, въпреки че ще купувам, защото това все пак е беззаконие. Но не изглежда да се прави нещо по въпроса, така че ако си правим сметките само с данните, които имаме, би било наивно, защото пазарът далеч не се влияе само от тях.

# 244
Защо смесваме нещата? Тези в сивия сектор не ги засяга увеличението на заплатата. Увеличението е за хора със светли доходи, за които има статистика. Сива икономика я има, но тя е много концентрирана в малко ръце, които не ползват парите за покупка на имоти, а за други цели. Не е като едно време всеки втори в сивата икономика. Сега нещата са доста по-различни. А за дребните риби, които се осигуряват на МРЗ, едва ли те са значителен фактор на пазара на имоти, щом не могат осигуровките да си платят.

# 245
Сива икономика я има, но тя е много концентрирана в малко ръце, които не ползват парите за покупка на имоти, а за други цели.
Има се предвид хора които получават пари на ръка за да не декларират данъци, допълни си определението и се получава обяснение.

# 246
Тъкмо щях да допълня, но Eфибуш ме изпревари.
И доста от тези хора купуват именно имоти. Даже имам подобен скорошен случай около мен.
Техните доходи реално не ги знаем какви са изобщо.

# 247
  • София, Bulgaria
Да де, ама парите не винаги са абсолютен критерий. Пример отскоро - нужда от официални обувки с висок и тънък ток. Купувачката няма идея дали ще може да ходи на такова нещо и решава да влезе в някой от големите магазини от сорта на ССС или Дайхман и там на спокойствие да пробва и да походи, без да я накацат продавачи и консултанти. Намират се едни и по фасон и по ток баш каквито трябва. Пробват се - съвсем удобни, ходене без проблем, никакво кълчене на глезена, абе, супер. И това за 70 лева. После се пробват алтернативите за тройно повече пари - ми неудобни, не пасват... Познай кое беше купено?

Идеята беше друга, не дали панелна гарсониера или друг имот по-скъп, а въобще дали да си купя имот. А е ясно, че ще си купя този, който аз харесвам и ми е удобен. Т.е. решението икономически оправдано или не, за всеки има различно измерение. Дори мога, да призная, че може би сега не е най-добрият момент, ама...като си видя баланса и решавам, че не ме бърка. Пари се печелят, пари се губят. Може пък след 1-2 г. да ме яд, че не съм си купила, ако цените не само не паднат, а дори и се дигнат. Кой да каже, какво ще стане? И лихвите ги чакаме вече 3 г. да станат 7%, като не знам си къде, ама е на, не мърдат... И Пандемията трябваше да събори пазара, а то какво стана, не че не го събори, а го изстреля нагоре.
Имам пари, имам нужда от жилище, какво ме интересуват статистики, какво щяло да стане след 20г. , мин. работни заплати, как ще стане пуста София, застаряващо население и т.н. ще падат ли цените или не или ако падат кога?- не се знае и дали въобще ще се случи. Всеки си гради неговата си "кошарка" според неговите възможности. Ако не се изхвърля в пазаруването, няма да има проблеми.

П.С. Досега скъпи, качествени обувки не са ми били неудобни, направо са сътворени за крака ми. JoyJoyJoy

# 248
И аз имам такива познати, които се осигуряват на МРЗ, но реално взимат повече пари. Сами си направете сметката тези хора, какви кредити могат да вземат и какви са им целевите жилища. Със сигурност не са големи апартаменти в топ квартали на София. Та колко да влияят на пазара?

# 249
Те самите като не могат да вземат, някой около тях може. И тегли въпросния кредит.
Именно такъв беше и случаят, който споменах.
Пък и преди това са успели да понатрупат доста пари за "самоучастие", та и кредитът не винаги е нужно да е чак толкова голям.

# 250
Малко с това "имам пари" се преувеличава. За онези, които наистина ги имат, е ясно. Става въпрос за тези, които ще теглят от банката. Там не е точно така с като си погледнат баланса  Grinning.

# 251
Големи апартаменти в топ-квартали на София са малък % от всички имоти в България, хайде, да кажем имоти в градовете.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/etsb-gotova-da-ponizhava-lihvite

Европейската централна банка (ЕЦБ) даде сигнал, че е готова да намали основния лихвен процент от историческия му връх, на който се намира сега - 4%.

В интервю за Financial times главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн отхвърля притесненията, че ако Европа направи тази крачка преди Федералния резерв на САЩ, решението може да има обратен ефект и да доведе до обезценяване на еврото спрямо долара.

Все пак банката ще запази рестриктивната политика по отношение на лихвите и правилата за кредитиране до края на 2024 година, става ясно още от думите му.

# 252
Европейската централна банка (ЕЦБ) даде сигнал,
Българските лихви са доста далеч от европейските, каквото и да става из ЕС българския пазар ще си остане доста различен по съвсем други причини.

# 253
  • София, Bulgaria
И аз имам такива познати, които се осигуряват на МРЗ, но реално взимат повече пари. Сами си направете сметката тези хора, какви кредити могат да вземат и какви са им целевите жилища. Със сигурност не са големи апартаменти в топ квартали на София. Та колко да влияят на пазара?

Ще взема, каквото могат или ще си дигнат осигурителния праг.
Да не да са само топ имоти в топ квартали. Имоти се купуват навсякъде и от всякакъв таргет хора.

# 254
Добре, да не спорим, но сериозно ли мислите, че тези хора са основен или голям фактор на пазара?

Общи условия

Активация на акаунт