Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 935
  • 773
  •   1
Отговори
# 225
С бабички няма оправия. Аз съм била под наем две години през агенция, всичко минаваше през агенцията, наемодател не съм виждала. Когато купихме нашия апартамент им пуснахме предизвестие и ни върнаха депозита, нищо, че квартирата беше в чисто ново строителство, но цялата амортизирана - течове, мухъл, все неща, които не зависеха от нас като наематели.

# 226
Привет, ако има някой, който в момента търси, искам да попитам какви са горе-долу цените в Манастирски ливади Изток, в по-близката част до бул. Тодор Каблешков. Става въпрос за двустаен апартамент. Попадна ми двустаен апартамент в новострояща се сграда, на място, което много харесвам. 60 и няколко квадрата на цена от 170 000 eur. Не търся активно апартамент, обадих се, защото харесвам конкретното местоположение, но цената ме застреля. Исках да се информирам стандартна цена ли е за текущия пазар, понеже не търся активно и явно съм поизостанала с информацията. Погледнах в имот бг, но там не е най-достоверното място.

# 227
Повечето брокери/собственици си определят цената именно от имот.бг. Аз бих сравнявала там, предвид че и пазарните оценки се правят спрямо съществуващите обяви. Дали е стандартна цена за момента аз не мога да кажа, но не е необичайна.

# 228
А това е друго Simple Smile. Направи ми впечатление, че за всички квартири споменаваш жената, жената. Само хазяйКИ си имала Simple Smile.
Да, само хазяйки, като последните 3 пъти (включително сега) бяха пенсионерки.
Всички като че ли искат само пари от наем да им капят, без да влагат нищо от себе си.

BerryBoo, за да сравниш цените може да въведеш параметрите на споменатия от теб имот в имотните портали и да видиш какво се предлага и на какви цени, както и каква е средната цена на квадратен метър. Мен така ме съветва един оценител да правя, за да придобия представа за стойността на пазарната оценка.
Направих бърза справка сега за цените на зелено в МанЛи и ми изглежда доста пъстро положението - за незавършени апартаменти има цени от 1600Е кв/м, но има и такива за над 2300Е. Твоят вариант изглежда да е от вторите. На мен ми изглежда скъпо за двустаен апартамент в незавършена сграда. Даже доста скъпо, предвид и  квартала. Аз просто не го харесвам особено и за мен той беше от компромисните варианти.

# 229
Според мен максимума на такъв апартамент по текущите цени е 130 хил. евро. Но това е мое мнение, не че не са му много и те, де, просто спрямо други локации и степен на завършеност не бих му дала повече.

# 230
Aз, ако трябва да говоря за себе си, никога не бих дала 170 000 евро за незавършена двустайка в МанЛи.
Но всеки с приоритетите си.

# 231
Доста е за района. Квадрата излиза близо 3 хиляди Евро, а предполагам че квадратурата е заедно с общите части? Тоест жилищната площ е едно 10тина квадрата надолу?
 Сега ако се хванем за изречението "на място, което много харесвам" може и да си заслужава за вас, но принципно е много.

# 232
Е, то ако панелка в Люлин върви 2000ев./кв., нормално за НС в ново"богаташки" Wink квартал да е 3000ев./кв., според мен.

# 233
Как ще плащате чужди сметки? Да се оправят, не сте собственик, не сте ги направили вие.

AI навлиза постепенно, но още не е започнал чак толкова да заменя хората.

Манастирски ливади мнозина го смятат за престижен и хубав квартал. Някой път трябва да снимам гледката от офиса, да я пращам на всеки, който иска на зелено да купува там.

# 234
https://www.facebook.com/share/r/d9NrCPFPn9EuQbRN/
 Попадна ми това току що ( в контекста на запитването малко по-рано).
Рекламират че е на 5 минути от Тодор Каблешков. Не знам дали се доближава като локация до  харесваната от потребителката,която е намерила 60 квадрата за 170 хиляди Евро.
 Тук се предлагат 60 кв за 130 хиляди.

Последна редакция: чт, 23 май 2024, 19:59 от lola92

# 235
Привет, ако има някой, който в момента търси, искам да попитам какви са горе-долу цените в Манастирски ливади Изток, в по-близката част до бул. Тодор Каблешков. Става въпрос за двустаен апартамент. Попадна ми двустаен апартамент в новострояща се сграда, на място, което много харесвам. 60 и няколко квадрата на цена от 170 000 eur. Не търся активно апартамент, обадих се, защото харесвам конкретното местоположение, но цената ме застреля. Исках да се информирам стандартна цена ли е за текущия пазар, понеже не търся активно и явно съм поизостанала с информацията. Погледнах в имот бг, но там не е най-достоверното място.

Ние като търсихме двустайка точно в тоя район преди 4 месеца, цените бяха около 125-135 хил евро. Не ми се вярва да са скочили толкова много, че да ударят 170 хил евра, поне не и за 60 квадрата. Имаше един за 170 хил евро, но той беше много голям двустаен - чиста площ (без стените дори) на кухньохола към 35-40 квадрата и спалня около 20 квадрата, с баня 5-6 квадрата.
По принцип в тая част на Ман Ли почти няма предлагане, така че може и да има някакво увеличение в цените, особено с напредването на строежа на Филип Кутев.
Относно обявите в имот.бг - има си фалшиви, но като цяло реалните цени са си в общи линии такива каквито са в сайта.
Един съвет - влезте във фейсбук групата на Ман Ли-изток и следете какво се случва там - вече съм много щастлива, че не купихме в тоя район - масово се наводняват гаражи, при малко по-силен дъжд им спира тока, с пробивите към Каблешков/Филип Кутев има сериозен проблем и в момента правят протести, защото някои части няма да имат директен излаз към булеварда, а вчерашната буря е отнесла някакво мостче и е нанесла доста щети. Та, има си проблеми кварталът и 170 хил евро за двустайка там не си заслужава по мое мнение.

# 236
По Тодор Джебаров започва строежа на модерна канализация, което вероятно ще реши проблемите с водите. От доста години се говори и за проект, който да е голям път и да свързва от Каблешков до околовръстния, който да върви по границата на Кръстова вада. И с напредването на Каблешков, аз пък виждам голям прогрес в квартала. Автобусите са редовни. В кой квартал няма минуси, ако има как да споделите два-три квартала Simple Smile

# 237
Мерси за бързите отговори и полезни съвети. 😊
Честно казано не знаех, че има чести наводнения, ще се поинтересувам от темата. Иначе знам нагласите на много хора за Манастирски ливади, но за себе си харесвам тази конкретна част от него. Имам и по-любими квартали, но отлично осъзнавам, че ще трябва да работя около 3 живота, за да си купя нещо в тях. 😂😂😂

# 238
Между януари и март 2024 г. средната месечна работна заплата e 2198 лв. Увеличението спрямо края на 2023 г. е с 3.5%, а спрямо година по-рано - с 16.8%, съобщи Националният статистически институт

Пак да го сложа. Да стои за инфо
Интересна информация. Въпросът е дали се повишава покупателната способност. Не мисля, че има повишение или е незначително.

# 239
Това казва НСИ:

"През февруари 2024 г. месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ), е 0.3% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за февруари 2024 г. спрямо февруари 2023 г. е 3.3%.

Най-голямо е увеличението на цените в групите: транспорт (+1.5%), ресторанти и хотели (+0.9%), алкохолни напитки и тютюневи изделия (+0.8%) и хранителни продукти и безалкохолни напитки (+0.6%). Намаление е регистрирано в групите: облекло и обувки (-2.5%), жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома (-0.6%) и жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (-0.1%).

Месечната инфлация, измерена с хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), е 0.3%, а годишната инфлация е 3.5%."

Общи условия

Активация на акаунт