Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 939
  • 773
  •   1
Отговори
# 210
Някой може ли да ме светне дали всички жилищни сгради ново строителство се проектират без мазета или складови пространства? Това някакъв стимул да се купуват гаражи ли е?

По-конктрено за София е питането ми.

Непонятно е за мен как се очаква да държа всичко в апартамента.

Това по закон не може да бъде. Един такъв обект не може да получи статут на апартамент, ако няма ИЛИ мазе, ИЛИ склад. Е, вярно, че складовете често са минимални, но ги има.
Нашия апартамент, няма мазе, нито склад, а статута си е на апартамент🤔 Самата сграда няма мази (2005г. е строена). От стария собственик имам информация, че строителя е отделил “някак” таванското което е над нашия апартамент🙄

# 211
Според мен ако има някаква форма на рецесия, инфлуенсърите и строителният сектор и всичките вързани по веригата, първи ще пострадат. Дали скоро или след 10 години, все тая. Историята като цяло се повтаря.
Тук лихвите по ипотечни кредити не са помръднали, както и данъците на имотите са супер ниски. Няма и да мръднат, докато не се случи нещо.
Напоследък мн са ми смешни рекламите на брокерските фирми, все едно ти предлагат някоя хубава дреха, хляб, а не 30-годишна ипотека 😀 произвеждаме имоти реално.
до 2005-2008ма година лихвите рекордно се вдигаха, както и цените на имотите. 2009+ лихвите се сринаха, както и цените на имотите. Данъците на НИ няма да ги вдигнат, защото управляващите масово там си изпират парите. Има минимална връзка на лихвите, инфлацията, данъците с цените на имотите. Нещото, което ще се случи да паднат цените на НИ мисля е криза и безработица. В момента може да няма кадри за магазинери и по морето, ама в ИТ сферата ситуацията се влошава. Помня как 2008ма БГ беше остров на стабилността и имаше дори случаи на безработни испанци да идват тук да работят като общаци на обекти, защото там вече ги беше ударила кризата първо в НИ. Има няма 6 месеца продължи тоз рай у нас преди да последваме примера Simple Smile
Относно рекламите - веднъж от любопитство избрах такава реклама на някаква фирма и от тогава постоянно ми изкачат. Отворих няколко обяви за нови апартаменти в София - да кажем 100 кв м излиза към 220 хил евро + 20/25 хил за гараж, имаше и по-скъпи, но аз не искам да плащам за топ райони. Пише на някои места, че срещу допълнително заплащане можело и до ключ но без конкретни цени. Знаете ли колко приблизитено на кв м се доплаща за да построят апартамент готов за живеене със средна ръка материали - качествени, но не лукс? Питането ми е общо, не следя имотите и нямам представа от майстори и ако си купя нов, защото не ми се занимавам да ремонтирам сегашния, ще искам да е готов за нанасяне. И който е купувал, реално като си харесаш построен или полу-построен, наемате ли си свой адвокат или разчитате на строителната фирма всичко да е изрядно, когато подписвате договори/правите плащания?

Последна редакция: чт, 23 май 2024, 14:10 от MarioSuper

# 212
Нашият единия има мазе, а другия не, един до друг са. Брокерът ни убеждава, че понеже има две бани едната тоалетна е била "склад", но не го вярвам, ще си купуваме отделно второ мазе при нужда. И първия е с две бани и отделно пространство за пералня като склад (междинен коридор по-скоро с ниша), при другия е огледално, т.е. и това го има, но за мен това не е склад.

# 213
Два пъти преместване в една година, при 800-1000 лв. наем, да ти задържат по два депозита - 3600 лв., без да броим изгубеното време, а и за наем се плаща комисиона.
Значи, понякога тука чета много странни работи.
Има немалко хора в този форум, които отдават под наем - и всички като отдадат и се похвалят им се пожелава "хайде дано дългосрочно ти се задържат!". От теб обаче чувам, че по-обичайно е гадните хазяи всеки 6 месеца да те гонят и да си търсят нови наематели.
Стандартният депозит е 1 наем, и си има договор какво от него се връща. Ако не си си платил последните сметки, няма да ти върнат тази част, разбира се. Ако си изцапал стената и е за пребоядисване - под наем ще ти удържат от депозита, а ако е твое ти ще го боядисваш. Счупил си нещо - под наем ще ти го удържат, а ако е твое пак ти ще трябва да купуваш ново. И каква е разликата?
Ха да видим аз ако съм под наем и хазяинът ми удържи депозит не защото съм повредил нещо, а просто от прищявка или алчност. Или ще яде бой, или ако е по-як от мен ще му тресна едно паве в прозореца следващата вечер. И едва ли ще повтори. Може и да има некоректни хора, но като си намерят майстора един път, стават коректни.

# 214
Работата на адвоката не е нещо,  за което може да се разчита на строителя. Строителят освен че е икономически по-силната страна не гони и не защитава вашия интерес. Края на миналата година общувах с двама мениджър продажби на две големи и утвърдени строителни компании, които в прав текст си казват как не обичат адвокати защото само проваляли сделки. Вероятно някои брокери биха споделили същото мнение.
 Истината обаче е че парите за адекватна консултация и съдействие от адвокат било то при покупка на първичен или вторичен пазар, са едни от най-смислено похарчените пари в целия процес Simple Smile

# 215
  • Бургас
Стандартният депозит на обзаведено жилище отдавна е 2 наема. Да не говорим, че гони и 3 при новоремонтирани и по-луксозни апартаменти или при наематели с домашни любимци.
А пробвай от 1 депозит при среден наем 1000 лева да удържиш хем сметки, хем повредена мебел, хем осуркана стена, да видим какво ще остане и дали няма да се налага и от себе си да доплатиш.
Два депозита от предишния ми наемател едва покриха дребни щети и основно почистване.
Друг е въпросът как наемателите масово се оплакват, че уж те били коректни, пък наемодателят си "измислял". За подобни случаи хората са измислили приемно-предавателни протоколи, снимки и описи.

# 216
Нашият единия има мазе, а другия не, един до друг са. Брокерът ни убеждава, че понеже има две бани едната тоалетна е била "склад", но не го вярвам, ще си купуваме отделно второ мазе при нужда. И първия е с две бани и отделно пространство за пералня като склад (междинен коридор по-скоро с ниша), при другия е огледално, т.е. и това го има, но за мен това не е склад.

В проекта, чертежите на разпределението по част Архитектурна, ако е записано "СКЛАД" в тая тоалетна, значи е това, и така се одобрява проекта със складово помещение.

SuperMario извън смисъла на имотите, какво имаш в предвид, че ситуацията с IT тата се влошава? Заради AI то ли?

# 217
"Стандартният депозит е 1 наем, и си има договор какво от него се връща." имам познати, които си дават апартаменти без договори, но надявам се са коректни или поне не знам да се е стигало до павета в прозорците, но може и да са им на горен етаж апартаментите Simple Smile За ИТ от миналата година закриват позиции големи фирми и се увеличават кандидатите за позиции, особено без опит, няма общо с АИ. Отпимизират разходите за да си вдигат пазарната стойност, американска фирмена политика, вече и в европа. АИ ще влезне вероятно в Кю Ай отделите, ама пак няма да ги опразни, по-скоро ако има криза ще повлече всичко надолу, както се случва от време на време, когато никой не очаква.

# 218
Да, вероятно е това, просто и другия апартамент има същата тоалетна, а има и мазе.

# 219
Да, вероятно е това, просто и другия апартамент има същата тоалетна, а има и мазе.

Когато се прави архитектурният проект, се правят мазетата, броят се и като не излезе бройката с тези на апартаментите, пишат на случаен принцип някое гардеробно, мокро помещение - "СКЛАД" и излиза бройката. Аз на това по принцип му викам измекярщина ама така се прави. Щото на инвеститора все не му е стигнала площ, да има да продава квадр. метри. - още някой гараж например, вместо две мазета към два апартамента.

# 220
Започна влошаването отдавна, просто сега се усеща в България. Не е заради AI, разни причини.

Примерно - Uber се маха от България, отива в Индия. При други компании просто намаляват поръчките. Без да съм в сектора, но доколкото чувам от познати в него, излишни стават доста хора, които са по-скоро ниско ниво - най-често тия, които нямат много опит и са започнали след някой курс. Работодателят предпочита да остави опитните, които са инженери или други специалисти, кризата е по-скоро за редовото ниво програмисти.

Все се каня да пиша - продадохме имот, не е в голям град. Ако не броим двата гаража, около 420 евро на кв. м е продажната цена. Ако по приблизителни цени в същия район изчислим колко са стрували гаражите, само апартамента е около 333 евро на кв. м. За тотален ремонт. Вероятно наводняван, известно време не беше живял никой. Офертните цени за района са по-високи, но висят обявите поне няколко месеца, а не ни се занимава да чакаме и да се пазарим. Мен ме изненадаха цените, допреди няколко години бяха наполовина.

Сходни жилища се продават срещу повече пари, ако се вярва на брокерите. Обаче - видимо изглеждат по-добре, защото са подредени, изчистени и са махнати повечето от мебелите. Но в действителност - и те са със стара дограма, всичко е старо, а това, че 50-годишните плочки в банята не са паднали, на новия собственик му е все тая. Даже в нашия случай по-добре, че ще има по-малко за разбиване.

Малко съжалявам за гледката Simple Smile Хълм с гора, южно изложение. И много добре поддържани и чисти мазета. Първа реакция на много хора "А, там ли продавате, то в тоя град нищо няма, никой не купува, никой не идва". Явно не е така.

Някой по-назад питаше и за земеделските земи - монополисти, завзели са всичко, за няколко години офертните цени са паднали три-четири пъти на земи, които са висока категория,т.е. съвсем земеделски са. Криза било, субсидиите едва стигали, украинското зърно им пречи, мотаят те, пазарят се, рентите са паднали.

# 221
Скрит текст:
Стандартният депозит на обзаведено жилище отдавна е 2 наема. Да не говорим, че гони и 3 при новоремонтирани и по-луксозни апартаменти или при наематели с домашни любимци.
А пробвай от 1 депозит при среден наем 1000 лева да удържиш хем сметки, хем повредена мебел, хем осуркана стена, да видим какво ще остане и дали няма да се налага и от себе си да доплатиш.
Два депозита от предишния ми наемател едва покриха дребни щети и основно почистване.
Друг е въпросът как наемателите масово се оплакват, че уж те били коректни, пък наемодателят си "измислял". За подобни случаи хората са измислили приемно-предавателни протоколи, снимки и описи.
Аз твърдя, че си измислят причини, защото реално те самите не бяха особено коректни в моя случай. Единият път хазяйката беше влизала в апартамента без наше присъствие, без да ни уведоми и ни беше влизала в стаите. Е, много неприятно ми стана. Същата жена не върна депозита, защото имало подути и напукани плочки в банята, които се забелязваха в самото начало и за които дойде майстор да види още месеци преди да се изнесем. Човекът беше казал, че са некачествено сложени и трябва наново да се правят. Между другото този майстор тя си го избра и само се бяхме разбрали кога да мине. Същото й казал и на нея, но въпреки това си останаха нещата така, а положението ставаше по-зле. Не ни върна депозита, а толкова ни беше писнало от нея, искахме само да се изнесем и на спокойствие да идем някъде, та не се разправяхме допълнително. Съседи бяха подмятали, че и от предишните наематели "не била доволна", явно е от хората, които никога не са доволни от нищо.

Друг случай, когато не ни върнаха депозит - 4 месеца обяснявам, че печката не работи и предлагам да взема нова, само хазяйката да я избере, ако желае. Прави си оглушки и накрая просто си взех някаква печка за моя сметка. При изнасянето не върна депозита с обяснение, че съм счупила старата печка, която беше по-стара и от мен. И нищо, че съм купила нова за моя сметка и я оставям. Самият апартамент имаше купища проблеми и си му трябваше основен ремонт. Тръбите за парното течаха, изолацията беше много зле, от тоалетната течеше... Някои неща оправяхме за наша сметка, за останалите постоянно алармирахме. Също така като се нанесохме имаше неплатени сметки от предишните наематели, за които собственичката знаеше и все казваше, че по-натам ще ги плати. Минаха месеци и вече идваха хора да питат какво става, беше ми неудобно. Е, познайте кой ги плати.
Такива ми ти работи от хубавия живот под наем.

Със сигурност има и некоректни наематели, които правят зулуми и заслужават да им задържиш депозита. Останала съм с впечатление обаче, че доста хазяи си мислят, че депозита си остава за тях, каквото и да става.

# 222
Mystic , това е абсурдно за плочките, какво общо има некачественото поставяне с вашата експлоатация?
Пък това за печката вече е наглост - с чисто сърце бих теглил един чук отгоре на керамиката на новата печка ако е била с такива котлони, или пробивам фурната.

Vesela - е да де, но освен намалените поръчки, не върши ли AI то работата на джуниърите по - добре и така стават излишни?

# 223
Никога не бих направила такова нещо, може да съм слабохарактерна. Ама съм спестовница и не ми харесва да чупя чисто нови електроуреди. Но в крайна сметка тя си удържа депозита, но аз взех печката. Все пак и аз си я бях платила. Печката беше за по-малко пари от депозита, разбира се, а беше и нова и по-скъпа от старата 20-годишна печка. И понеже нямаше къде да я дена, баща ми се радва на тая печка и до ден днешен. Но ми беше гадно, понеже покрай същия апартамент загубих и още пари, например старите неплатени сметки, които стигаха трицифрена сума.
Единствено нямам никакви оплаквания от първия апартамент дето живеех под наем. Беше старичко всичко вътре, но наемът беше много нисък, а локацията топ. Имала съм проблеми с брави и електроуреди, но жената винаги ми приспадаше от наема всичко след предоставяне на съответните бележки.
В сегашния апартамент също засега нямаме особени оплаквания. Поне всичко си е поддържано и си работи, жената не ни притеснява изобщо. Единствено с адресната регистрация ни беше много тъпо, понеже ни трябваше спешно, а тя нямаше представа как се прави и какво се очаква от нея, и 2 седмици не намери време да отдели да се запознае. Както и да е, сетихме се за авариен вариант и решихме проблема. Но беше леко стресово и неприятно. Особено ако си рентиерка, която се хвали, че 20 години отдава под наем. Би трябвало да знае какво е адресна регистрация.

# 224

А това е друго Simple Smile. Направи ми впечатление, че за всички квартири споменаваш жената, жената. Само хазяйКИ си имала Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт