Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 943
  • 773
  •   1
Отговори
# 150
Ти писа, че кредитът ще е 200к евро, не цената на жилището. Ако имотът ми струва 200к евро, не е нужно да тегля 200к евро кредит. Не знам кой аргумент е неправилен, аз обясних каква е ситуацията ни, защо това е по-добрият вариант пред наема, както казах - може да повторим дискусията. Ако с нещо конкретно не си съгласен - сподели.

Нашият случай все още не искам да коментирам в дълбочина за момента, но да, намерихме за под тези пари имот, който е по-голям от апартамента, в който живеем в момента, и също толкова хубав. Такива имоти рядко излизат на пазара, и това е което ни казват всички, а не е като и ние да не сме видели.

# 151
Поразгледайте какво се дава под наем и на какви цени и пак ще говорим.

# 152
Ти писа, че кредитът ще е 200к евро, не цената на жилището. Ако имотът ми струва 200к евро, не е нужно да тегля 200к евро кредит. Не знам кой аргумент е неправилен, аз обясних каква е ситуацията ни, защо това е по-добрият вариант пред наема, както казах - може да повторим дискусията. Ако с нещо конкретно не си съгласен - сподели.
Какво има да я повтаряме, като аз съм го правил много пъти вече.
Ти може и чисто нова Тойота да си купиш само за 273 лева на месец - виждала ли си рекламата?
Е, има и малки букви отдолу, ето ги:

Трябва да дадеш 30% от цената в началото и дължиш още 45% в края, така че тези 273*60 месеца = 16,380 лева ти изплащат само 25% от цената колата, а останалите 75% ги плащаш отделно - или кеш, или с нов кредит.

Така и апартамент сигурно можеш да си купиш за 200 лева вноска... ако дадеш 80% от цената кеш.
Затова, за да е сравнимо, се гледа цялата цена. Ако я финансираш с кредит, плащаш лихва. Ако я финансираш с кеш, все едно плащаш алтернативната доходност на този капитал, който иначе би вложила другаде.

# 153
Пишеш пак очевидни неща, все едно си нямам на представа, че ще плащам лихва.
Ще плащам, да, и въпреки това виждам много повече позитиви, отколкото да живея под наем 20-30 години.
Живея под наем последните 8 години все пак, знам негативите какви са и колко неприятни ситуации може да има.
Ти под наем ли живееш? Ако не, не виждам как можеш да ме убеждаваш, че това е нещо толкова хубаво. Особено пък ако си семеен.

# 154
Апартамента на родителите ми, купен 96г. за 30 000 долара, се продаде тази за 200 000 евро. Предполагам след 20-30 години, ще струва 400 000. Това не е печалба, но, имотите пазят добре от инфлационни процеси.
Разберете, че България ще догонва по заплати и цени средноевропейски нива следващите години, искаме или не. Цените на имотите за добро или лошо няма да падат.

# 155
Здравейте, дали някоя банка би приела доход от наем на апартамент като причина да отпусне по-голям кредит?

# 156
  • Бургас
Зависи от взаимоотношенията ви с банката.
Моята приема ("Пощенска").

# 157
Оф, три кила глупости. Брат ми живее в София от 25 г, съпругата му от завинаги. Те си купиха още преди 10 години в МанЛи. Доволни са хората, децата растат щастливи, имат и ДГ, и училище. В Гоце Делчев, като ходят до там с крака, или с автобуса за 2-3 спирки ли, колко са.
Ливадите и вадите и долините НЕ са това, което баба ви и дядо ви са мислили, че са. София е европейска столица, и се разраства поради същата причина. Пенсионерите може да си тъгуват по стара София, но тя нито ще се върне, нито някой друг иска тя да се върне.

А на коментара на inspired-by-life даже няма да отговарям, защото трябва да се включа към зарядното половин час, докато чаткам на телефона. С две букви, моето мнение за твоята правота, е "ТЦ"

Това бурно строителство в ливадите и мочурища край София именувани Вади,Ливади и какво ли не,за кого е?
Там където дори улици нормални няма?
Някой от центъра или хубав квартал на София ли ще отиде там.?...Или пък ще си накупи няколко такива?
За инвестиции или наем?
Това е малко вероятно....
Повечето обитатели на тези райони са новопристигнали...В "намаляваща" София....

Последна редакция: ср, 22 май 2024, 18:19 от rumka833

# 158
Вероятно сте права за себе си...
От мойте съученици само аз и още двама сме останали засега в България (София)....Вече се замислям дали си заслужава....
Поне със сегашните цени на НИ в центъра на София спокойно може да се вземе прилично жилище abroad....

# 159
Вероятно сте права за себе си...
От мойте съученици само аз и още двама сме останали засега в България (София)....Вече се замислям дали си заслужава....
Поне със сегашните цени на НИ в центъра на София спокойно може да се вземе прилично жилище abroad....

Бях писал назад в темите - за моя познат беше купил преди 3+ години още един хубав апартамент ново строителство и го продал и с тия пари си купил от някакво селище до Брюксел, но като казвам селище направо залепено за Брюксел, там било така, като нашите квартали в София, беше много радостен, изместил се там да бачка и вика някой ден ако нещо се обърка и се върна в София, ще го отдам веднага без проблем. Това беше невъзможно преди години да се случи да продадеш в София и да си купиш нещо от друга държава Wink

# 160
Ти под наем ли живееш? Ако не, не виждам как можеш да ме убеждаваш, че това е нещо толкова хубаво. Особено пък ако си семеен.
Не, не живея под наем, но аз съм си купил жилище, когато бяха изгодни. Ако сега трябваше да купувам при текущото съотношение цена:наем, не бих купил. Парите за жилището бих ги вложил в нещо, което също ще се вдига дългосрочно - не само имотите пазят от инфлация (ако тя продължи).
Но аз никого не спирам - на който му се вижда изгодно, нека си купи, няколко даже. Просто споделям защо аз не го правя (имам пари да купя, но не бих).

познат беше купил преди 3+ години още един хубав апартамент ново строителство и го продал и с тия пари си купил от някакво селище до Брюксел
Така си е - по цени кажи-речи сме ги стигнали, сега остава и по доходи да ги стигнем.
Даже не Брюксел, все пак сме в Източна Европа, та погледнете как е например в Букурещ - град, по-голям, по-красив и по-уреден от София, и с по-достъпни жилища.

# 161
Трябва ли непременно на някой да му се вижда изгодно, за да купува? Ти само затова ли си купил? Изненадвам се, ако е така, защото и никой не може да знае към момента на покупка дали са "изгодни", както и никой не може да знае колко ще се вдигат цените. Същото важи и за положението днес.
Интересно ми е ако не беше купил и живял под наем през цялото това време как щеше да се развие животът ти... Особено ако имаш семейство. С деца под наем не се живее много добре, особено с малки деца.
Имаме едни познати, които не са купили, като са можели навремето - купиха преди 7 месеца. Чудно защо ли след като е толкова яко да се живее под наем.

# 162
Някой може ли да ме светне дали всички жилищни сгради ново строителство се проектират без мазета или складови пространства? Това някакъв стимул да се купуват гаражи ли е?

По-конктрено за София е питането ми.

Непонятно е за мен как се очаква да държа всичко в апартамента.

# 163
Здравейте, дали някоя банка би приела доход от наем на апартамент като причина да отпусне по-голям кредит?
Да, ако можеш да го докажеш с данъчна декларация.

# 164
Някой може ли да ме светне дали всички жилищни сгради ново строителство се проектират без мазета или складови пространства? Това някакъв стимул да се купуват гаражи ли е?

По-конктрено за София е питането ми.

Непонятно е за мен как се очаква да държа всичко в апартамента.

Това по закон не може да бъде. Един такъв обект не може да получи статут на апартамент, ако няма ИЛИ мазе, ИЛИ склад. Е, вярно, че складовете често са минимални, но ги има.

Общи условия

Активация на акаунт