Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 421
  • 773
  •   1
Отговори
# 270
Отново малко данни. Графиката е от 2007 до миналият месец.
Ясно се вижда пикът на кредите при предишната криза. Сега това ли виждате?

# 271
Аз виждам това. Ти кажи, кое е по-важно и дали ръста ти се струва нормален.

# 272
Дай графика и на средната заплата и инфлацията за същият период за да разбереш разликата в 2-е графики.
Едното е процентно съотношение другото са пари.

# 273
Отново малко данни. Графиката е от 2007 до миналият месец.
Ясно се вижда пикът на кредите при предишната криза. Сега това ли виждате?

Какви са тези проценти по вертикалната ос проценти от какво?

# 274
Годишен ръст на кредитирането са процентите. Надписана е графиката.
Данните да от БНБ. Публикацията е в Капитал.

# 275
Годишен ръст на кредитирането са процентите. Надписана е графиката.
Данните да от БНБ. Публикацията е в Капитал.

Ясно нарастване на годишна база. Твоята графика е първа производна на графиката на Гого, заплатата и инфлацията имат еднакво влияние върху двете.

# 276
Аз не разбирам как се изчислява % растеж на кредитите. Дали е на брой раздадени кредити, дали е на парична стойност. Дали е някакво съотношение. Нека госпожата се обоснове, защото аз наистина не знам какво гледам. Иначе моята графика пряко отразява нарастване на заплати и инфлация. Но също отразява дефлация и финансови кризи, както се вижда от 2010 до 2019 където има плато и срив на кредитирането.

# 277
Обикновено са на база обеми.

# 278
Ръстът е измамно нещо, защото много зависи от каква база е.
Ако гледаш само ръста, можеш да си помислиш например, че водим по продажби на нови коли, ето например от тази скорошна новина:

Но всъщнот от база 10 хиляди коли като продадеш 15 хиляди, ето ти 50% ръст.
Ипотечните кредити са сравнително нов продукт, предполагам 2007 базата е била доста ниска, тогава банките тъкмо почваха да развиват този бизнес. Затова и лесно се постигаше 70% ръст.
Ако имаш графика за 10 години преди и след 2007, с базите и ръста съответно през този период - тогава можеш да видиш има ли пик 2007. Но графиката ти почва от 2007, така че не могат да се вадят лесни заключения.

Сега вече след 1-2 десетилетия развитие на този продукт - а именно ипотечния кредит - има доста стабилна база, от която ръст 10-20% годишно като последните години може да се счита за висок.

# 279
С думи надявам си да е по-разбираемо. Въпреки ме очаквам, ако се дискутира хората да знаят какво да гледат като цифри.

"Въпреки мненията, че няма как и защо в цяла Европа да се вдигат лихвите, а в България да е различно, се оказва, че в България може да бъде различно. До голяма степен това се определя от факта, че банките в България определят лихвения процент не на база основен лихвен процент, който се определя например от Европейската централна банка, какъвто е случая при държавите членки на еврозоната, а основната компонента е цената на депозитите в банковата система".

От друга страна продължава, макар и бавно да расте, но все още расте, депозитната база на домакинствата в България - вече преминава 80 млрд. лева. А ипотечните са малко над 20 млрд. лв. Има и показател съотношение отпуснати кретити и БВП на страната - в България това число е 11%. В развитите икономики е близо 40%. "

# 280
Всяка година се увеличават както депозитите, така  и кредитите. Разбира се, най-много банковите печалби и бонуси. И удобно се премълчава причинно следствената връзка. Например това, че като изтегля кредит от 100К, аз създавам и депозит от 100К. И колкото повече нарастват кредитите, толкова повече ще растат и депозитите. И като се добавят и потребителски и други кредити вече не е много ясно дали основният двигател на ръста на депозитите всъщност не е нарастването на задлъжнялостта. Но е много удобно да се изпират пари през НИ, които не са само от спестени бакшиши, както и меринджеи в бамки да получават огромни бонуси. И както казва Бъфет, когато дойде отлива ще се разбере кой е плувал без бански Simple Smile Ето една добра статия https://money.bg/credits/naduvat-li-zhilishtnite-krediti-rasta-na-depozitite.html

# 281
Годишният ръст се определя по един и същ начин - разликата по стойност на портфейла, не по брой раздадени кредити.

Не е коректно сравнение само по абсолютна стойност за години назад, защото има периоди на висока инфлация.

Адриян Николов от ИПИ: https://www.btv.bg/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/zatjaga-li- … -kreditirane.html

# 282
Ама освен да се цитира статистика е хубаво и да се осмисли.

# 283
Ама освен да се цитира статистика е хубаво и да се осмисли.
И аз това си помислих. Слага се статистика. Аз лично не я разбирам, камо ли да я осмисля. За някои може да е очевидно, но не за всички.

# 284
Не знам дали има нужда да се разнищва каквото и да е било, но все пак моето мнение, че доста неща доведоха до рязката промяна на имотния пазар в България.
Първо след пандемията много хора разбраха, че не са безсмъртни и живота не е даденост и човек трябва да го живее по начин който най много се доближава до неговите разбирания за комфортен.
За едни е просторен дом, за други къща в близост до града, за трети локация и така нататък.
Освен пандемията, станахме свидетели и на невиждана инфлация от доста време.
Когато официалната инфлация последните 3 години е 4-5 пъти над лихвите по ипотеките, доста хора решиха да действат.
Моята прогноза е, че тази и следващата година няма да има срив на пазара на имоти, а просто ще се успокои.
Все пак ще има повишение на цените , но в рамките на нормалното до около 3-5% на година, а не с над 10.
Инфлацията също се очаква да бъде в рамките на тези проценти.
През следващата година вероятно ще станем част от сухопътния шенген, а 2026 и от еврозоната.

Общи условия

Активация на акаунт