Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 291
  • 773
  •   1
Отговори
# 510
Значи на националната статистика не вярваме, но на Евростат вярваме - като че ли те са влизали да броят кой колко стаи има? Ми те нали вземат данни от нашите, да не би да ходят на терен!
А нашите си дават данни, които макар и в този форум да не вярвате на тях, преди няколко месеца бях си направил труда да вадя.
По памет в София имаше нещо като 750,000 жилища и 500,000 домакинства, тоест всяко трето жилище е необитаемо.
Останалите ако искат да се врат по две домакинства в едно жилище (аз всъщност не познавам вече такива хора в София - едно време наистина имаше), но свободни жилища има за всички.
Който иска точните данни, нека се порови в постовете назад, или за по-лесно и достоверно да си ги види в НСИ.

Спорът май тръгна от смяната на постоянен адрес. За личен лекар нищо не те спира, за настоящ адрес - ползваш си всичко
Не, спорът тръгна от твърденията, че София имала 2 милиона жители, което никакви данни не потвърждават, освен личните впечатления, че имало много коли по улиците и хора в парковете.

# 511
Аз живея в София под наем от близо 8 години и нямам адресна регистрация в София.
По адрес се водя още в родното си място. Познавам немалко хора, които са така.

# 512
Бъркаш нещата...
Това, че има празни, не значи, че на около 40% от българите им е тясно и ако имат възможност биха се поразширили.
Това, че Х има 3 апартамента. Един в Банско, един в София и един на слънчака , не значи че тези апартаменти са празни. Има и доста хора които в момента не са в България , но не си продават апартаментите, защото някога биха се върнали. Има наследствени, където не могат да се разберат и така.
Само като гледам какви коптори се предлагат ми става ясно, че дори голяма част от тези които са на пазара в София в момента не стават за обитаване, ако не им се направи основен ремонт и не се вложи в тях значителна сума.
Но важното е , че не е нормално мама или тате да спи в хола или в кухнята на разтегателен диван, защото децата вече са тинейджъри и каката не иска да дели една детска с малкия си брат примерно.

# 513
Има го и това до някаква степен, но ако преобладаше, щяха да се строят по-големи жилища. А то който и нов проект да видиш, има примерно от 50 апартамента 30 2-стайни (1 спалня), 20 3-стайни (две спални) и един пентхаус с 3 спални, което по думите ти би трябвало да е нормално за семейство с две деца.
Повечето апартаменти ги строят явно за флипване, инвестиране с цел даване под наем, или просто затваряне на парите за предпазване от инфлация.
Кой ги купува всичките тия двустайни? Явно не за да се премести там, защото му било тясно... че то в двустаен ново строителство е още по-тясно и от панелката.

# 514
При горния пример за 350К, ако сметнем апартамент за едно четиричленно семейство и комфортен живот, трябва да добавим още две стаи за детски. Тогава обаче отиваме на милион в лева. Е колко са тези дето могат да си позволят такива. Има и такива , но не достатъчно.
Кухнята трябва да е кухня, а всекидневната да е за цялото семейство, а не всички да се изнасят до 22 часа от нея, защото ще се разтяга дивана.
То и в Сингапур и Хонгконг живеят в по 20 квадрата ама не защото искат, а защото са принудени от финансова гледна точка.
Не са прости нещата.
В единия случай всеки иска да живее в ново с модерни входове , а не в мизерни панелки където асансьора е спрян защото не се е поддържал, ама въпрос на възможности. Иначе всички знаят за общите части и за това, че двустайния реално е едноспален.

# 515
Само като гледам какви коптори се предлагат ми става ясно, че дори голяма част от тези които са на пазара в София в момента не стават за обитаване
Как да не с тават, нали хората досега са живели в тях.

# 516
Една от най-фрапантните тенденции са цените на гаражи/паркоместата. За сравнение в големите градове в Германия, където апартаментите в центъра струват милиони евро, гаражите вървят по 30к, а в София гонят 50-60к, безумие.

# 517
Е те хората досега са гледали и 20 инчови тв са им викали големи и са носили телефони само да се обаждат, ама вече не е така. Да не говоря, че аз съм от поколението, което знаеше какво е булфон карта и мобиком.
Ако се налага и по няколко човека живеят в една стая. Много от заминалите на гурбет така живеят, че живеят и с чужди хора и делят една кухня и една баня.
Тук говорим обаче за комфортен семеен живот с нормални условия.
Иначе горните нови жилища 280-350К са прекрасни за сингъл живот , млади гаджета без деца с котка или джобно куче.
Старите жилища в панелните сгради също не са толкова практични, колкото се изкарват според мен, защото имат една кухничка стандартна от 7 квадрата, която за нищо не става и масово елуктроуредите са на балконите.
Малко са от времената в които жената прекарва два часа за да сготви сама и да се провикне идвайте да ядете и всички да се набутат там за 20 минути за яденето.
За мен варианта с едно помещение с всекидневната с кяхнята от 30 плюс квадрата е по-добрия вариант, защото в него може и малки деца да наглеждаш докато играят, може и да прекарвате на широко по няколко часа цялото семейство.

# 518
То в Германия животозастраховането и имущественото е в пъти по-голям пазар от автомобилното застраховане.

Коптори - да знаете колко хора живеят в такива и не им пука. За тях си е нормално. Мизерия, ама тяхна. Вече като тръгнат да се продават, малко купувачи се съгласяват да се захванат с изриване и ремонт. А то често не си и заслужава.

# 519
Бай Ганьо интериорен дизайнер
няма стигане.....Той винаги намира какво да срине и изрине....И усещането мУ за ред , чистота и естетика свършва на прага на дома мУ ...

# 520
Бай Ганьо му е малко мястото и това е видимо от масовото остъклени балкони. Превръщането на хола в спалня, на балкона или коридора в бокс.
 Не му стига мястото, я за хладилник, я за печка и за двете , за бидона с киселото зеле и т.н
Холокухня, гардеробни и т.н са за изостаналите общества.
Едно трябва да се разбере, че благата не са разпределят пропорционално. Това е положението.
Някои може да имат по 3 коли, други да си имат трамваи и тролейбуси. Някои може да имат по няколко празни апартамента, ваканционни , вили, а други да нямат и една стая.

# 521
При горния пример за 350К, ако сметнем апартамент за едно четиричленно семейство и комфортен живот, трябва да добавим още две стаи за детски. Тогава обаче отиваме на милион в лева. Е колко са тези дето могат да си позволят такива. Има и такива , но не достатъчно.
Ами има немалко хора (и аз познавам такива), които могат да си позволят, ама явно не смятат, че си струва.
Живеят си в 3-стаен по нашему (а по света наречен "двуспален") с децата и имат пари ако рекат да донадят за 3-4-спален, но вместо това си остават в този и купуват още един за децата, за да го дават под наем, или да седи празен "за да си защитим парите от инфлацията".
Явно си им ОК на хората. В Америка едва ли биха живяли така, но тук си е стандарт.

# 522
Банките в света започват да отчитат нов риск за имотите

В някои от най-големите банки в света заемите за бизнес имоти се изправят пред нов лакмус, който се очаква да определя достъпа на сектора до финансиране, пише Bloomberg.

В центъра на вниманието са въглеродните емисии на сградите и очакваните необходими разходи за модернизирането им, за да останат от правилната страна на новите зелени регулации. Европейският съюз прие неотсавна Директивата за енергийното представяне на сградите (EPBD), която е част от увеличаващите се регулации с цел постигане на въглеродна неутралност. И големите банки започват да реагират.

Макар че за прилагането на директивата на ЕС вероятно ще са нужни няколко години, вече е ясно, че сградите, които изостават, може да се превърнат в блокирани активи, които вече не могат да бъдат продадени или отдадени под наем. ЕС счита, че около 85% от сградите в блока са построени преди 2000 г., като 75% от тях имат „лошо енергийно представяне“.

ЕС счита, че сградите в региона са отговорни за над 40% от потреблението на енергия, поради което банките трудно могат да пренебрегнат екологичния им риск. Блокът си постави за цел да намали емисиите от парникови газове в сградния сектор с 60% до 2030 г. и банковото финансиране неизбежно ще играе ключова роля в процеса.

Местните регулации все още се развиват, а прилагането на европейската директива за енергийното представяне на сградите на национално ниво остава неясно, казва BNP. Тя иска държавните ръководители да направят повече, за да помогнат на финансовата индустрия да се справи с тези предизвикателства.

# 523
Днес чета колко деца кандидатстват за първи клас в София - 10,183:
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/18081225

Любопитно ми стана колко ли са били преди 10 години, след като София постоянно расте и била минала 2 милиона жители - сигурно са били 7-8000, нали София трябва да е пораснала оттогава?

Но се оказва, че са били 11,000:

Значи или София не расте, или растат само старите, но не раждат нови софиянчета. Кой ще купува тогава след 10-15 години всички тези жилища не знам. Може би първокласниците от Ямбол и Русе, които като пораснат ще дойдат в София. Може би техният брой расте? Който му се рови в данните, да рови.

# 524
Мога да ти кажа за седмокласниците - над 12 хиляди са, май че 12400..

Общи условия

Активация на акаунт