Рим - 28 тема

• 44 593
  • 731
  •   1
Отговори
# 525
Driada, имате достатъчно време да разгледате. Обичайно първо се разглежда Пинакотеката, която се намира в сградата в дясно след като влезете в музеите. След като я разгледате отново излизате на площадката отпред и тогава влизате в останалите музеи. Първо е египетския, после мисля този на етруските и оттам нататък потокът от посетители ви води от музей в музей. Има указателни табели за  пряк път към стаите на Рафаело, но гледайте да не тръгнете  първо натам, че ще пропуснете почти всичко останало. Те обикновенно са предпоследни за разгреждане, а сикстинската капела остава последна като за десерт. Всъщност аз съм ходила там доста отдавна. Едва ли са много промените вътре, но ако в нещо съм сгрешила моля да бъда поправена. Не бих искала да подведа някой.
Също така се учудвам на цените на билетите, които цитирате. Предполагам, че те не са от официалния сайт, но пък и да дам двойна цена ми се вижда прекалено.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 21:01 от Cosima

# 526
Билетите са 20 Е за възрастен и 8 за дете. Ние за гид платихме по 75 Е на човек. Вечер е много приятно, защото няма тълпи. Не успях на разбера какво обясняваше нашия гид за времето след 17 ч. Нещо от рода на това, че няма резервации за тези часове и е много по-спокойно.

# 527
Да, сигурно е по-спокойно, но времето не стига да разгледаш всичко.
Не разбрах на място мога ли да си взема билет за 20евро

# 528
На първия етаж се получават закупените онлайн билети, а на втория етаж са касите, така че би трябвало да може за се купят на място. Ние влезнахме в 6 и вече никой не купуваше билети, но имаше служители на касите.

# 529
Поздрави от Рим Blush

# 530
  • София
Еха , браво. Ама много пусто. Така не помня ни Треви, ни стълбите...
Обичайно не можеш да се пребориш да снимаш изобщо

# 531
Привет на всички! Минаха почти 2 седмици от нашето Римско преживяване. Още съм със смесени чувства, предполагам, че като мине известно време ще ми останат само хубавите емоции Simple Smile Общо взето ми се случи всичко и хубаво, и лошо, за което бях попрочела тук из темите. Вкусна храна, прекрасна атмосфера из улиците и заведенията, много красота из забележителностите, ужасно дълго чакане на градски автобуси, грабеж в метрото, и за капак, на връщане почти 4 часа висяхме на летището да чакаме самолета.
Казах си „никога повече Рим“ – съжалявам, но още ме държат лошите преживявания.
Мога само да кажа, не правете като нас Simple Smile
За който му се чете, слагам разказа си тук:
Скрит текст:
Имахме 3 пълни дни, един следобед (при пристигането), и един предиобед (на тръгване)
Взехеме си Рома Пас за 72 ч (за 24 ч не продаваха) от Чампино, въпреки че още като четях тук в темите, бях наясно че ще са ни излишни. За съжаление преди да разуча напълно нещата, бях намерила свободни места за Колизеума, за деня и часа който ме устройваше, но бяха само за притежатели на Рома Пас. Така и не излезе друга опция за тоя ден и затова реших че ще ги купим тия карти, макар че няма да успеем да ги използваме пълноценно, както и стана.
Първия ден се разходихме до Базиликата Сан Джовани ин Латерано ,  до стената на Аврелиан, като минахме и през Порта Латина и през един парк. В тая посока бяха и Баните на Каракала, но ги пропуснахме, беше доста късно и тъмно.  
Втория ден беше за Колизеума с Римския форум и двореца Палатин. Може да се каже че целия ден си уплътнихме на тези места. Имахме идея да влезем и в Капитолийския музей след това, но не успяхме. Тоя ден си отиде в ходене пеш.
Третия ден: Малко повече се мотахме отколкото трябваше и не успяхме да видим всичко което ни се искаше. Видяхме Испанските стълби, Фонтана ди Треви, Площад Навона, Пантеона (отвън само) и каквото решим и ни хареса по пътя. Влязохме в Капитолийския музей без резервация и с Рома Пас, нямаше опашка за там. Като излязохме отново беше късно за каквото и да е и заваля. Само изкачихме стълбите пред паметника на Виктор Емануел и поседяхме малко да си починем.
Четвърти ден: Ватиканските музеи и Базиликата Св. Петър - за Купола не остана време, заради случката в метрото. До тогава в метрото се бяхме возили като пристигнахме, само за да стигнем от Термини до Хотела ни, за 3 спирки. Умишлено и с притеснение го избягвах аз поне. Сутринта тръгнахме от спирка Сан Джовани. Беше фраш от народ. Имахме време до часа за Ватикана и можехме да изчакаме следващото влакче. Интуицията ми казваше именно това, ама ние все пак се наблъскахме в народа. Аз държах здраво под гърдите ми, там където е ципа, една малка дамска чанта през рамо. Моя мъж с чантичка през рамо, която е позиционирана отпред на корема му, нищо никъде на държи и себе си даже на държи, щото го натиснали отвсякъде. Имаше двама които нещо се сдърпаха – може и постановка за отвличане на вниманието да е било. Слиза народа на следващата спирка и гледам ципа на неговата чантичка отворен. Казвам му, той взе да бърка, отваря , затваря, никой няма. Вика „ай стига бе“. Не можеше да проумее че го бяха преджобили и му няма портфейла. Вика ми „сигурно съм го забравил в стаята“ – не, не беше. Пари в брой, лична карта и дебитна карта. Поне беше махнал други документи, които обикновено държи там – талон на колата, шоф. книжка и т.н. Излязохме на следващата спирка , за да се обади да блокира дебитната карта, после на посолството. По телефона ни казаха че първо трябва да минем през Полиц. Управление и после при тях. Някакво безумно работно време имаха от 10 до 12 и после от 2 до 4 (нещо такова беше). Тръгнахме пак с метрото към Ватикана да пробваме да влезем все пак, щото ще ни изгорят билетите. Точно пред площада Св. Петър имаше бус с двама Карабинери. Решихме да питаме тях да ни упътят към най-близкото управление. Оказа се че могат на място в буса да направят необходимия документ, като казаха че с него  може да се прибере в БГ, без да ходи до посолството. Това беше добър вариант, спестяваше ни доста време и нерви. За да издадат документа трябваше някакъв документ който да удостовери самоличността на моя мъж (паспорт, шоф.книжка, служебна карта и т.н) или пък снимка на личната карта. Още ме е яд че не взех и паспортите в багажа, хем четох мнения тук.  За около половин час бяхме готови и се запътихме към музеите. С документа от карабинерите и доза съчувствие, пуснаха мъжа ми да влезе. Като излязохме от там, беше затворен купола и само базиликата ни остана като опция. Имаше сериозна опашка за влизане, но се движеше бързичко. После за да се приберем и двамата нямахме желание да ползваме метрото. Затова пък се отвисяхме час и нещо на спирката за автобус.
Последния ден имахме 3-4 часа до полета, за разходки. Като освободихме хотела, пак пропуснахме метрото и се качихме на автобус до Термини, в който ни провериха контрольори за билети. Там първо си оставихме на едно място да си оставим багажа. От тук в темата го разбрах - Stow Your Bags. После отидохме за билет за Леонардо експрес за Фиумичино. Набутахме се на някаква по-малка опашка, на която ни таксуваха по 4 евро отгоре за услугата да си купим от тях (ама нищо, аз претръпнах). Не си взех предварително билети, защото не бях сигурна за колко часа трябва да ги купя тия билети. Моя мъж имаше спомен, че през 2009 г  си е купувал билетче от перона на гарата от някакъв автомат. Сега такова нещо нямаше как да стане, не пускаха на пероните без билет. Абсолютно си пропиляхме времето в шляене и сладолед за 18 евро от един Бар на Площад Виторио Емануеле – до Термини.
Накрая Уизеър ни довърши, вместо към 19.30 да сме си в БГ, ние кацнахме след 23.00

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 16:36 от divet

# 532
Автоматите за билети на Термини са още в началото като влезете през главния вход, не на пероните.
Вие сте купили от посредници билетите, те винаги имат комисионна.
Аз колкото хора познавам обрани в Рим - все в метрото е било.
Другият път си носете и паспортите с Вас, ние винаги ги носим и ги оставяме в хотела, докато обикаляме.
Жалко за неприятните емоции.

# 533
Много съжалявам за неприятните преживявания.
Aз съм много много пристрастна, прекалено много обичам Италия и искрено съжалявам, ако на някой нещо не му е харесало .
Много често сме там, понякога и два пъти в месеца, в Рим съм ходила сигурно повече от 30 пъти за последните 3 години  и никога до сега не съм използвала никакъв градски транспорт.
Винаги  предпочитам , по възможност да се избере настаняване в центъра,за да може да се ходи пеша.
 От летището до хотела- с такси. От Чампино до центъра има фиксирана тарифа от 40 евро.

# 534
От кога е 40 евро фиксираната цена? Последно беше 31 евро от Чампино.
Пък и не всеки има възможност за такси.

# 535
  • Русе
Аз да кажа, че ние докато бяхме в Рим преди месец също в метрото на гара Термини отвориха чантата на мъжа ми, но явно не успяха да извадят нищо. На следващия ден отново на гара Термини в автобуса една жена хвана други две и започна да крещи, че са искали да я оберат, така че явно наистина гъмжи от обирджии там. И двата пъти не бяха циганки от нашите, изглеждаха си нормално.

# 536
От кога е 40 евро фиксираната цена? Последно беше 31 евро от Чампино.
Пък и не всеки има възможност за такси.
Разбира се, но когато са повече хора  и се разпредели няма голяма разлика с цената на градския транспорт.
 Но аз не налагам мнение, казвам как процедираме ние . Предпочитам да имам повече време за разходки,да пътувам относително спокойно  и да  стигна бързо.
 Иначе е ясно,че на никой не му  се плаща повече за такси, отколкото за билет от София до Рим. На мен също , но такива са цените ..
 30евро  съм искала да напиша, правописна грешка.  И да,ако трябва а бъдем съвсем прецизни, 31 . Много настояваха за повишаване на  тарифите и редовно си стачкуват с това искане , но гледам на сайта на общината- още са си такива.

# 537
  • Milano
Напротив, повишени са. 40 евро от/до Чампино, 55 от/до Фиумичино.
Бяха го решили в средата на юли. Кога са влезнали в сила незнам, но и на сайта на летищата го има.

# 538
  • София
Много неприятно, но то това са рисковете на пътуването. На всяко пътуване. В България също се случват кофти неща на чужденци. На мен са ми се случвали също кофти неща по моите пътувания, не в Рим. Та...  В крайна сметка, живи и здрави сте обратно в Бг та пишете го успешно пътуването. Закъсненията на самолетите вече са редовни, особено ако летите с нискотарифни.. Ще видите след години ще се сещате с насмешка и ще сте по- внимателни вече ...

# 539
Ако пътуват 3-4 души, таксито е на кантар с Леонардо експрес. Дори може и по-добре да излиза, защото те кара до адреса, а не до Термини.  От Фиумичино се качихме на шатъл( от тези, които си събират клиенти на изхода на летището). Цената беше 40-50 евро за тримата( както се спазариш). Ние платихме 50, след нас едно семейство се договориха за 40. До Чампино такси от улицата беше 40.

Общи условия

Активация на акаунт