Рим - 28 тема

• 44 580
  • 731
  •   1
Отговори
# 540
Сега  погледнах- последно в края на май сме ходили в Рим.
Както и да е ,де ,няма значение точно кога са се променили цените, но  е хубаво,че има  потвърдена информация,че са повишени вече.
 Ние последния път много се разправяхме с шофьора ,защото искаше да му дадем 50 евро.. не му било изгодно  да кара толкова време  и толкова км за тия пари..  Та тогава проверявах къде мога да подам оплакване и в същия сайт проверих и сега какви са валидните тарифи и ми излязоха все още старите.

# 541
# 542
Цените на таксита са такива. И ние предпочетохме с такси до летището . В метрото може и с хартиени билети, купени на касата. Днес освен набелязаните Фонтан ди Треви, испанските стълби, площад навона и Пантеона отвън успяхме с доста ходене пеша да стигнем и до музеите на Ватикана. Площадът го видяхме, но опашката за влизане в базиликата просто ме отказа … на Навона всички фонтани са затворени за ремонт и не успяхме да ги видим .. Иначе всичко друго беше ОК.. В метрото раниците само пред гърдите и якета закопчани върху тях .. И останах очарована от Ватиканския музей , наистина е прекрасен.
Та да отговоря на последния си въпрос -  залите са последователно и ако вървиш след тълпата , няма шанс да пропуснеш нещо .. не е толкова огромен , колкото си го представях . Известни картини на ренесансови майстори (изключвам фреските)  не видях, но всичко останало - да . Сикстинската капела е в края , за финал , и определено си струва . Фреските изглеждат триизмерни и са като живи …
Толкова хора ,  събрани и организирането едно място, не бях виждала. Създали са добро организация , за да няма хаос. С приоритет са хората на инвалидни колички, абе впечатлиха ме.. Половин час преди влизане се редиш в три коридора …
Рим си струва, красив е …

# 543
Не е трябвало да се отказвате заради опашката!  Пролетта чакахме на огромна такава( излизаше извън очертанията на площада) и мина за 30 мин.

# 544
Да ни е честит още един ремонт.
https://trip.dir.bg/novini/emblematichniyat-fontan-di-trevi-v-ri … oblik-sled-remont
https://www.romatoday.it/politica/fontana-trevi-numero-chiuso.html
Честно казано не знам какво точно ще му ремонтират. По скоро май ще правят "репетиция" как да ограничат посещенията и наложат такса. Видях на камерите, че и  този пред Базиликата Санта Мария ин Трастевере е опакован в скеле. Някои от фонтаните наистина имаха нужда от почистване и ремонт. Обаче е малко разочароващо за някой, който е за първи път в града всичко това да става наведнъж.

# 545
Ако пътуват 3-4 души, таксито е на кантар с Леонардо експрес. Дори може и по-добре да излиза, защото те кара до адреса, а не до Термини.  От Фиумичино се качихме на шатъл( от тези, които си събират клиенти на изхода на летището). Цената беше 40-50 евро за тримата( както се спазариш). Ние платихме 50, след нас едно семейство се договориха за 40. До Чампино такси от улицата беше 40.

Нали има и други влакчета - пак от същия перон където тръгва Леонардото - перфектни са , по евтини,  върти ми се в главата 8 евро но може и друга цена да е била, със сигурност обаче по евтини от Леонардо Експрес, по същия маршрут и билетите мисля че специално на Фиумичино се купуваха от автомати в подлеза. Ние ходихме с познат който за трети път посещава Рим тази година по работа и той ни показа откъде и как - малко бавно рефрешваха автоматите но успяха да изпечатат билетите.

# 546
  • София
Има и опция за обикновени регионални влакове за 8 евро, да. Не че Леонардо е необикновен 🙃 Но те изискват смяна и не са директни.

# 547
Пропуснах да спомена че целия град е опасан с паравани и кипи ремонт навсякъде - фонтани, площади, улици, паркове. Стърчат кулокранове, копаят улици, движението на хора и автомобили е реорганизирано по временни маршрути. Това доста ограничава възможността на туристите да видят и да се насладят на гледки, да усетят атмосферата на Рим.
За обирджиите, да, мога да потвърдя че съвсем нормални хора изглеждат, не са с тъмна кожа или нещо подобно. Този който смятам че ни обра беше съвсем нормален мъж - висок, светла коса и очи. Имаше слушалка в ухото си, което ме навежда на мисълта че работят в група добре организирани.
Не за първи път бях в Италия и много я харесвам, но в Рим ми беше първо посещение. Били сме в Пиза, Флоренция, Венеция, Сан Марино, Пинарела ди Червиа, Чезена, Форли, Предапио. Не сме ползвали много градски транспорт, метро пък хич, до сега. Впечатленията ми от всички тия места са прекрасни.

Допълвам се с впечатлението от това как се обличат младите момичета в Рим Simple Smile- плътни кожени ботуши на бос крак с къси гащи или поли. Височината на ботуша може да варира, от глезена до над коляното. Аз по принцип не забелязвам подобни неща, но явно е масово, щом ми направи впечатление.

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 09:31 от divet

# 548
Здравейте. На нас ни остава по-малко от седмицата до пътуването и започнах малко да съжалявам, че ще ходим… Навсякъде ще е заградено, сега и на фонтана Треви са сложили огради, а за него най-много се вълнувах 😔 Знае ли се кога ще сложат този мост, поне да видим част от него отблизо? Много разочароващо!

# 549
  • Milano
Пише след 1 месец в статията.

# 550
  • София
Никога не можеш да сгрешиш с Рим ..

# 551
Ето и още снимки от днес . Времето се развали от 14. 00 часа, с топъл дъжд , който обаче не спря ентусиастите

# 552
През първата неделя на месеца галерия Боргезе е с безплатен вход, но въпросът ми е трябва ли да се прави резервация предварително или направо в галерията се взема билета за безплатен вход?
Изключително полезни въпроси се дискутират, вече се ориентирах за пътуване летище- хотел благодарение на темата.

# 553
  • Milano
Трябва да се прави резервация. 10 дни преди безплатната неделя може да го направите на сайта.
Ще платите 2 евро за резервация+2 евро комисионна.

Приключва 9-месечната реставрация на Балдахина на Сан Пиетро на Бернини в едноименната базилика.
Ще бъде показан на 27.10.24  по време на заключителната литургия на Синода.

# 554
  • София
за Боргезе и аз дебнах за безплатните билети, щото се падаше баш първата неделя да ходим и така и не намерих безплатни билети, не се появиха или аз изпуснах . Пък и реших , че ако  е безплатно ще е лудница сигурно. Нямах нерви и да чакам и следя, купих билети за събота следобяд последния час на влизане и посетихме галерията, която е леко встрани от другите забележителности и трябва да се планира, да се види транспорта.
Доволни останахме, нямаше и много хора в този следобяд... но и там ремонти текат, по фасадата

Общи условия

Активация на акаунт