Рим - 28 тема

• 43 436
  • 731
  •   1
Отговори
# 630
  • тук-там
Здравейте, обмислям семейно пътуване до Рим по Великден, заради многото почивни дни. Сега виждам, че съвпада с католическия Великден. Дали ще можем да разгледаме забележителностите или ще е много натоварено навсякъде? Моля за препоръки дали да пътуваме в този период или по-добре да се откажа.

Със сигурност ще е фраш!
Има юбилей догодина и баш по Великден не бих си го причинила.

# 631
Точно това щях да пиша. Ние бяхме септември и беше фраш, а си представям на Великден какво ще е. Милиони ще бъдат в Рим заради юбилейната година и празника. Аз смятам да пропусна 2025 и ще посетим отново града следващата година.

# 632
  • София
Аз като купих билети за Рим въобще не бях разбрала, че ще има юбилей. Живот и здраве ще сме там първите дни на март, дано не е много зле положението. 😃

# 633
Важна е настройката и ще си изкарате супер! Мен въобще не ме интересуваше, че повечето фонтани бяха покрити за реставрация, нали вървях по римските улици, усещах ритъма на града и се наслаждавах на емоцията.

# 634
  • София
Аз за втори път ще пътувам дотам живот и здраве. За малко ще сме понеже съчетаваме с друга част на Италия и нямаме големи амбиции да видим всичко, Колизеум, Ди Треви и Ватиканските музеи ще са ми достатъчни. 😃 Особено музеиите, тъй като не ги видяхме предния път.

# 635
И ние не успяхме да видим Ватиканските музеи и ги оставихме за следващото посещение.

# 636
Здравейте на всички, планираме пътуване в началото на декември и ще бъдем в Рим в безплатната неделя.Пробвахме да закупим билети за Галерия Боргезе, но навсякъде ми дава, че е рано още, а официалния им сайт не се зарежда.Някой имали информация как стоят нещата с билетите в безплатната неделя? Благодаря Ви!

# 637
  • Враца
Извинете за невежеството, но какъв е този юбилей в Рим, който ще има догодина?

# 638
И аз не бях разбрала за този юбилей и вече сме организирали  пътуване през априлската ваканция.

Била въм в Рим преди 16 г. и нямам спомен за купола на базиликата Свети Петър да сме купували билети или билета да е бил отделен от този за Ватиканският музей, тогава влезнахме с Ромапас.

Сега търся да купя комбиниран билет, но не откривам. Предлага ли се  общ билет за музея, Сикстинската капела и купола на базиликата Свети Петър?

# 639
Извинете за невежеството, но какъв е този юбилей в Рим, който ще има догодина?

Не питай😀, 30-35 милиона поклонници се чакат в Рим!
Ватикански, католически юбилей, веднъж на 25 години се провежда.

Ето официалния календар на събитията. Някъде ми се мерна, че в тези дни няма да има свободен достъп до Св.Петър.
https://www.vaticannews.va/bg/vatican-city/news/2024-02/jubilein … a-podgotovka.html

# 640
Където им хареса, само да са далеч от гара Термини!  Там е фраш от джипчии и всякаква дръга измет. Дори от летището спокойно може да се стигне до центъра без да се минава през гара термини, място което не понасям органически.
Здравейте мами! Трудоемко е да изчета всички 28 теми, затова ще попитам направо: Има ли някъде из темите примерен пътепис за Рим? Синът ми и приятелката му за бала ще си направят 4 дневна екскурзия до Рим 2-6 април. Ще кацнат на летище Чемпино. Може ли предложения за настаняване, от което сте доволни - нещо нормално като цена. Благодаря на всички отговорили!

# 641
  • Milano
Изубили са се в превода.
Giubileo = Anno Santo = Indulgenza plenaria, т.е. Свята година, в която има пълно опрощаване на греховете и анулиране на наказанието, вследствие на тях.

Първоначално е било на 100г, после на 50 и сега на 25. Имало е и на 33.
Това са обичайните, има и извънредни, като тази през 2015г.

Отваря се от Папата Святата врата на "Св.Петър" първо,  от кардиналите на останалите папски базилики.

Поклонниците трябва да минат през нея.

Молят се за опрощаване на греховете си и тези на починалите близки.
С преминаването на Святата врата се преминава от прегрешението към Божието милосърдие.

Тази година церемонията по откриването на Святата година е на 24.12.24г. от 19ч. Свършва на Епифания - 06.01.26г.

Има календар по отварянето на Светите врати - последната е на 05.01.25 - San Paolo fuori le Mura, ако добре съм запомнила.

Тази година по изключение ще бъде отворена и пета Свята врата по желание на Папата - в затвора Ребиббия.

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 11:21 от regina di cuori

# 642
  • Враца
Изубили са се в превода.
Giubileo = Anno Santo = Indulgenza plenaria, т.е. Свята година, в която има пълно опрощаване на греховете и анулиране на наказанието, вследствие на тях.

Първоначално е било на 100г, после на 50 и сега на 25. Имало е и на 33.
Това са обичайните, има и извънредни, като тази през 2015г.

Отваря се от Папата Святата врата на "Св.Петър" първо,  от кардиналите на останалите папски базилики.

Поклонниците трябва да минат през нея.

Молят се за опрощаване на греховете си и тези на починалите близки.
С преминаването на Святата врата се преминава от прегрешението към Божието милосърдие.

Тази година церемонията по откриването на Святата година е на 24.12.24г. от 19ч. Свършва на Епифания - 06.01.26г.

Има календар по отварянето на Светите врати - последната е на 05.01.25 - San Paolo fuori le Mura, ако добре съм запомнила.

Тази година по изключение ще бъде отворена и пета Свята врата по желание на Папата - в затвора Ребиббия.

Много интересно събитие!
Ех, тези католици!

# 643
Където им хареса, само да са далеч от гара Термини!  Там е фраш от джипчии и всякаква дръга измет. Дори от летището спокойно може да се стигне до центъра без да се минава през гара термини, място което не понасям органически.
Всъщност "фрашът от джебчии" е основно в метрото и по разни туристически забележителности, където има струпване на хора. Около Термини понякога е неприятно заради съмнителни субекти и голямото текучество на туристи, но не бих казала, че точно там са съсредоточени крадците. Може да си настанен в хотел, който е в центъра на Рим, и пак да те пребъркат в метрото.

# 644
  • тук-там
https://www.booking.com/hotel/it/vatican-luxury-suites-roma.html … ame&aid=2097750&=

Тук бяхме последно миналия месец. Идеален за двама души. Точно до входа на метрото и на пешеходно разстояние от Ватикана. Много симпатичен квартал.

Общи условия

Активация на акаунт