Рим - 28 тема

• 43 424
  • 731
  •   1
Отговори
# 645
Според мен не е толкова страшно около гара Термини. Всяко вечер се хранехме там. Мястото е много комуникативно и шатълите за двете летища са непосредствено пред гарата и са през полови час. Ватикана е на 1 час пеша, Колизеумът на 30 минути. Гарата е огромна , метро, автобуси, влакове, много пъстра и пълна с хора от цял свят.

# 646
Второто ми посещение на Рим беше през март 2016 , докато траеше извънредната юбилейна  година на милосърдието обявена от папа Франциск. Минах през  свещените порти в три от папските базилики. Те обикновено са  най в дясно. На всяка от тях има определен детайл, който католиците при преминаването през нея докосват, а някой остават да се помолят. Най много  посетителите имаше естествено в базиликата "Свети Петър". Там имаше и много уредници, които не позволяваха да се образуват опашки пред Порта Санта. Отделно имаше групи от поклонници, които при пристигането си в храма бяха пропускани да преминат там където обикновено е заградено и са означени размерите на най-големите католически църкви. Водачът носи голям кръст, групата върви и пее църковни химни. За разлика от туристите тях ги допускат до олтара в дъното на църквата, където се провежда служба. В града имаше очертан с поредица от цветни точки  поклоннически маршрут, с който се обикалят доколкото си спомням седем църкви, в които се съхраняват ценни за христианския свят реликви.

И малко мои снимки
от Базиликата Санта Мария Маджоре
Скрит текст:
от Базиликата Сан Джовани а Латерано.
Скрит текст:
от Базиликата  Сан Пиетро
Скрит текст:

# 647
Здравейте. След няколко седмици ни предстои пътуване до Рим и хотелът ни е на около 10 мин пеша от гара Термини. Самолетът ни за връщане в България е в 7ч сутринта и се чудим дали да пътуваме до летището към 4-4:30 сутринта или предната вечер към 22-23 вечерта (с цел безопасност, леко се притеснявам да пътувам през нощта). Какво бихте ме посъветвали?

# 648
  • София
Здравейте. Бихте ли препоръчали екскурзия в Рим последната седмица на януари с деца?

# 649
  • Sofia
Здравейте, записвам се и аз с екскурзия в Рум за пролетната ваканция, нямах идея за тази специална година.
Доколкото разбрах, доста от забележителностите в момента са в ремонт в очакване на празненствата. Някъде дали сте попадали на новина кога се очаква да отворят и дали ще има много затворени места в началото на април?

ПП. Още един въпрос, има ли забележителности, свързани с ПРАВОСЛАВИЕТО, които може да се посетят? Гробът на Кирил и Методи примерно, някоя българска базилика и т.н?

# 650
Базиликата , в която е погребан Св. Кирил е Сан Клемете, на централно място се намира и можете да я посетите..

# 651
Привет, препоръчвам посещение на Рим по всяко време на годината. Simple Smile  Кое Ви притеснява в последната седмица на януари?  Не е студено,ако това  Ви е притеснението. Никога не може да се знае със сигурност,както вече става въпрос по-рано в темата, но все пак ...
  Ремонтираните места са повечето външни- реставрират се фонтани, статуи и т.н.  Няколко от тях вече са готови- фонтанът пред Пантеона ,както и единият от фонтаните на Пиацца Навона.
 Днес четох новина,че до Коледа ще бъде готова и реставрацията на Фонтана ди Треви, така че ще видите Рим в пълния му блясък . Simple Smile
   Относно питането на дамата с ранния самолет- аз на Ваше място не бих прекарала безсънна нощ на летището.  Моята философия е,че ако има нещо да се случи, ще се случи ,когато и да е то. Разбира се, не подхождам безотговорно към ситуациите ,заради този ми начин на мислене. но до сега в Италия никога никъде не  съм се почувствала застрашена. Дори в Наполи. Simple Smile  Не знам дали е въпрос на настройка..  Simple Smile

# 652
Вчера направихме спонтанна организация за Рим около Коледа и сега иденственият вариант за билет за Ватиканските музеи и Сикстинската капела от официалния сайт е с влизане в 17.30. От други места могат да се намерят билети с по-ранен час, но двойно и тройно по-скъпи, комбинирани с всевъзможни други услуги /които не искаме/. Има ли шанс да се появат билети за по-ранен час, ако изчакам? Направо не знам какво да правя - моля за съвет!

Booking предлагат трансфери до 7 души + 7 куфара за 150-160 лв, за посочения маршрут.
Тази година ползвахме безплатен трансфер (заради резервация в сайта) и всичко беше много комфортно.
Вчера при резервацията за Рим също "спечелих" безплатен трансфер до хотела. Табелка с името ли държат? Може ли да кажете как намерихте превозното средство?

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 13:11 от Queen L

# 653
  • Бургас
На изхода в дясно на един лист беше написано името на мъжа ми сред много други листи с имена. Имаше и хора държащи табелки с имена. Аз като водях името на мъжа ми го размахах сред седналите мъже предполагам шофиори и нашия се изправи и ни пое.
Върнахме се от Рим преди 15дни, много ми хареса града. Впечатлена съм и бих се върнала отново да видя всички фонтани които сега бяха заградени, както и още доста забележителности за които не остана време. Иначе се скъсахме от вървене, на мен и мъжа ми това не беше трудност, но дъщеря ни постоянно пуфтеше и мрънкаше, че няма къде да седне и т.н.Joy

# 654
Здравейте и от мен в Римската тема😊
Взех билети за 21-24 февруари и започнах подготовката, като прехвърлям и темата за полезни съвети.
Виждам, че попадаме в последната неделя и искам да запазя билети за Ватикана за безплатно посещение, но в техния сайт няма възможност. Дали вече са свършили или още не са пуснати? Някой има ли опит?

# 655
Няма билети, нареждате се на опашкана и чакате. По възможност сутринта преди да отворят, за да можете да влезете. Пускат до по-рано в безплатния ден, мисля до 14.30 беше.

# 656
А на мен ми се иска да внеса малко коледно настроение макар и със снимки от миналата година по това време.
Скрит текст:

# 657
  • София
Ние живот и здраве в края на февруари ще летим до Неапол и после ще се придвижим с влак до Рим. Въпросът ми е колко по-рано е най-добре да си купим билети?

# 658
  • София
Ние живот и здраве в края на февруари ще летим до Неапол и после ще се придвижим с влак до Рим. Въпросът ми е колко по-рано е най-добре да си купим билети?
1. От Неапол до Рим има регионални влакове, които са на фиксирана цена - нито билетите се изчерпват, нито резервация се изисква или е възможна. За тях няма нужда и смисъл да купуваш предварително. Цената е 13.65.
2. Ако искаш да пътуваш с по-висока категория влак, можеш да купиш и сега.
За тях ще видиш различни цени, които са динамични. Всяка ценова категория си има своите особености - най-евтините билети често са с крайни и ограничаващи условия. Не можеш да ги върнеш и / или не можеш да ползваш друг влак - важат само за избрания.
Това е много полезно когато имаш твърда, сигурна програма и искаш да пътуваш бюджетно.
Можеш да избереш между влакове на Трениталия или Итало. Като начална гара задай Napoli Centrale, защото някой идващи от юг скоростни влакове не спират на нея, а на нова скоростна гара в покрайнините ( Afragola ), която вероятно няма да ти е удобна.

# 659
  • София
Много ти благодаря за подробната информация!

Общи условия

Активация на акаунт