Нарцистична майка!

• 15 173
  • 307
  •   1
Отговори
# 165
Няма нарцистичен човек който да тръгне да ти се разкайва или да каже че съжалява и да търси прошка. Не и искрено. Тези хора в собствените си очи не могат да направят нещо грешно, проблемът никога не е в тях, те и затова не се поддават на "поправяне" по никакъв начин. А за това с "не помнят" и отричат си има друг термин по принцип.
Родител, партньор, каквото и да е - с такъв човек справянето е само с отстраняване и пълно отрязване. Той няма да се промени, но да отпадне влиянето му, а той за съжаление ще си намери други да го карат да се чувства сякаш става за нещо.

# 166
Няма нарцистичен човек който да тръгне да ти се разкайва или да каже че съжалява и да търси прошка. Не и искрено. Тези хора в собствените си очи не могат да направят нещо грешно, проблемът никога не е в тях, те и затова не се поддават на "поправяне" по никакъв начин. А за това с "не помнят" и отричат си има друг термин по принцип.
Родител, партньор, каквото и да е - с такъв човек справянето е само с отстраняване и пълно отрязване. Той няма да се промени, но да отпадне влиянето му, а той за съжаление ще си намери други да го карат да се чувства сякаш става за нещо.

Точно това и аз казвам. Може да се сравни примерно с един алкохолик  или наркоман:
Човек сам трябва да иска подобрение, да разбере че има проблем и да потърси помощ. Чак тогава може да му се помогне. Иначе си остава в
Безизходица.
Един нарцис не смята че има проблем: проблема са всички други но само не и той. Той самия се смята за грандиозен и безгрешен. Никога бе би признал ако греши.
Така че такъв човек да се промени граничи на нула. Особено на 60 + години е почти изключено.

# 167
Ама нормално да плюе психолозите в случая, това е защитен механизъм, защото се чувства застрашена, че този психолог може да те насочи по друг път, където да ти просветне и да я отрежеш. Ако отнемеш жертвата на енергийния вампир, той какво ще прави? Нали си има тази извратена потребност, която точно ти удовлетворяваш, ако това рухне лошо.  Рокстар беше писала някъде нещо подобно, че си вземат от теб "съплай",  дозата все едно.  Та отсега почва да те обработва, току виж се усъмниш в себе си дали ти помага психологът, дали не ти промива той мозъка, дали тя не е права. Малко чувство на вина и оттук оттам пак си в капана й, не ще да те пуска.

Naixi89  явно те държи много силно чувство за дълг, като уважение към родителите, че ти е майка а майката се търпи на всяка цена. Затова я четеш, слушаш и се тровиш. А не си длъжна.  НО явно се афектираш и поддаваш. Опитай наистина отнякъде 1-ва стъпчица. Например Mute на чата. АКо се обади, всичко възможно да пресечеш разговора преди да повиши тон /заета си, да се чуете утре, много бързаш за преглед, нещо/. Почне ли д авика, затваряш. И не вдигаш. Веднъж успееш ли и минеш ли  през страха, сигурно ще ти олекне.

А за отричането и изопачаване на факти от миналото и това, че никога не си признават да са сгрешили спрямо теб, това е защитен механизъм.

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 23:06 от Miss_Kaprisse

# 168
  • София
Трябва да приемеш, че както човек се ражда без крайник и е недъгав, така има хора без чувства и ти нямаш вина за това. Децата на невъзможни хора преживяват най-тежко вината и отхвърлянето. Разбереш ли, че с нищо не можеш да заслужиш майка ти да има ръка, или чувства, всичко ще се подреди. Не е нужно да прощаваш непростимото, или да приемаш неприемливото. Приеми го като недъг, който и позволява да съзнава, че стореното е лошо, но да не е способна да го почувства. Приеми онази част от теб, която е нейна и здрава, и другото отстрани като недъг. И не търпи, но не вини и не се свързвай емоционално с този недъг. Толкова. Нито имаш вина, нито дълг да изправиш грешките на природата.

# 169
  • Paris, France
Naixi89, чак ме е яд като те чета, защото разбираш много добре нещата, но нищо не правиш за да се отскубнеш.

Сетих се за нещо: като звъни, нека партньорът ти да вдигне и да и каже, че си заета, в банята, отишла си до магазина и ще и се обадиш веднага, щом се освободиш. И не се обаждаш. И следващият път пак така. И пак, и пак, и пак.

А опитвала ли си да предложиш да се чувате веднъж в месеца или веднъж седмично?

Пак не разбирам защо не късаш, но ти си знаеш.

# 170
Naixi89, чак ме е яд като те чета, защото разбираш много добре нещата, но нищо не правиш за да се отскубнеш.

Сетих се за нещо: като звъни, нека партньорът ти да вдигне и да и каже, че си заета, в банята, отишла си до магазина и ще и се обадиш веднага, щом се освободиш. И не се обаждаш. И следващият път пак така. И пак, и пак, и пак.

А опитвала ли си да предложиш да се чувате веднъж в месеца или веднъж седмично?

Пак не разбирам защо не късаш, но ти си знаеш.

Опитвала съм се, предлагала съм да се четем или чуваме един път в седмицата или два пъти, е не та не та не. Но вече не отговарям веднага, тоест отговарям по късно. Тя искала всеки ден да знае дали съм жива и си е съвестен нормално за нея майка и дъщеря всеки ден да се четат или чуят 😒😒😒😒

Опитвала съм да скъсам, но не успявам: както по горе се написа, тя е майка ми и аз някак имам чувство че трябва да я търпя. Може би защото съм единствено дете и нямам друг.
Партньора ми не иска да има нищо общо с нея и я блокирал навсякъде. Разбираемо е за мене, тя и пред него бая си позволи.

Просто съм си казала че няма да отговарям като ми пише или по късно когато ми е кеф.
Чудя се чести пъти, защо един човек става такъв. Аз никога не бих била така към моето дете

# 171
  • Paris, France
С такива хора не става да предлагаш или да питаш. Трябва да се докажеш като независима личност. Казваш "Поради повишена заетост и желание за лично време реших да се чуваме веднъж седмично. Определих понеделник вечер (Може петък сутрин, както искаш) за разговор, от 20.10ч до 20.15ч, примерно. Зная, че искаш всеки ден знак, че съм жива. Всеки ден ще ти пращам емотикон веднъж дневно. Благодаря за разбирането."

И аз съм единствено дете. И скъсах пъпната връв много рано, макар и през 20те си години да се тормозех като тебе. Сега мъжът ми държи да и се обажда веднъж седмично, винаги в събота. Понякога говоря с нея, но не всеки път. Децата и те така.

Твоята майка е от друго поколение. Моята почти не ползва екрани и това улеснява нещата, но това е положението.

# 172
Това с емотиконката е добра идея.

Според мене, цялата работа е защото тя си няма друг с когото да се занимава: мъж няма, работно място няма, приятели много много няма…. И оставам само аз.

Друго поколение е, но имам много приятели и приятелки и такава като нея няма втори път. И на партньора ми родителите не са такива.
Явно само на мен ми се е паднал този късмет.
Благодаря ти много за съветите

# 173
  • Paris, France
На партньора ти родителите са от друго поколение и култура (предполагам. Върти ми се, че не е българин). Англичаните не се месят в живота на децата си, освен аристокрацията, но и те уважават лично пространство.

Моята майка е на години колкото баба ти. Твоята майка явно няма приятели. А защо няма приятелска среда? Има време щом не работи. Моята майка излиза и пътува с приятели, но както вече писах, аз съм се отделила преди 35г, когато нямаше интернет и минута телефонен разговор с България струваше £0.50 минимум при заплата около £1200.

Не си само ти, но повечето успяваме да наложим дистанция.

# 174
Приятеля ми е Австриец и да, там такова нещо не съществува, да се месиш в живота на отдавна порасналото дете. Те я смятат за луда, което си е до някаква степен така за жалост.
В запасна Европа такова поведение се смята за голяма наглост.

Защо няма приятели много много не знам. Мисля че защото си е трудна личност. И много обича да коментира зад гърба, но ако нея я коментират, е края на света.
Тя седи повече в софия при баба ми (но тя не е на легло…). И там няма много много приятели.
Винаги е била алергична към работа.
Имам и български приятели на моята възраст и родителите им не са такива…..

# 175
Naixi89, ти продължаваш да смяташ че можеш да постигнеш някакво съгласие - предлагаш, обсъждаш... тя няма да се съгласи с нещо, което за теб е по-добре, но на нея намалява възможностите да те тормози. Но то и не е нужно тя да е съгласна. Ще свикне.
Хич не я чакай да се съгласява с нищо, решаваш нещо и го правиш. Искала била да знае нещо си... Ами да си иска. Ти пък си искаш спокойствието. И аз много неща искам, ама не всичките ги получавам.
По принцип съм такъв човек че винаги съм за комуникация, да се обсъди всяко нещо и да се изглади по възможност. Щом дори аз не бих се опитвала, повярвай ми че няма смисъл. С такива хора комуникация просто няма, те чуват каквото искат да чуят и пропускат останалото, правят каквото са наумили и така. Аз пък не смятам че дължа уважение на някой който отказва да прояви такова към мен. Ако такъв се разсърди и отдръпне, какво да кажа... Познахте - "УРААА!" Grinning

# 176
Даже не виждам смисъл да и се казва каквото и да е. Пак ще истеряса. Просто го правиш, без да се обясняваш.
Пишеш през ден, че си добре. Вдигаш си телефона веднъж в седмицата и казваш, че много бързаш. Ако се развика, затваряш без да се обясняваш.

# 177
Ползвате ли whataspp? Там може да се види последна активност. Сигурно и по другите месинджъри. Да види, че си жива - може да се види по последна активност.
Моята майка прави така ако не сме се чули 1-2-3 седмици. Ползвам whatsapp всеки ден и сигурно наистина съм умряла ако не съм го отваряла 2-3 дни примерно.

Но и това са глупости - ако наистина нещо се случи, ще разбере.

# 178
Ползвате ли whataspp? Там може да се види последна активност. Сигурно и по другите месинджъри. Да види, че си жива - може да се види по последна активност.
Моята майка прави така ако не сме се чули 1-2-3 седмици. Ползвам whatsapp всеки ден и сигурно наистина съм умряла ако не съм го отваряла 2-3 дни примерно.

Но и това са глупости - ако наистина нещо се случи, ще разбере.

Ами тя е на мнение, че не стига защото може някой да ми е взел телефона и да борави с него. 😒😒😒😒 и за това не стига само активност
Може приятеля ми да ме е убил и да ми е взел телефона  и тн.

Току що бях при родителите на партньора ми и говорихме по тази тема: те смятат майка ми за луда.

# 179
Поставяш ясни граници - искала била!
И ти искаш нормална майка, ама нъцки!
Айде баста. Аз с моите се чувам веднъж седмично - почнат ли обидите, почвам и аз да кова и после 1 месец не им звъня.
Друго много важно, което съфорумките споделиха (аз също вече го следвам). Никакво споделяне на никакви проблеми. Всичко е наред и е прекрасно.

Общи условия

Активация на акаунт