Нарцистична майка!

• 15 162
  • 307
  •   1
Отговори
# 180
Оф милата, ти направо все едно живееш по нейния сценарий. Тя тя тя...  Защо тя е по-важна от ТИ? Тя те е обсебила направо, т.е ти звучиш абсолютно покорна на нейните искания. Знам, че е подсъзнателно и психологически трудно преодолимо, просто  казвам как звучи отстрани.
И не знам дали е много добре да споделяш и коментираш това точно със свекърите. Скоро и аз след дълга пауза се видях с приятелка, която чувствах емоционално близка, 2г си споделяхме и уж си знаем всички драми и болни места /работа, връзки, травми и т.н/. Стигна се и до нещо покрай моите родители и  в 1 момент ме застреля, че я натоварвам. Почувствах се адски уязвима. Не знам каква е връзката ви с мъжа, но те са негови родители,  аз бих била по-обрана.  Това те уязвява. Може дс се обърне срещу теб особено щом там имат доста други разбирания. Може да я мислят за луда, но после да си кажат "тая жена цял живот ли ще пречи на семейството на сина ни". Мъжът ти те подкрепя, но на него какво му е също помисли, да не си застрашиш връзката.

# 181
Оф милата, ти направо все едно живееш по нейния сценарий. Тя тя тя...  Защо тя е по-важна от ТИ? Тя те е обсебила направо, т.е ти звучиш абсолютно покорна на нейните искания. Знам, че е подсъзнателно и психологически трудно преодолимо, просто  казвам как звучи отстрани.
И не знам дали е много добре да споделяш и коментираш това точно със свекърите. Скоро и аз след дълга пауза се видях с приятелка, която чувствах емоционално близка, 2г си споделяхме и уж си знаем всички драми и болни места /работа, връзки, травми и т.н/. Стигна се и до нещо покрай моите родители и  в 1 момент ме застреля, че я натоварвам. Почувствах се адски уязвима. Не знам каква е връзката ви с мъжа, но те са негови родители,  аз бих била по-обрана.  Това те уязвява. Може дс се обърне срещу теб особено щом там имат доста други разбирания. Може да я мислят за луда, но после да си кажат "тая жена цял живот ли ще пречи на семейството на сина ни". Мъжът ти те подкрепя, но на него какво му е също помисли, да не си застрашиш връзката.

Много добър съвет. Освен това, говорейки лошо за майка си настройваш хората, че е луда, нарциситка и каква ли още не, пък я държиш близо и си зависима от мнението и. Искаш да прекъснеш контакт, но нямаш желание.

Дадоха ти много и чудесни съвети, даже директни отговори на атаки. Не мрънкай прекомерно. Вземи решение и действай.
Няма смисъл от безкрайни жалби и обяснения колко е лоша. Спри да бъдеш жертва. Или поне се опитай.

# 182

Много си права да, аз със свекървите не съм споделила всичко, само една част.
То моя приятел е блокирал майка ми абсолютно навсякъде и не иска да има нищо общо с нея.

Благодаря на всички за съветите, ще се опитам да приложа част от тях.
Трябва и да мисля за детето ми.

# 183

Naixi89, това си го татуирай някъде. Коментара е страхотен! Австрйиците и германците са хора от друго тесто (аз съм с германец). Ние за разлика от тях сме емоционални и прями хора. Това може и да не им се понрави и да ти изиграе лоша шега. Наистина много внимавай какво говориш пред австрийските ти свекъри за майка ти.

# 184
Благодаря Ариел, ще го имам на ум.
Да те са определено други хора, имам и много австрийски приятели и приятелки. Такива неща при тях няма.

# 185
Днес цял ден слушах Дисислава Дамянова https://youtu.be/mRgMKHTP4gA?si=4F_jVUvcOmSMkZOl

Изгледах видеата й, днес ме "извадиха" от мисли за родители, роднини и отношения.

И тя казва нещо много интересно родители, като баба и дядо са с друго поведение. Говореше, че няма оправдадение днес за токсичните родители, защото има много информация и начини да коригираш поведението си и да се развиваш. И това, че всеки родител е добър и дава най-доброто от себе си, нещо което масово го казват всички психолози, тя твърди, че да насилаш, манипулираш, унижаваш детето си, означава, че не си добър родител. Кобилкина твърди само благодарност към родителите, съжалявам, но при определени обстоятелства няма как да благодариш. Лично мен най ме дразни, че родителите няма достойнството да кажат да сгреших, съжалявам, виновен/а  съм прости ми, дай да тръгнем на чисто, ще направя всичко възможно, ако има нещо казвай, ще говорим повече. Мисля, че всеки от нас би почувствал облекчение и дал шанс, за едни по чисти отношения. Но тенденцията е точно обратното, егоизъм, задейства се защитния механизъм с повишаване на тон и отричане.

Повечето родители, които сега са на 60 + са отглеждали децата си в други времена. Тогава това поведение е било в норма.
Те не смятат, че са сгрешили. Те виждат емоционалните проблеми като лигавщини и нещо измислено. Също отричат и "не помнят" част от случките в миналото.
За себе си - те са добри. Детето им нещо се е объркало.
Също две деца на едни родители могат да имат коренно различни спомени от родителите си.

Мисля, че трябва да има прошка и приемане от нас, децата. Защото сме способни. Те не са. Разбира се, прошката не е нужно да им се съобщава, но поне заради себе си.
Тяхното поколение е също травмирано и сбъркано. Не напълно, но много от тях.

Да де, ама днес на 60 ползват интернет, има книги, говори се по въпроса и прошка може да има, ако те поискат и признаят, от наша страна, моя правя компромиси, дистанцирам се и гледам да не влизам в "теми". Не мога да се правя, че няма нищо, при условие, че днес токсичното поведение, не е по-различно от преди. Как да  реагирам? Не мога да се правя постоянно, че не съм чула поредната заядлива забележка

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 16:22 от Sephora ❤

# 186
Отговорът на заядливата забележка е Защото така искам/така ми харесва, не ме интересува какво мислиш... И после гледаш сеир, как се газират.
Не казвам, че е лесно, никак даже не е. Но когато успееш и се дистанцираш става даже забавно на моменти.

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 16:59 от alex_jp

# 187
Прошка иска нормален човек, защото той може да осъзнае че има за какво да иска прошка. Нарцистичен родител, партньор или каквото е просто смята че трябва ти да му търсиш прошка, никога той. И никоя книга или информация няма да промени това.
Не се прави ами наистина не ги слушай тия забележки, когато можеш. През останалото време се опитай да не ги приемаш лично.

# 188
  • Washington,USA
Стига де. Не е толкова лесно. Ти можеш да кажеш да ти звъни един път на седмица, ама тя ще спази ли? Пък и да спази не значи, че няма да идва всеки ден у  Вас.

Най-добрато е да си в далечен град /държава, ама не всеки може да го постигне.

# 189
Е,все пак ти си добра, майка ти е лоша., коментарите са в твоя подкрепа и против майка ти-значи имаш оправдание пред себе си да се изолираш от нея. След време,  когато ти ще си майка на пораснали деца ще бъдеш перфектен родител, няма да си  нарцистична и значи общо взето това е.
Проблемът ти е решен.

# 190
  • Швейцария
Моята е същата. Аз съм писала в други теми и няма да се повтарям. Докара ми тревожно разстройство и депресия. И аз се разкъсвам между това, че ми вреди и че ми е майка. Не мога да я отсвиря и това е. Психиатърката ми й се обади да й говори...резултатът беше, че вдигна 200 кръвно. Нямам съвет, понеже и аз не мога да се справя с това да я оставя и да нямам контакт. На тези години без помощ от мен с нея е свършено, а аз не искам това да ми тежи на съвестта. Ще си я търпя и това е. Сама съм си виновна, че се притеснявам за нея и не съм й поставила границите когато е била млада. Сега мога само да си пия антидепресанта. Вкарала съм я в някакви "нормални" релси на поведение, защото е финансово зависима от мен и я е страх да не спре кранчето. Личностните разстройства не се лекуват, така че няма никакъв смисъл майка ти да ходи на психиатър. Нито ще го чуе, нито има какво да й изпише. Съжалявам, че не мога да те посъветвам нищо, само мога да ти съчувствам най-искрено.

Последна редакция: чт, 04 юли 2024, 06:36 от JennyBG

# 191
Моята е същата. Аз съм писала в други теми и няма да се повтарям. Докара ми тревожно разстройство и депресия. И аз се разкъсвам между това, че ми вреди и че ми е майка. Не мога да я отсвиря и това е. Психиатърката ми й се обади да й говори...резултатът беше, че вдигна 200 кръвно. Нямам съвет, понеже и аз не мога да се справя с това да я оставя и да нямам контакт. На тези години без помощ от мен с нея е свършено, а аз не искам това да ми тежи на съвестта. Ще си я търпя и това е. Сама съм си виновна, че се притеснявам за нея и не съм й поставила границите когато е била млада. Сега мога само да си пия антидепресанта. Вкарала съм я в някакви "нормални" релси на поведение, защото е финансово зависима от мен и я е страх да не спре кранчето. Личностните разстройства не се лекуват, така че няма никакъв смисъл майка ти да ходи на психиатър. Нито ще го чуе, нито има какво да й изпише. Съжалявам, че не мога да те посъветвам нищо, само мога да ти съчувствам най-искрено.

То и да и поставиш граници, на нея общо взето грам няма да и пука. Просто колкото се може по малко контакт и толкова защото оправия с такива хора няма.
Тя вече и не иска да ходи на психолог или психиатър защото в нейните очи само тя е права а всички други са идиоти, типично. И ако я питаш нея, тя е най добрата майка  под слънцето, Абе сбъркан мозък.

Мъчно ми е, като гледам мой приятелки и приятели какви Майки имат (особено тука в Австрия) а аз какво имам. Съдба явно. Но аз вече съм отписала да имам обичаща майка. Приела съм го.

Но идеални родители няма, но това което аз имам си е истинско чудо не в добър смисъл.

# 192
  • Швейцария
Те нарцисистите са толкова убедителни, че дори психиатърът може да им се върже. А за нормалните хора да не говорим. Цял живот ходи при съседите при най-малкия проблем, после те ми говорят как може така, майка ти е. Пред хората могат да са коренно различен човек...стига да имат полза от тях. А за тях състраданието е като наркотик.
И аз все завиждам на хората какви майки имат. И все си "купувам" дозата любов, къде с пари, къде с подаръци, къде с ходене по гайдата й. Ама като се замислиш друга майка нямаш и като я отрежеш напълно, пак ти ще страдаш. Та кое е по-добре и аз не знам...Тресе ме черна завист към ММ, който има много разбрани родители и не разбира моите терзания.

# 193
Ето нещо интересно, което днес слушах.

https://youtu.be/sNlQD-hsvCE?si=gIagh9PTOUEZuCAS

# 194
Те нарцисистите са толкова убедителни, че дори психиатърът може да им се върже. А за нормалните хора да не говорим. Цял живот ходи при съседите при най-малкия проблем, после те ми говорят как може така, майка ти е. Пред хората могат да са коренно различен човек...стига да имат полза от тях. А за тях състраданието е като наркотик.
И аз все завиждам на хората какви майки имат. И все си "купувам" дозата любов, къде с пари, къде с подаръци, къде с ходене по гайдата й. Ама като се замислиш друга майка нямаш и като я отрежеш напълно, пак ти ще страдаш. Та кое е по-добре и аз не знам...Тресе ме черна завист към ММ, който има много разбрани родители и не разбира моите терзания.

Ами и моята беше така: отидохме при психолог в Австрия и жената веднага я прецени каква е майка ми и го каза че поведението и не е нормално.
И майка ми изперка и каза после че психоложката била тъпа и повече няма да стъпи там. Това е.

Jenny съветвам те колкото се може по малко контакт. Grey Rock метода.
Прочети за него. При мен работи

Общи условия

Активация на акаунт