Нарцистична майка!

• 15 158
  • 307
  •   1
Отговори
# 210
Много благодаря на всеки един тука отделил време да ми отговори. Много ми помага това да чета.
Тука като говоря с мой приятелки, те ми викат че сега е времето да бия на майка ми един голям шут. Трябва да пазя детето си. Тя ще започне да го настройва срещу мен и приятеля ми а може и да чу посяга, както мен биеше редовно като малка.

Тя слава богу не знае адреса на къщата ни, която е извън града.
Вчера и казвам съвсем банално нещо: отивам на басейн защото времето е топло.
Е тя започна: ама защо ще годиш? Стой си вкъщи, не отивай.

Е не мога повече
Не знам какво е това? Яд? Завист ?

Само не се самонавивай, каквото е било с теб, няма да е с детето ти. Не случайно казват внуци се обичат повече. И това, което е в главата ти, като нейно отношение проектирано през твоето детство 6ъщо не е реалистично. Не е въпроса да отиваш в крайност и "шутове", а да сложиш ясна граница. В родовата йерархия бабата има място в отношенията с внучето си. Наранена се, объркана си. Помисли какво искаш, те да се криеш, да не знаят адреса ти и т.н. Можеш да ги поканиш на гости и ясно да заяви, че нямаш нужда от помощ, нидяли сте се, достатъчно.

# 211
Много благодаря на всеки един тука отделил време да ми отговори. Много ми помага това да чета.
Тука като говоря с мой приятелки, те ми викат че сега е времето да бия на майка ми един голям шут. Трябва да пазя детето си. Тя ще започне да го настройва срещу мен и приятеля ми а може и да чу посяга, както мен биеше редовно като малка.

Е не мога повече

Само не се самонавивай, каквото е било с теб, няма да е с детето ти. Не случайно казват внуци се обичат повече. И това, което е в главата ти, като нейно отношение проектирано през твоето детство 6ъщо не е реалистично. Не е въпроса да отиваш в крайност и "шутове", а да сложиш ясна граница. В родовата йерархия бабата има място в отношенията с внучето си. Наранена се, объркана си. Помисли какво искаш, те да се криеш, да не знаят адреса ти и т.н. Можеш да ги поканиш на гости и ясно да заяви, че нямаш нужда от помощ, нидяли сте се, достатъчно.

Слагам граници, но на нея не и пука. Това сме го играли няколко пъти. Викала съм и заради нея 2 пъти полиция. Бе искам 3. Път.
За това е по добре да не знае адреса.

На нея не и дреме за мойто  граници. Тя си знае нейното.

Ами тя ме пита какво ще правя целия ден и аз отговарям за басейна.
И се започва. Съвсем елементарно нещо

# 212
...
...
..
Naixi божеее, аз досега мисля, че тя знае къде живеете даже е идвала у вас. Осъзнаваш ли какъв огромен плюс е това? Щом няма адреса /не й го давай за нищо на света/, няма как да ти се появи на вратата. Мъжът ти е зад теб и отделно той я е блокирал. Значи ти имаш желязна физическа дистанция от нея, неприкосновени сте. Значи остава телефонният тормоз само и страхът е в твоята глава, че не смееш да й се заявиш или отрежеш.
Как минава 1 ваш диалог? Тя ли те разпитва първа или ти по навик и чувство за дълг сама й споделяш? Подозирам 2-рото, защото ако тя те разпитва ти не би успяла да не й отговориш. Ако искаше да разбере къде живееш, щеше да е питала и да знае отдавна, права ли съм?  
Имаш зависимост от нея като емоционална свързаност, като малко дете-родител, не си го израснала /знам какво е. Тя просто има нужда да общува с някого, понеже в реала явно няма кой да я търпи, а ти я допускаш до себе си вербално. Токсична е и те критикува и заплашва, това умее и усеща, че работи. НО всъщност ти си по-силна и имаш условия да я изолираш. Откога не сте се виждали?  Няма да й даваш детето ако не желаеш. Как ще дойде да го вземе??

Да, времето за шут е дошло отдавна. Другият вариант е студена минимална комуникация, но ще ти е трудно май. Детето не е нужно злата му баба да е до него. Достатъчно е ти да си тревожна и напрегната, за да му повлияе лошо. Ако ти се справиш със страха си от нея и с мъжа ти сте единни и спокойни, това е най-доброто за детенце.

# 213
Продължавай да си говориш с приятелките, не с нея... С нея отговаряш на обаждания рядко, кратко и обрано. Ако изобщо. И то в момента в който каже нещо което не е ок за теб, я отрязваш а не се обясняваш.
Тя не е глупава и не е като да не си дава сметка и да не прави връзка, просто не ѝ пука. Пука ѝ само дали ще получи внимание, а като те мачка теб се чувства още по-велика. Храниш я, буквално, всеки път като го позволяваш.

# 214
...
...
..
Naixi божеее, аз досега мисля, че тя знае къде живеете даже е идвала у вас. Осъзнаваш ли какъв огромен плюс е това? Щом няма адреса /не й го давай за нищо на света/, няма как да ти се появи на вратата. Мъжът ти е зад теб и отделно той я е блокирал. Значи ти имаш желязна физическа дистанция от нея, неприкосновени сте. Значи остава телефонният тормоз само и страхът е в твоята глава, че не смееш да й се заявиш или отрежеш.
Как минава 1 ваш диалог? Тя ли те разпитва първа или ти по навик и чувство за дълг сама й споделяш? Подозирам 2-рото, защото ако тя те разпитва ти не би успяла да не й отговориш. Ако искаше да разбере къде живееш, щеше да е питала и да знае отдавна, права ли съм?  
Имаш зависимост от нея като емоционална свързаност, като малко дете-родител, не си го израснала /знам какво е. Тя просто има нужда да общува с някого, понеже в реала явно няма кой да я търпи, а ти я допускаш до себе си вербално. Токсична е и те критикува и заплашва, това умее и усеща, че работи. НО всъщност ти си по-силна и имаш условия да я изолираш. Откога не сте се виждали?  Няма да й даваш детето ако не желаеш. Как ще дойде да го вземе??

Да, времето за шут е дошло отдавна. Другият вариант е студена минимална комуникация, но ще ти е трудно май. Детето не е нужно злата му баба да е до него. Достатъчно е ти да си тревожна и напрегната, за да му повлияе лошо. Ако ти се справиш със страха си от нея и с мъжа ти сте единни и спокойни, това е най-доброто за детенце.

Да зависимост е определено.
Тя започва да ме разпитва и аз отговарям но много внимавам какво казвам. Това за басейна не го смятам за нещо особено ама на започна да се заяжда пак.

Да остава телефонния тормоз и по месенджер. Вече гледам да ме отговарям веднага. И кратко.
Адреса за нищо на света няма да го дам.

Тя освен мен, няма друг. Работно място от много години няма, мъж няма, приятели същи много много няма. Занимава се с 83 годишната ми баба в София и с мен. Баба ми е същата.

Са страх е в главата ми. Приятелките ми се чудят как толкова години търпя това чудо а не съм спряла комуникация.  Но както и Ариел каза, те са австрийки и може би не го разбират че с майка си не се спира току така контакт но вече наистина не издържам.
Не сме се виждали от един месец защото е в София при баба ми но скоро си идва за жалост в Австрия. Поради това че тя работно място няма, си се разкарва насам натам както и падне.

Критикува, заплашва, манипулира като не стане се почва с тръшкане, реване, вменяване на вина и прочие …

# 215
Разбирам те, дано полека лека усетиш нещата по друг начин и намалее тази реакция на страх и паника. Защото като те чета, на практика за теб няма значение дали е в БГ или в Австрия. Не се виждате явно, тя не може да дойде у вас. Остава 1 телефон, все тая откъде ти звъни, но  ти се напрягаш само при мисълта, че е по-близо. Но реално няма разлика, докато физически нямате контакт дали е в Австрия или Австралия за теб е 1 и също, така си кажи.

Още нещо - майка ти не е твоя отговорност. Дали има контакти, приятели или си говори със стените - не си виновна, не е твоя отговорност, не си длъжна нито е правилно да си й спасител /а т ивлизаш в роля на спасител и партньор, и тя се вкопчва в теб/.

# 216
Ама тя да си се тръшка като ѝ е скучно, ти трябва да се гътнеш до нея ли?
Ела да ме видиш. "Мда, така си е, голяма кучка съм станала. Права си, не е лесно около мен. Айде, чао, сега намам време"
Ама решили да ме посетят примерно в събота сутрин, казва ми се в петък вечерта. "Мога да пия едно бързо кафе с вас, за повече време нямам да ви отделя, вече ми е планиран уикендът." Това последното по повод поставяне на граници, много добре знаят че би ме докарало до бяс да ме разиграват така и че не стоя само тях да чакам. Ама не било хубаво така, семейство сме. "Е, като не е хубаво пък мога и да не пия кафе с вас, ако щете." И нищо да нямам планирано, не се съгласявам на повече, отне години да го научат това.
Дуднене на околните? Я като ви харесват, вървете вие прекарайте време с тях. Не искат Grinning

# 217
Аз нямам какво повече да кажа по темата, само последно ще ти споделя нещо, ако имаш желание да помислиш върху него. В добри отношения съм с роднините ми, и въпреки това не им се отчитам кога къде ходя и какво правя. Нито изпитвам нужда, нито се чувствам задължена да разказвам как ми е минал деня. Има много по-интересни теми за разговор с който ми е приятен, а с който не ми е приятен - всичко е наред, добре съм, чао че имам работа.

# 218

Е не мога повече
А ти какво ѝ отговаряш, когато тя ти говори така? Подозирам, че започваш да се обясняваш - времето е топло, имам свободно време и т.н.
Можеш ли да ѝ кажеш, че си пълнолетен възрастен човек и сама решаваш какво да правиш?

# 219
О да, това може да звучи грубо но дори при намек за търсене на обяснение или от сорта отговарям че така искам/така съм решила/така съм преценила. С много заключителен тон. То няма оправия иначе.
Че е грубо - грубо си е да се сопнеш така. Но за мен е грубо и някой към мен да се държи така, съответно бързо спира да ми пука.

# 220
Да точно, аз навлизам в обяснителен режим и всичко ескалира.
А то с такива хора няма смисъл спор защото няма как да спечелиш. Накрая стига до обвинения и вменяване на вина.

Една от психоложките ме питаше дали не сме турци или от близкия изток защото такова мешене в живота на порасналите децата си е там много разпространено. Не е типично за европейци.
Това ме кара да мисля че нещо в главата на майка ми не е в ред.
Кой да ми е партньор, каква работа да работя, какви приятелки да имам, къде и кога да ходя на почивка, къде да живея, че  даже и какво да правя в свободното си време. Това е било цял живот и все по лоша става.
Стигам до извода че тя друг няма в живота си и се занимава само с мен. Вкопчила се е в мен като паразит и ме изсмуква като сламка.

# 221
  • Paris, France

Е не мога повече

Не е яд, нито завист. Пренася нейните разбирания в твоя живот. има те за нейна собственост и смята, че нейните препоръки ще ти облекчат живота. Няма как да я е яд, че отиваш на басейн. Тя също може да иде ако иска.

Прави са приятелките ти, много даже. За настройването - като баба и дядо такива хора често са коренно различни. Майка ми с мене беше строга, а с децата ми никак и много ги глезеше. Баба ми също е била различна с майка и го зная от майка.

Обаче не знам дали да не ми дадеш на мене адреса, та да дойда с една дебела тояга 🤣. За какъв такъв и каза, че отиваш на басейн? Нали казахме всичко да е "здравей, да, не, добре, довиждане". Искаш да си я причиняващ ежедневно - твой проблем. Поне не дърпай дявола за опашката!

# 222
В никакъв случай !!!!!! Никаква информация вече, дори и елементарни неща не мога да и казвам вече. Явно тя става все по лоша и по лоша. Скоро имам рожден ден, и тя вече се готви да се видим 😒😒

Днес ми дойде една случка от детството ми на ум, която бях отдавна забравила, нарочно мозъка ми я скрил накъде.
Когато бях малка всяка лятна ваканция ходихме при баба ми (майка на майка ми, и тя пълен нарцис)  в София.

Имаше един ден, явно не съм слушала в нейните очи.
Баба би ме блъсна силно в парното и си ударих главата жестоко.
След това започнах да повръщам и много ме болеше глава. Закараха ме в Пирогов и се установи леко мозъчно сътресение. Естествено тя пред докторите измисля някаква история как се е случило това. Майка ми присъстваше през цялото време и нищо не направи.
Тази случка беше преди поне 20 години. Но днес някак се пръкна в мозъка ми, не знам защо.

И сега тези 2 жени мислят, че аз ще им оставя моето дете ?
Ами, ще трябва да ме убият за да стане това ….

# 223
Не си го мислят, просто виждат че сега могат с това да те стресират най-лесно. Недей да мислиш че много им се гледа дете, такива хора само себе си гледат.

# 224
Не си го мислят, просто виждат че сега могат с това да те стресират най-лесно. Недей да мислиш че много им се гледа дете, такива хора само себе си гледат.

+1
Хора, които собствените си деца не са изгледали внуци не гледат.
Моя приятелка и тя така налапа въдицата,  уж бабите ще помагат - много неприятно изненадана остана, когато и от двете страни й се фръцнаха, че който имал деца да си ги гледал.

Общи условия

Активация на акаунт