За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 477
  • 748
  •   1
Отговори
# 390
  • In transit
Еуфория, за месо и риба ползвам отделна пластмасова дъска, която винаги пръскам с дезинфектант за повърхности преди да я измия. Периодично я сменям, защото се надрасква и не искам да ям пластмаса.
Като чупя яйца си измивам ръцете. Пилешко месо не мия.

Предпочитам да елиминирам всички възможни условия за развитие на ботулизъм или салмонела вкъщи.

Дървени ползвам за зеленчуци, мезета и прочие. Дървените дъски могат да се изшкурят и намажат с масло, така стават, като нови в някакъв момент.

# 391
аз страшно обичам дървените си дъски за тестени и хляб.
не ги махам за нищо на света.
И ако ги ползвам за нещо друго ги слагам в миалнята .

# 392
  • София
аз страшно обичам дървените си дъски за тестени и хляб.
не ги махам за нищо на света.
И ако ги ползвам за нещо друго ги слагам в миалнята .
Дървена дъска не се поставя  в миялната, това се знае от всички ни. Как се процедира с дъските прочети по горе поста на Mikkey.
Не ползвам пластмаса, не ми харесва,  неприятен звук се получава при нарязване на нещо си, ползвам си дървените дъски и си имам няколко, една е за зеленчуци, друга ми е за месо, на трета  режа хляб.

# 393
аз винаги съм я поставяла в миалнята когато ми се стори че има нужда от миене. Моите са си добре и когато започнат да не ми харесват си купувам нови.

# 394
  • Sofia
Както обичайно - въпрос на личен избор, предпочитание, няма еднозначен отговор.
Не харесвам пласмасови дъски, обичам дървени. За месо имам една червена пластмасова, за риба зелена такава. Не мия месо, риба минавам с влажна ръка, за останали люспи, след което подсушавам с кухн. хартия, както и месото.  Дървените дъски, редовно вечер оставям намазни с мазнина.

# 395
Когато купувам месо от Била, което почти винаги се предлага в найлонов плик, задължително има отцедена кръв в него. Мия го, пък дали е правилно или не, не знам.
С каква мазнина мажете дървените дъски?

# 396
  • In transit
Дара, има специално масло за дърво, минерално масло. То е с неутрален аромат, иначе майка ми изварява олио или зехтин и маже с него.

# 397
  • Sofia
Аз с олио мажа дъските.

# 398
Аз пък имам чувството, че като режа на пластмасова дъска, сякаш започват да падат някакви малки частици, а не искаме да ядем пластмаса. Предпочитам дървена дъска.

# 399
Минерално масло, олио или кокосово масло.

# 400
За риба, и месо, в редките случаи, в които режа такова, имам стъклена дъска.
Режа, мия дъската, и не мисля нито резки, нито частици.
Месото и рибата не ги мия.
Само за отчета казвам Simple Smile

# 401
Цитат на: Cuckoo link=topic=1658446.msg48181291#msg48181291 date=1718 717535
О, да, определено дървената дъска има пори и цепнатини и няма как да се измие особено добре. И пластмасовите се надраскват и сигурно вътре се задържа по нещо.
Напротив, дървените дъски задържат по-малко и по-кратко микроорганизми, защото имат и свойството да се самоочистват, не разчитат само на нас. Пластмасата няма това свойство, а същевременно се надрасква и дори миниатюрните прорези и драскотини задържат достатъчно дълго всякаква гад. Въобще, пластмасата е един от най-неподходящите материали за досег с храна, аз ползвам много малко, от немай къде - няколко кутии за храна.
Ползвам само дървени дъски, дори не смятам да купувам пластмасови.
А колкото до миенето и пръските и кое било по-добре, чини ми се, че някой в нета си търси занимавка (не визирам съфорумката, а първоизточника), направо е несериозно.  Ами то и буца сирене да измиеш, пръска - почистваш и толкова.

# 402
Лесно изтъпяват ножовете тези стъклените, иначе и на мен ми изглеждат най-чиста работа.
Пластмасовите стават на тънки резки, разбира се, просто ги сменям по-често.
Но пък те хората затова продават толкова видове, да има за всеки каквото предпочита Grinning

# 403
  • Русе
+ 1 за дървените дъски. Само такива ползвам.

# 404
Малко тъп въпрос, ама миете ли месото преди готвене (бутчета, крилца и пр.)? Аз винаги миех, но наскоро чух за така нареченото кръстосано замърсяване (cross contamination) и прочетох че пръските вода, които отиват по повърхностите са по-вредни, отколкото да не се измие, защото все пак минава термична обработка след това. Вие как мислите? Също се замислих и за дъските, които използваме. До сега винаги съм рязала на дървена дъска, но трябва ли да имам отделна дъска за месата в сурово състояние и всички останали неща?
Точно поради тази причина в  професионалните кухни се изисква разделна подготовка на продуктите. Ще рече отделни мивки, дъски, ножове за меса, риба, зеленчуци … сортирани са по цвят. Аз чак толкова гледам да не се вманиачавам. Имам комплект дъски за различни продукти и ползвам тях, пластмасови, мия ги в миялната. Месото не го мия освен ако не са вътрешности като дробчета, воденички. Ножа го мия. Никога не ползвам същия нож, с който съм рязала месото примерно за да нарежа салатата.
Дървени дъски са забранени в гастрономията. Това за самопочистването не знам от къде идва. Дървото развъжда много повече плесени и други организми от пластмасата. Не позволява миене в миялна. Факта, че се деформират и лесно плесенясват говори.
За пластмасовите дъски има значение видът. Моите много леко са надраскани, а ги ползвам от много години. Има пластмаса наречена “тефлон”. От нея се правят много здрави дъски. Мие се в миялна и е много по-хигиенично от дървените.

Общи условия

Активация на акаунт