За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 489
  • 748
  •   1
Отговори
# 375
  • Sofia
Ще се получи ли нещо като сладолед от филаделфия,банан и малко кондензирано мляко?

…бързах и разбих с блендер горните неща+малко белийс и кокосово масло,сложих във формички като оставих малко за проба,след 2-3ч ще опитам как е,…стана доста сладко,но като замръзне може и да не се усеща толкова 🤔

Последна редакция: нд, 16 юни 2024, 16:35 от Doli

# 376
# 377
Вишневия пай на Тина Рина съм правила и с череши.

# 378
  • София
Аз съм в търсене на универсална рецепта за сладолед - такъв, който да може да се прави с всякакви плодове. Течна сметана ли само да сложа при плодовете или класически с жълтъци трябва да се направи? Някакви по-особени трикове има ли?

# 379
  • In transit
Аз съм в търсене на универсална рецепта за сладолед - такъв, който да може да се прави с всякакви плодове. Течна сметана ли само да сложа при плодовете или класически с жълтъци трябва да се направи? Някакви по-особени трикове има ли?
Предлагам ти два варианта, които могат да се направят с голяма част от плодовете.

Този е с пюре от пресни плодове, т.е всички плодове, които може да пасираш - кайсии, праскови, манго, ягоди, малини, пъпеш, смокини и прочие.

Този съм го правила с ягоди, череши, малини, замразен микс от горски плодове.

Може и класически с жълтъци да направиш, като евентуално замениш млякото със същото количество плодово пюре и запазиш количеството сметана в рецептата.

# 380
  • София
Някъде виждали ли сте да се продава малц, видях че има в Зоя, а другаде?
Този съм взимала https://chugun.bg/shop/18677/?lang=ru
Но той трябва да се запарва.

# 381
  • София
Този съм взимала https://chugun.bg/shop/18677/?lang=ru
Но той трябва да се запарва.
Еее, това е супер.Точно в една рецепта беше подобен. Благодаря!

# 382
  • под тепетата
Cuckoo, а може ли тази рецепта да видя?

# 383
Малко тъп въпрос, ама миете ли месото преди готвене (бутчета, крилца и пр.)? Аз винаги миех, но наскоро чух за така нареченото кръстосано замърсяване (cross contamination) и прочетох че пръските вода, които отиват по повърхностите са по-вредни, отколкото да не се измие, защото все пак минава термична обработка след това. Вие как мислите? Също се замислих и за дъските, които използваме. До сега винаги съм рязала на дървена дъска, но трябва ли да имам отделна дъска за месата в сурово състояние и всички останали неща?

# 384
Махнала съм отдавна дървените дъски, все ми се струва че попиват и че не е възможно само с нормално измиване да се почистят достатъчно. Че и остава влажна такава дъска за по-дълго време, поне тези които съм пробвала, вероятно не са еднакви всичките. Аз минах на пластмасови и мирясах.
Иначе си е вярно че пръски от миене на сурово пилешко не са най-хубавото нещо което да направиш. Ако преценя че държа да изплакна, примерно срязани кости и се притеснявам от ситни частички и искам да паднат - потапям в купа с вода а не да го сложа под струята и да отскачат пръски наоколо. Ако нямам такъв фактор обикновено не мия. То и без това само с вода какво ще измия? Не и нещо дето и без това готвенето ще го убие.

# 385
  • София
Малко тъп въпрос, ама миете ли месото преди готвене (бутчета, крилца и пр.)? Аз винаги миех, но наскоро чух за така нареченото кръстосано замърсяване (cross contamination) и прочетох че пръските вода, които отиват по повърхностите са по-вредни, отколкото да не се измие, защото все пак минава термична обработка след това. Вие как мислите? Също се замислих и за дъските, които използваме. До сега винаги съм рязала на дървена дъска, но трябва ли да имам отделна дъска за месата в сурово състояние и всички останали неща?
27 години съм в свое домакинство, винаги съм била с дървена дъска. Мия колкото мога, попарвам с вода, макар и рядко, понякога купувам нова. Всичко режа на нея, още сме живи. Мия месото някак по навик.

Последна редакция: вт, 18 юни 2024, 16:29 от Cuckoo

# 386
Махнала съм отдавна дървените дъски, все ми се струва че попиват и че не е възможно само с нормално измиване да се почистят достатъчно. Че и остава влажна такава дъска за по-дълго време, поне тези които съм пробвала, вероятно не са еднакви всичките. Аз минах на пластмасови и мирясах.
Иначе си е вярно че пръски от миене на сурово пилешко не са най-хубавото нещо което да направиш. Ако преценя че държа да изплакна, примерно срязани кости и се притеснявам от ситни частички и искам да паднат - потапям в купа с вода а не да го сложа под струята и да отскачат пръски наоколо. Ако нямам такъв фактор обикновено не мия. То и без това само с вода какво ще измия? Не и нещо дето и без това готвенето ще го убие.

Май и аз ще минавам на пластмасови. Мъжа ми има един ужасен навик да оставя дъски с остатъци от мезе в хладилника и във всяка дървена дъска, която имам се е пропила една неприятна миризма. И аз имам чувството, че колкото и да ги търкам, не ги мия добре.

# 387
Има и много както съфорумката от последния отговор - цял живот си ползват дървени и все още са живи и здрави. Всеки си преценява.
Аз съм си наумила че не измивам добре дъската като е дървена и край, то една жена науми ли нещо... Joy Всеки си шета на акъла, както казваше баба.
Щом и ти не си спокойна така, че и са замирисали - сменяй ги и си живей по-спокойно, какво те бърка другите какво правят или не правят?

# 388
  • София
О, да, определено дървената дъска има пори и цепнатини и няма как да се измие особено добре. И пластмасовите се надраскват и сигурно вътре се задържа по нещо.

# 389
И в моята дългогодишна практика за готвене, предпочитам  дървените дъски пред пластмасовите.
Ето няколко съвета за тях.
4 начина да почистите дървена дъска за рязане
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ДЪРВЕНИТЕ ДЪСКИ В КУХНЯТА
Винаги мия дъската с веро след всяко рязане на различен продукт. Веднъж месечно мия с лимонов сок или оцет. Понякога поръсвам със сода и мъничко вода и оставям да престои така няколко часа след което измивам. Единственото изключение , когато режа риба използвам пластмасова дъска.
Но всеки сам има правото да използва каквото си реши - дървена или пластмасова.

Последна редакция: вт, 18 юни 2024, 18:13 от Danifin1

Общи условия

Активация на акаунт