За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 454
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
  • Бургас
Момичета,грехота е този плод да се изпусне! Замразявайте,консервирайте на сладка,компоти... Това е благодат!😍

# 496
  • София
Здравейте, бях си запазила рецепта за дом.шунка без шунковар, но не мога да я открия. Може ли да ми съдействате ако разполагате с такава изпробвана.

# 497
Момичета,грехота е този плод да се изпусне! Замразявайте,консервирайте на сладка,компоти... Това е благодат!😍
За да не изпусна последната купа ако искаш дай любимата рецепта за кекс с вишни . Баба ми правише разкошен , но аз не мога. Вишните вътре не бяха мокри, кекса не ставаше мокър и беше чудесен.

# 498
Здравейте, бях си запазила рецепта за дом.шунка без шунковар, но не мога да я открия. Може ли да ми съдействате ако разполагате с такава изпробвана.

Винаги търся първо тук Simple Smile

https://www.bg-mamma.com/?topic=1074185

https://batimiti.blogspot.com/2017/12/blog-post_11.html

# 499
  • софия
Кои листа на босилека трябва първо да отрежа - тези отдолу или тези отгоре, или направо цяло клонче?
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 12:47 от zvаnchе

# 500
Клонче се реже, доколкото знам. Някъде казват да броиш там 2 или 3 разклонения, другаде просто да режеш малко над където излизат листата от стъблото и виждаш как там тръгват да изникват като нови клончета.
Виж тук или някое подобно видео, не знам дали те устройва това точно че е на английски.

# 501
  • софия
Помня, че някъде беше обсъждано как се реже, имаше някаква насока, но не помня каква.
Благодаря. Проблем с езика нямам 🙂 ще го погледна.

# 502
Това е първото дето ми се изпречи, може да има и някъде по-добре обяснени, аз пресен босилек не ям и съм ги мяркала покрай нещо друго точно за него.
Явно просто номерът е да не оскубваш листата и да ти остава гола пръчка, а да режеш над пъпките за да се разклонява растението и все да имаш нови и млади клончета.

# 503
  • In transit
За да не изпусна последната купа ако искаш дай любимата рецепта за кекс с вишни . Баба ми правише разкошен , но аз не мога. Вишните вътре не бяха мокри, кекса не ставаше мокър и беше чудесен.

Пробвай този сладкиш с череши, правила съм го и с вишни. Може да го направиш в кексова форма, но не от най-дълбоките (ако е от кръглите с дупка).

Звънче, аз махам върха с последните 4 листа, за да може да се разклони и да не цъфти, на долните 2-3 клончета махам големите листа, като оставям малките израстъци в сърцевината на стеблото, за да растат по-бързо.

# 504
Точно този сладкиш правих вчера за задушница, стана уникален!

# 505
  • София
Ze-ze, Марчева, жалко, че не сте наблизо. Имаме три вишни и никой не ги яде. Тъкмо узряха добре. Но тази година толкова череши и малини имаме, че изобщо не искам да виждам вишни....обаче сега, като ви чета, ще взема другата седмица да набера малко вишни, да замразя. Blush
Вишните са на почит у дома, моите хора много ги харесват, затова и по някакъв начин ги съхранявам, било на сладко, мармалад , замразяване, най-вече замразяване.  Тази година успях и евтини да ги намеря само по 5 лв/кг,  а по принцип бяха между 8 и 10 лв, доволна съм, че когато взимаш на количество е добре да са по евтини. Малините... малините са скъпи в София, около 15 лв/ кг. Взех, но само 2 кг. Нищо де, ще дойда при теб и ще набера малинки, шегувкам се, разбира се.

# 506
Мики, канех се да правя черешов пай, но взех остър завой към твоя черешов сладкиш. Мога да го направя и в голяма форма, но дали е удачно да го направя и във форми за мъфини? Не всеки сладкиш е подходящ, макар и на пръв поглед да не се променя нищо друго, освен формата. Аз често правя такава замяна, но в случая имам усещането, че е по-добре да те питам. 
Благодаря!

# 507
Всички рецепти за какъвто и да е черешов сладкиш ги предпочитам с вишни, харесва ми контраста с киселичкото от вишните. Аз и поначало рядко правя за да ям аз, сладко освен че не ми е важно, се и налага да го избягвам. Та съм и отвикнала от досущ сладък вкус и с вишни ги намирам за разкошни, а с череши са ми по-безлични всякакви сладкиши.
И замразяваме или аз, или майка ми, точно с цел с тези вишни да се изпече сладкиш няколко пъти. Даже ми се беше смяла веднъж като ме видя как "меря" колко вишни да сложа в един пакет. Мята ги Натка в тавата в която пече сладкиша и гледа как идват за нея като количество, да знам че ще ми стигнат да има върху целия Grinning После вече махане на костилки, слагане в плик и във фризера, но да си знам колко ми трябват за един път. Че ако дойдат малко, се разочароваме, а ако са в повече, размразени не ги харесва никой и се чудим какво да ги правим.

# 508
  • Sofia
Без замразени вишни не оставам  основно за любимия ни сладкиш.

# 509
  • In transit
Кубратова, не мисля, че ще е проблем, освен, че ще се изпекат по-бързо, защото са малки формите. По-скоро не знам как ще успееш да нацелиш по колко череши ще има във всяка порция. Grinning Да споделиш как са се получили.

Зе-зе, радвам се, че ти е харесал. И у нас е много любим.

Марчева, идвай, щом няма аз да ги бера. Grinning Такива храсталаци са станали, че всеки път се прибирам, все едно котка ме е драла здраво. Разбирам защо им е толкова висока цената.

Общи условия

Активация на акаунт