За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 444
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
Пишат пролет и есен понеже не е топлолюбиво, а дори напротив. Ще ти се развият растенията до цъфтеж много по-бързо, със сигурност, но ще успееш да хапнеш от труда си де.
Благодаря за съветите относно технологията.
 Горе-долу за колко време израства годна за салата? Като я откъсна, израства ли пак втори път?
Ако трябва, ще паса направо от саксията Simple Smile
Пониква за броени дни, пораснала достатъчно - за седмици. По-точно от това не знам, посред лято може и друго да е.
Береш само листата, растението си остава и пуска нови. Аз харесвам да мина с една ножица и да обера само най-едрите листа а не наред, така не оставям да станат големи и груби. Също ако видя че пуска стъбло за цвят в средата гледам да го махна и него че цъфне ли вече листата са други.
Една от най-лесните за гледане е, не я мисли много, евентуално жегата ако я бърка. А и от едно пакетче семена ще имаш и за експерименти, слагай по малко.

# 526
Не знам дали се вижда добре, но ето така се къса от босилека, ако искате да не прави цвят и да не расте само нагоре, а да се разклонява:

От време на време късам и най-долните листа, ако ми трябва повече и са по-големи.
и аз така го бера, да не стига до цвят , но от миналата година промених в голяма степен времето му за бране. В едно предаване някъде из Италия, показваха ферма за подправки, в която имаше големи оранжерии с босилек и върху лехите - дъски като рафтове над босилека. Докато се чудя защо са там, показаха. Работниците се качваха по тях и беряха от лехите екстра качеството - растения между 15 и 20 см, те били най-крехки и сочни. И от зимата правя така - купувах  саксийки с босилек, отглеждах още малко и на почти 20 см. заминаваха на песто, листа ползвам много рядко и само на пица.  Ами наистина е по-нежно пестото. После и с моя разсад Simple Smile друг път този размер го засаждахме в земята да расте и правя песто за фризера, сега пак имам 2 лехи на село, но тук едната партида вече образ и ползвах, а  растат нови.  И на село няма да го чакам да става като храстчета това лято, без друго е много, до месец ще го орежа.

# 527
  • под тепетата
Донесоха ми домашен петел. Идеи как да го сготвя? Нямам Петър вкъщи, но това не пречи да почетем празника и традицията. Рових при пеп-4о, но намерих курбан, а ми се ще някаква гозба, може и в гювеч. И понеже е домашен, трябва ли предварително да го сваря?

# 528
  • Sofia
Доста варене ще му трябва.

# 529
Аз съм варила петел в тенджера под налягане първо (разфасован, не цял) и най-хубав ставаше в една стара руска тенджера с подложка - почти като печен, когато се вари с малко вода. В по-новите ми тенджери под налягане си става като варен и не ми харесва толкова, но в старата вече не смея да готвя, въпреки че изглежда здрава, все се страхувам, че уплътнението е остаряло.
Вече след сваряването може да си го готвиш, както решиш - с него е много хубава попската яхния. 

# 530
Най-бързо се вари в тенджера под налягане или в мултикукър под налягане. Иначе - 2-3 часа, зависи от петела. Един го варихме 4 часа, ама да кажем, че е екстремно Simple Smile

После с вино, зеленчуци, в гювеч става най-лесно. Трябва да има някакъв сос, иначе става доста сух. Малко повече занимавка - нарязва се на парчета, които се запържват набързо в олио или краве масло. Слагат се в тенджера и се варят до готовност с малко сол, връзка магданоз, а ако петелът има по-специфичен дъх (усеща се) и главичка лук, може и дафинов лист.

В маслото се задушават зеленчуци, долива се вино, може и доматен сок, ама без да се прекалява. Долива се малко от бульона, в който е врял петела. Леко се сгъстява, т.е. да се изпари водата. Парчетата петел се покриват със соса и зеленчуците  в тава и се запичат. За да не е сух, сосът трябва да е почти готов, а месото да е напълно готово, защото във фурната няма да се готви дълго.

# 531
  • под тепетата
Ок, ориентирах се, за което ви благодаря! Имам херметик, ще го сваря предварително, че и за супа ще има така. Дреболийките са ми ги  сложили също.

# 532
Домашен петел имаме винаги за трапезата на Нова година.
Правим го пълнен с булгур и дреболиите.
Не го варим от както се научихме да го печем във фурната на бавен огън.
Запържваме дреболиите с мазнина, добавяме булгура леко да набъбне и пълним суровия петел. Намазваме с мазнина, масло под кожата, натриваме с червен пипер и в тавата с вода и под фолио. Слагаме във фурната първоначално на 200 градуса като започне да мирише намаляме на 100-150 градуса и така около 4 часа. Става мозък месото, а когато преди го варяхме предварително ставаше сухо на конци месото.

# 533
  • София
Запържваме дреболиите с мазнина, добавяме булгура леко да набъбне и пълним суровия петел. Намазваме с мазнина, масло под кожата, натриваме с червен пипер и в тавата с вода и под фолио. Слагаме във фурната първоначално на 200 градуса като започне да мирише намаляме на 100-150 градуса и така около 4 часа. Става мозък месото, а когато преди го варяхме предварително ставаше сухо на конци месото.
Сигурно става супер. Обаче сега самата идея да пусна фурна за 4 часа ми изправя косите. Купих бут да правя леберкезе (няколко пъти опитвам, не става точно както трябва, но се изяжда) и....започнаха жегите. Мерак имам, обаче да пусна фурната за 3 часа.... замразен е, ще чака разхлаждане Simple Smile

# 534
  • под тепетата
Rosheen, по принцип бавно пека свинско в плик по рецепти на пеп-4о. А дали петелът ще стане с кафяв ориз вместо булгур?

# 535
Rosheen, по принцип бавно пека свинско в плик по рецепти на пеп-4о. А дали петелът ще стане с кафяв ориз вместо булгур?
Ами не знам как се готви кафяв ориз, но да кажа, че като цяло плънката не е много и се оставя да набъбне преди пълненето и после вече от печенето се досварява.
Сега прочетох набързо, че белият е обработен кафяв, така че не виждам причина да не стане.

# 536
Кафявият ориз се готви по-бавно от белия. За 4 часа все трябва да стане Simple Smile

# 537
  • под тепетата
Да, точно за това ще е подходящ, нямам булгур в момента. Кисна кафевия цяла нощ във вода.

# 538
Домашен петел имаме винаги за трапезата на Нова година.
Правим го пълнен с булгур и дреболиите.
Не го варим от както се научихме да го печем във фурната на бавен огън.
Това сигурно става страхотно, и аз съм готвила домашни птици по този начин - действително месото става по-крехко, отколкото варено (само в руската тенджера ставаше подобно, като печено), но не посмях да го предложа посред лято, че и това съм правила на 40 градуса жега в южна кухня без климатик (в стари времена, когато нямаше масово климатици), още го помня това готвене Simple Smile
Ако отнякъде ми прехвръкне домашен петел, непременно ще пробвам по твоята рецепта, благодаря!

# 539
  • При децата ми
Дайте моля, изпитана рецепта за пилешки хапки в еърфраер?

Общи условия

Активация на акаунт