За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 856
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 4 393
Рокличката това се оказа, не знам защо и какво превежда, но като влезнах за енти път видях, че отдолу изписва преведено и го махнах.
Тортата вече е изпечена!

# 76
  • Мнения: 11 012
не я разбирам микровълновата и езика ми е чужд.
за по-сигурно ще я сложа във фурната, а за обяда грабнах едно едричко пиле на грил .
ще пека лазанията за вечеря.

Последна редакция: пт, 24 май 2024, 15:44 от bella-ciao

# 77
  • Мнения: 5 583
На локумките, защо се слага вино? Имам една кутия мас останала от козунаците, която няма да ползвам за нищо и ще се наложи да изхвърля. Тези дни се сетих да я използвам за локумки, но нямам вино

# 78
  • Sofia
  • Мнения: 29 353
За хрупкавост.
Има рецепти и без вино.

# 79
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
На локумките, защо се слага вино? Имам една кутия мас останала от козунаците, която няма да ползвам за нищо и ще се наложи да изхвърля. Тези дни се сетих да я използвам за локумки, но нямам вино
Моите са с бира, алкохола ги прави крехки/сипкави,  от мама ми е рецептата, а тя прави с вино други  сладки с плънка от сладко - и двете са страхотнти. Simple Smile

# 80
  • Мнения: 24 894
Сакън, не хвърляй маста, тя трае по много време в хладилника.
Стават с бира също наистина, ароматът естествено е различен, хубави са и двата варианта. За мен поне бялото вино придава аромат който е специфичен.
С такова правя сладки с мас които не са с локум а само с орехи. Равни части бяло вино и мас, доволно смлени орехи и брашно колкото да можеш да го омесиш. Разстилаш с ръце по-дебеличко че не бухват, режеш на полумесеци и печеш набързо, после топли овалваш в пудра захар смесена с една ванилия. И после ядеш и ревеш, дори аз дето не си падам по сладко ги обичам.
А има и едни арменски сладки с парено тесто, които също стават чудесни с локумче вътре и с по орехова ядка. Супер бързи са, те по принцип по рецепта май с олио бяха, но и с мас съм ги правила, с олио, с олио плюс масло... все добре стават. Ръцете ми са много топли и някой път се затруднявам ако трябва да меся тесто с мас че се отпуска и поема прекалено много брашно, затова харесвам да ги правя като има повод. Доста наподобяват "нормалните" такива сладки с локум като резултат. Правила съм ги и със сушени сини сливи вътре вместо локума, много им отиват. Има едни които не са съвсем сухи а стоят по-сочни, идеални са за целта.

# 81
  • Мнения: 5 583
Ще взема значи вино и ще пробвам тези с орехите.Сигурно ще остане и ще има и за локумки. Няма какво да я правя, аз не използвам мас, мирише ми. За козунаците съм взела 2 лъжици и кутията си е пълна, ще си стои така в хладилника и накрая ще се вмирише. Тя и без това още в самото начало ми имаше странен дъх и много се чудих да я използвам ли изобщо.
Арменските сладки съм ги правила, харесват ми. Те много ми приличат на локумки. Щом може да се правят с мас, може и тях да направя, че не искат много занимавка.

Последна редакция: пт, 24 май 2024, 18:00 от Morkovelka99

# 82
  • Мнения: 24 894
Иска ми се да можех да ти дам по-точна пропорция за брашното в тях че много мразя така на око... обаче тая рецепта ми е от тефтера на баба който наследихме с майка ми, а там половината неща са "брашно - колкото поеме".
Едновремешните "войнишки курабии" също стават много добре с мас, повече ги харесвам отколкото с олио както са в повечето рецепти. Не знам колко ти е голяма кутията мас и дали ти трябват и още идеи за да я изразходиш.

# 83
  • Мнения: 5 583
Кофичка от кисело мляко, 400 грама пише.
Войнишки не искам, не ми харесват. Аз ги правя с олио, майка с мас, но не ми харесват тия курабийки и по двата начина вече. Аз и спрях да ги правя.
Те много рецепти са такива - брашно колкото поеме, брашно до меко тесто и още от този сорт. В такива стари тефтери съм срещала и тестото да е меко, колкото е меко зад ухото 😂😂😂

# 84
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
"Брашно колкото поеме" е много точен израз...
Едно време  си е зависело повече от другите продукти - големина на яйцата,  чаши и лъжици като мерни съдове. Брашното си е било едно или две да речем.
Обаче в днешно време, освен другите продукти,  при голямото разнобразие от брашна е точно и буквално "колкото брашното поеме".   Това  пък се научава с практиката/опита, ама не отвреме навреме, че се забравя. Simple Smile

# 85
  • Мнения: 24 894
То винаги може да се наложи корекция, но и винаги ми е по-лесно да пише поне ориентировъчно. Няма да забравя майка ми как беше правила въпросните курабии... тя не прави такова по принцип, аз съм човекът за това когато си отида. Идея си няма колко да е брашното, че и беше лятото. Смятай тая мас как се отпуска и как поема. Беше успяла да сложи почти двойно на нужното, после заяви че тя такова нещо не можела да прави, нейните станали твърди. Е остава и да не станат, доста дни потропваха като ги подмятат из къщи докато се изядат Grinning
А аз дори и зимата ги меся с ръкавици, иначе прекалено затоплям тестото с ръце и няма оправия, ще я свърша същата като нея. И тях, и тези с бялото вино и мас.

# 86
  • Русе
  • Мнения: 6 359
Скрит текст:
Ще взема значи вино и ще пробвам тези с орехите.Сигурно ще остане и ще има и за локумки. Няма какво да я правя, аз не използвам мас, мирише ми. За козунаците съм взела 2 лъжици и кутията си е пълна, ще си стои така в хладилника и накрая ще се вмирише. Тя и без това още в самото начало ми имаше странен дъх и много се чудих да я използвам ли изобщо.
Арменските сладки съм ги правила, харесват ми. Те много ми приличат на локумки. Щом може да се правят с мас, може и тях да направя, че не искат много занимавка.

Виж в тези рецепти можеш да използваш мас.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_5825.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2016/08/blog-post_16.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_3731.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2018/05/blog-post.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2017/05/blog-post.html

При печене на свинско месо, яхнии и супи с него използвам предимно  свинска мас като основна мазнина.

# 87
  • Sofia
  • Мнения: 29 353
Масленки 😍
Скрит текст:


# 88
  • Мнения: 4 121
Мога ли да пека шоколадово суфле в загрята на 220 градуса фурна в дуралексови купички ?

# 89
  • Мнения: 3 078
Мога ли да пека шоколадово суфле в загрята на 220 градуса фурна в дуралексови купички ?
Не. Обикновеният дупалекс не е огнеупорен и не става за печене особено на 220 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт